Drones worden steeds vaker gebruikt in oorlogsgebied, maar niet enkel als wapen. Handicap International zet ze ook in om mijnen en andere explosieven op te sporen, die lang na een conflict slachtoffers kunnen blijven maken.
Er is geen ontsnappen aan: kunstmatige intelligentie – of AI van het Engelse Artificial Intelligence – verandert de wereld. Het feit dat dit op de korte tot middellange termijn een invloed op personeelsbestanden en tewerkstelling zal hebben, wordt steeds duidelijker, zegt Niusha Shafiabady, hoogleraar Computerintelligentie.
Soedan is officieel het toneel van de grootste interne ontheemdingscrisis ter wereld. Zes maanden nadat een machtsstrijd losbarstte tussen het reguliere leger en de milities van de Rapid Support Forces zijn meer dan zeven miljoen mensen op de vlucht binnen de grenzen van hun eigen land.
Zaterdag is het Werelddag van de trekvogels. Dit jaar wordt aandacht gevraagd voor het belang van water voor trekvogels. Want veel van de waterige omgeving waarop ze rekenen tijdens hun tocht, staat hoe langer hoe meer onder druk.
Tegen 2030 zullen naar schatting 33 procent meer meisjes - of bijna 40 miljoen - een hoog risico lopen door de klimaatcrisis in een kindhuwelijk te belanden. Dat blijkt uit nieuwe schattingen van Save the Children.
In minder dan drie maanden tijd heeft het geweld in Soedan nu bijna 3 miljoen mensen uit hun huis verdreven, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De humanitaire noden zijn groot.
Het geweld in Soedan jaagt nu dagelijks duizend mensen de grens over. Ook in buurlanden als Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn de gevolgen steeds meer voelbaar.
Door de opmars van jihadisme en militaire junta’s wordt het steeds gevaarlijker om journalistiek te bedrijven in de Sahel-regio, volgens een nieuw rapport van Reporters Zonder Grenzen (RSF). Door het gebrek aan vrije verslaggeving spreekt de organisatie spreekt van “de grootste blinde vlek van Afrika”.
Tien landen lopen niet alleen een groot risico lopen op overstromingen, stormen of droogte, maar zijn daar ook nog eens erg slecht op voorbereid door bijvoorbeeld ziekte of conflicten. Het International Rescue Committee (IRC) en het World Resource Institute (WRI) stelden een lijst op met de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatrampen.
Amper zes landen ter wereld halen de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en slechts in 3 procent van de steden blijft de luchtvervuiling binnen de perken. Dat is de conclusie van het jaarlijkse World Air Report van IQAIr.