In de dichtbevolkte Egyptische havenstad Alexandrië zijn de afgelopen twintig jaar al minstens 280 gebouwen ingestort. “Een lot dat kuststeden over de hele wereld kan treffen”, zegt onderzoek.
De wereldwijde CO2-uitstoot door de luchtvaart is in 2023 met 1 procent gestegen. De reden: de langere routes die vliegtuigen moesten nemen om het Russische luchtruim te vermijden.
Meer dan 100 miljoen kinderen hebben snel hulp nodig omdat ze zich op dit moment in situaties bevinden die onleefbaar zijn zonder steun van buitenaf. “De omvang van de humanitaire noden van kinderen is historisch hoog”, zegt de topvrouw van het VN-kinderfonds.
Europa leunt steeds meer op andere landen om de irreguliere migratie aan banden te leggen. Die aanpak kost de EU niet alleen handenvol geld en invloed, maar slaagt er ook niet in het probleem aan te pakken, schrijft Barah Mikaïl, politicoloog aan de IE Universiteit in Madrid.
Slechts 36 procent van alle dringende oproepen voor waterhulp vindt voldoende financiering. En dat terwijl de behoefte aan hulp voor bijvoorbeeld waterzuivering steeds groter wordt, en ziekten als cholera oprukken.
In 2023 duwden Europese lidstaten meer dan 300.000 migranten illegaal terug over de buitengrenzen van de EU, zonder hun recht op asiel na te gaan. Dat stelt solidariteitskoepel 11.11.11 in zijn laatste rapport.
Sinds het begin van het jaar zijn al bijna honderd mensen overleden of vermist geraakt op migratieroutes in de Middellandse Zee, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) trekt aan de alarmbel.
Drones worden steeds vaker gebruikt in oorlogsgebied, maar niet enkel als wapen. Handicap International zet ze ook in om mijnen en andere explosieven op te sporen, die lang na een conflict slachtoffers kunnen blijven maken.
Het Westen bestookt Rusland met strenge sancties en steunt Oekraïne volop met massale wapenleveringen. Maar die kordate aanpak steekt fel af tegen de lakse reactie op mensenrechtenschendingen elders in de wereld, stelt Amnesty international.
De ontdekking van een watervoerende laag - een ondergrondse formatie die water vasthoudt - leidt vaak tot heel wat opwinding, met name in regio’s met waterschaarste. Maar een mirakeloplossing is het niet, schrijft Gaathier Mahed, hoogleraar Geologie aan de Nelson Mandela Universiteit.