Nieuwsagentschap

226

TRANSITIE

Volgens nieuw onderzoek overdrijven de meeste CO2-compensatieprogramma’s in hoeverre ze bomen planten of ontbossing voorkomen. Dat zet het systeem van de populaire “koolstofkredieten”, die door bedrijven worden gebruikt om hun uitstoot te compenseren, zwaar onder druk: bijna 70 procent van de onderzochte certificaten verminderde geen enkele uitstoot.

ONGELIJKHEID

De kleinschalige veehouderij is van levensbelang voor miljoenen gezinnen in ontwikkelingslanden, maar dreigt verdrongen te worden door de industrialisatie van de sector in meer welvarende landen. Veearts Enrique Hernández Pando pleit voor het gelijk maken van het speelveld door het verbeteren van de toegang tot vaccins en opleidingen voor kleine boeren in het Zuiden. 

KLIMAAT

De Hoorn van Afrika wordt steeds droger. Nochtans voorspellen klimaatmodellen dat een groot deel van tropisch Afrika juist natter wordt in de toekomst. Waarom dat niet opgaat voor landen als Ethiopië en Somalië? Een belangrijk kantelpunt tijdens de prehistorie helpt die toenemende droogte te verklaren.

TUBERCULOSE

De gezinscontacten van tuberculosepatiënten preventief behandelen, kan het aantal sterfgevallen aanzienlijk doen dalen en de behandeling van tbc goedkoper maken. Dat meldden onderzoekers in het tijdschrift Lancet Global Health.

MILIEUBESCHERMING

De giraffen in Oost-Afrika zijn ernstiger bedreigd dan eerder werd gedacht. Onderzoekers roepen op tot een meer gerichte beschermingsstrategie, want de dieren paren te weinig. Een diepe kloof in het landschap houdt hen van elkaar gescheiden.

MENSTRUATIE-ARMOEDE

Bezorgdheden over menstruatiearmoede hebben in de hele wereld geleid tot protest tegen de zogeheten ‘tampontaks’. Toch moeten veel vrouwen nog steeds btw betalen op maandverband.

VISVANGST

De illegale visserij op garnalen en tonijn voor de kusten van Kenia, Madagaskar, Mozambique, Zuid-Afrika en Tanzania kost de landen handenvol geld. Onderzoek door het Wereldnatuurfonds (WWF) spreekt van een totaal verlies van 142,8 miljoen dollar per jaar.

HIV/AIDS

Vertegenwoordigers van twaalf Afrikaanse landen zijn formeel: tegen 2030 mag geen enkel kind nog besmet geraken met hiv. Vandaag sterft er nog elke vijf minuten ergens ter wereld een kind aan de gevolgen van aids.

MALARIA

Onderzoekers hebben een nieuw meetinstrument ontwikkeld waarmee malaria snel en gemakkelijk kan worden opgespoord. De wetenschappers zijn hoopvol dat het hiermee zal lukken om malaria effectief tegen 2030 de wereld uit te helpen.

VOEDSELZEKERHEID

Een nieuwe bananenschimmel verspreidt zich razendsnel over de wereld en nu ook in Afrika, blijkt uit genetisch onderzoek. Onderzoekers noemen de ziekte “desastreus” voor Afrika waar bananen het basisvoedsel uitmaken van miljoenen mensen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo