Nieuwsagentschap
LABORATORIUMVLEES

Italië wil als eerste land ter wereld vlees verbieden dat in een laboratorium is gekweekt. Maar daar zou de Italiaanse regering best nog eens extra over nadenken, schrijft Silvia Malagoli, onderzoeker aan de Universiteit van Strathclyde in Schotland. Ze legt uit wat de voordelen van kweekvlees zijn.

MODE

Achtendertig grote kledingmerken, waaronder Hugo Boss en Closed, hebben een brief geschreven aan de Europese Commissie. Daarin vragen ze een verbod op het kweken van bont en de invoer van gekweekte bontproducten op de Europese markt.

OCEANEN

De oceaan is cruciaal voor de sociaaleconomische groei en ontwikkeling van West-Afrika. Nochtans worden de wateren van onder meer de Atlantische Oceaan en de Golf van Guinee sterk bedreigd door zaken als overexploitatie en vervuiling, maar er is iets aan te doen, zegt Aderonke Omolara Lawal-Are, professor Marine Wetenschappen aan de universiteit van Lagos.

VOEDING

Insecten zijn erg voedzaam en kunnen veel duurzamer gekweekt worden dan traditioneel vlees. Maar hoewel ze in veel delen van de wereld al eeuwenlang gegeten worden, blijft het in Europa grotendeels taboe, schrijft Peter Alexander, hoogleraar Voedselveiligheid aan de Universiteit van Edinburgh. 

VOEDING

Door het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen en is zeewier een ideale toevoeging aan plantaardige vleesvervangers, argumenteren Rochelle Embling en Laura Wilkinson, psychologen aan de Swansea University. Uit hun onderzoek blijkt dat de consument dat ook al weet, en  producenten vooral moeten inzetten op de smaak.

OEKRAÏNE

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) lanceert een nieuw project om graan uit Oekraïne op te slaan. Canada financiert het plan met 40 miljoen dollar (39 miljoen euro).

VISSERIJ

Kleinschalige vissers in West- en Centraal-Afrika zagen hun inkomsten kelderen door de coronapandemie, terwijl ze voorheen al met grote uitdagingen geconfronteerd werden. De vissers hebben nood aan meer steun en beter beleid om hun toekomst te vrijwaren, stellen ontwikkelingsexperts Richard Nyiawung en Philip Loring.

VLEES

Om de voedselveiligheid op aarde te garanderen, moet de vleesconsumptie in rijke landen met driekwart dalen, stelt Duits onderzoek. Maar dat betekent ook dat vlees eten in kleine hoeveelheden best duurzaam kan zijn, zeggen de wetenschappers.

VOEDING

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank – levert een steeds groter aandeel van ons dieet. Dat is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet, schrijven vier Australische voedingswetenschappers. Tijd om rigoureus te minderen met ultrabewerkt voedsel. 

BIODBRANDSTOFFEN

Europa verwerkt elke dag 10.000 ton tarwe - het equivalent van 15 miljoen broden - in biobrandstoffen voor het autoverkeer, volgens een rapport van de ngo Transport & Environment. Dat is “immoreel” nu de voedselprijzen de pan uit swingen, zeggen milieuorganisaties. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo