Nieuwsagentschap

Waarom de Afrikaanse Unie maar geen vrede bereikt (OPINIE)

AFRIKA
Alle nieuws

Meer nieuws

ONDERWIJS

Vorig jaar waren scholen meer dan drieduizend keer het doelwit van een aanval - een toename met 17 procent tegenover 2021. Bijna een derde van de incidenten komt op rekening van drie landen: Oekraïne, Myanmar en Burkina Faso.

NIGER

België schroeft een deel van de ontwikkelingshulp aan Niger terug. Dat maakt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez bekend na de recente staatsgreep in het land: “Het bruut ondergraven van democratisch bestuur kan niet zonder gevolgen blijven”, zo luidt het.

MALARIA

Na een succesvol proefproject is het eerste malariavaccin klaar voor het grote werk. Twaalf Afrikaanse landen krijgen de komende twee jaar achttien miljoen doses, die vooral jonge kinderen moeten beschermen.

VOEDSELCRISIS

Meer dan een kwart miljard mensen leden honger in 2022 vanwege een escalerende wereldwijde voedselcrisis. Onder meer door de oorlog in Oekraïne is hongersnood een reëel gevaar voor miljoenen mensen, zo waarschuwt een VN-rapport op woensdag.

ONGELIJKHEID

De voorwaarden van IMF-leningen werken armoede en ongelijkheid in de hand, stelt een omvangrijk rapport van Human Rights Watch. Strenge bezuinigingseisen en ondoordachte steunprogramma’s ondermijnen de sociaaleconomische rechten van miljoenen wereldwijd, klinkt het.

EGYPTE

Egypte zal tussen 10 en 12 december van dit jaar presidentsverkiezingen houden, dat heeft de Nationale Verkiezingsautoriteit (NEA) op maandag bekendgemaakt.

VN

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie weinig tot geen vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten die de wereld kende en nog steeds kent. “Sociale bewegingen mobiliseren miljoenen mensen, influencers vagen miljarden weg met één enkele post en een spijbelend meisje met een bord kan het wereldwijde debat veranderen.

GENOCIDE

In Darfoer vinden opnieuw wreedheden plaats die doen denken aan de massale gruweldaden in 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit. Wat dan met de internationale doctrine “verantwoordelijkheid om te beschermen”, vraagt adjunct-hoogleraar Genocidestudies Mike Brand zich af.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo