Vorig jaar steeg de gemiddelde temperatuur voor het eerst boven anderhalve graad Celsius vergeleken bij het pre-industriële niveau. Wat betekent dat wereldwijd voor de landbouw en voor ons voedsel?
Opnieuw kaapt Finland de eerste plaats weg als gelukkigste land ter wereld, maar de top tien kent ook enkele opvallende nieuwkomers. België stijgt in de ranking, terwijl de Verenigde Staten verder naar beneden tuimelen. “Geluk gaat niet enkel over rijkdom of groei - het gaat over verbondenheid en vertrouwen kunnen voelen in de steun van je medemens.”
De bodem van de Calypso Deep, met 5112 meter het diepste punt van de Middellandse Zee, ligt bezaaid met zwerfvuil, blijkt uit onderzoek met een bemande duikboot. “De menselijke voetafdruk heeft zeeën en oceanen veranderd in een enorme afvalstortplaats.”
De grootste steden ter wereld krijgen steeds vaker te maken met zowel droogte als grote overstromingen. Europese steden komen opvallend kwetsbaar uit nieuw onderzoek.
Meisjes en jonge vrouwen hebben het meest te lijden onder de klimaatcrisis die de Sahel momenteel treft, toont onderzoek door Plan International. De voedselonzekerheid neemt er toe, net als de schooluitval, en tienermeisjes zijn vaker slachtoffer van seksueel geweld.
Meisjes en jongens van soms amper een jaar oud zijn het slachtoffer geworden van verkrachting door rondtrekkende gewapende bendes in Soedan. Unicef documenteerde getuigenissen achter de trieste cijfers en roept leiders op om de kinderen beter te beschermen.
In de dichtbevolkte Egyptische havenstad Alexandrië zijn de afgelopen twintig jaar al minstens 280 gebouwen ingestort. “Een lot dat kuststeden over de hele wereld kan treffen”, zegt onderzoek.
Zimbabwe heeft te kampen met ernstige stroomtekorten en kijkt naar een uitbreiding van steenkool en gas om dit op te vangen. “Nu de VS terug gaan boren, zien we ook Afrikaanse landen schaamteloos terugkeren naar fossiele brandstoffen.”
In de Wereldzadenbank op Spitsbergen zijn de zaden van Afrikaanse boomsoorten aangekomen, waaronder de iconische baobab. In de bunker, diep onder het ijs, liggen nu meer dan een miljoen zaden.
Generatieve AI heeft het potentieel om de relatie tussen de burger en de fiscus te versterken, schrijven Thomas Cantens van de World Customs Organization en Herve Tourpe van het IMF. Maar dan moet het wel op de juiste manier gebeuren.