Nieuwsagentschap
CHEMISCHE STOFFEN

Wegwerpvoedselverpakkingen zitten vol “PFAS” - chemische stoffen die zich opstapelen in het menselijk lichaam en het milieu. Uit onderzoek blijkt dat de stoffen ook gebruikt worden op verpakkingen die als biologisch afbreekbaar worden bestempeld. 

LOKAAL CONSUMEREN

Kwaliteit, smaak en voedselveiligheid staan bovenaan ons boodschappenlijstje. En voor groenten en fruit verkiezen consumenten steeds vaker Europese producten. Dat is goed nieuws, aan de vooravond van de Week van de Korte Keten, al zijn er ook vraagtekens te plaatsen bij onze voorkeuren. “Een product dat in Europa geteeld wordt, is niet automatisch ook ethisch geproduceerd.”

VOEDSELZEKERHEID

De controle over onze voedselketens dreigt zich te concentreren bij enkele grote bedrijven, met rampzalige gevolgen voor voedselzekerheid, ongelijkheid én milieu. We moeten nu in actie komen voordat een onomkeerbare trend is ingezet, schrijft econoom en voormalig VN-functionaris Jomo Kwame Sundaram.

GENETISCHE MANIPULATIE

In een nieuw rapport besluit de Europese Commissie dat nieuwe gentechnieken het voedselsysteem duurzamer kunnen maken en dat de huidige wetgeving niet volstaat om ze te reguleren. Volgens milieuorganisaties is het rapport een poging om nieuwe ggo-producten buiten de bestaande wetgeving te houden.
 

VOEDING

Beschimmelde producten verbannen we uit de koelkast. Hoe komt het dat we schimmelkaas dan wel mogen eten? Expert voedselveiligheid Teresa María López Díaz legt uit waarom Camembert en Roquefort veilig zijn om te eten, maar waarschuwt dat we schimmels die zich spontaan op kazen vormen beter verwijderen. “Ook beschimmelde yoghurt eet je beter niet meer op.”

ONTWIKKELING

Diarree en longontsteking zijn levensbedreigende aandoeningen voor jonge kinderen in de armere landen. Maar de sterftecijfers kunnen drastisch dalen met de inzet van traditionele podiumkunsten als toneel en zang, zo blijkt uit een studie in Gambia.

COVID-19

Volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen is er een duidelijk verband tussen malnutritie en de dodelijkheid van covid-19. Vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara leidt een tekort aan goede voeding tot hoge sterftecijfers

BABYVOEDING

Via agressieve marketing wordt in veel landen flesvoeding voor baby’s nog vaak gepromoot, terwijl borstvoeding het beste is wat je je baby kan geven. De WHO en Unicef vrezen dat de covid-19-pandemie ouders angstiger maakt voor borstvoeding, en dat marketeers daar handig op inspelen. Ze pleiten voor strengere wetgeving.

ANTIBIOTICA

Een omvangrijke Europese studie over antibioticaresistentie toont aan dat er bij gezondheidswerkers belangrijke hiaten bestaan in de kennis over antibiotica en het voorschrijven ervan. Nochtans zijn de meeste artsen in Europa zich goed bewust van de risico’s op antibioticaresistentie.

VOEDSELZEKERHEID

Voedzaam eten ligt voor veel Afrikanen nog buiten bereik. Als er al voldoende te eten is, ligt de focus nog te weinig op de voedzaamheid ervan. De Afrikaanse economieën hebben er veel bij te winnen als ze inzetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo