Nieuwsagentschap

226

HIV/AIDS

Afrika heeft behoorlijke vooruitgang geboekt in het terugdringen van hiv-infecties en aids bij kinderen. Maar om aids bij deze jonge doelgroep tegen 2030 ook echt te beëindigen, moeten maatregelen in sommige landen nog opgeschaald worden.

MINERALEN

Veel te lang heeft Afrika de grondstoffen geleverd die ontwikkeling in het buitenland aandrijven, terwijl de Afrikanen zelf vastzitten in een vicieuze cirkel van armoede, schrijft Adam Anthony, directeur van de Tanzaniaanse mijnwaakhond HakiRasilimali. Een Oeso-top over eerlijke ertswinning deze week in Parijs kan daar verandering in brengen.

GEZONDHEID

Landen in Zuidelijk Afrika hebben de dreigende polio-epidemie kunnen bedwingen. Er zijn geen tekenen meer van besmettingen in Mozambique en Malawi, en daarmee is de uitbraak is officieel voorbij. 

DIERENWERELD

Bonobo’s staan bekend als “de hippies onder de apen”: ze helpen ook apen die niet tot hun troep behoren, hebben seks voor het plezier en zouden vreedzamer zijn dan hun oorlogszuchtige verwant, de chimpansee. Nieuw onderzoek wijst nu uit dat deze bedreigde mensaap een pak agressiever is dan eerder gedacht.

MALARIA

Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beloven om actie te ondernemen zodat malaria niet langer dodelijke slachtoffers maakt. Vandaag valt 95 procent van de malariadoden nog steeds op het Afrikaanse continent.

KLIMAAT

De laatste gletsjers in Afrika zijn al 90 procent van hun volume verloren en kunnen in de volgende 25 jaar helemaal verdwijnen, waarschuwt Duits onderzoek. “Een duidelijk teken van de klimaatverandering.”

VOEDSELZEKERHEID

Wortels, knolgewassen en bananen zijn nog niet op grote schaal ingeburgerd in Afrika. Nochtans hebben ze alle potentieel in huis om het continent een voedselzekere toekomst te bezorgen, zegt Hugo Campos, kweekspecialist en onderzoeksdirecteur bij het Internationaal Aardappelcentrum.

ELEKTRIFICATIE

De wereldwijde toegang tot elektriciteit is er dit jaar licht op vooruitgegaan. Dat zeggen de voorlopige cijfers van het Internationaal Energieagentschap voor 2023. In landen als Bangladesh en Cambodja kunnen steeds meer mensen ’s avonds het licht aansteken.

TRANSITIE

Volgens nieuw onderzoek overdrijven de meeste CO2-compensatieprogramma’s in hoeverre ze bomen planten of ontbossing voorkomen. Dat zet het systeem van de populaire “koolstofkredieten”, die door bedrijven worden gebruikt om hun uitstoot te compenseren, zwaar onder druk: bijna 70 procent van de onderzochte certificaten verminderde geen enkele uitstoot.

ONGELIJKHEID

De kleinschalige veehouderij is van levensbelang voor miljoenen gezinnen in ontwikkelingslanden, maar dreigt verdrongen te worden door de industrialisatie van de sector in meer welvarende landen. Veearts Enrique Hernández Pando pleit voor het gelijk maken van het speelveld door het verbeteren van de toegang tot vaccins en opleidingen voor kleine boeren in het Zuiden. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo