Zimbabwe heeft te kampen met ernstige stroomtekorten en kijkt naar een uitbreiding van steenkool en gas om dit op te vangen. “Nu de VS terug gaan boren, zien we ook Afrikaanse landen schaamteloos terugkeren naar fossiele brandstoffen.”
Cholera is opnieuw sterk in opmars in Afrika. Vooral in het zuiden en oosten van het continent worden meer mensen besmet dan in de afgelopen tien jaar. De klimaatverandering en toegenomen conflicten in de regio doen besmettingen, die voor sommigen dodelijk kunnen zijn, terug stijgen.
Zimbabwe start 2025 met een wet die de doodstraf in het land afschaft. Er is wel een achterpoortje: in tijden van nood kan de doodstraf alsnog opnieuw worden ingevoerd.
Steeds grotere delen van onze bodem blijken aangetast door verzilting. Meer dan een tiende van het totale landoppervlak op aarde is al te zout, en nog veel meer land is in gevaar, blijkt uit cijfers van de VN.
Fietsen voor jonge meisjes in Zimbabwe: ze blijken bijzonder succesvol om schooluitval te verminderen en hun gevoel van veiligheid te verhogen. Of hoe het Amerikaanse fietsinitiatief World Bicycle Relief meisjes meer kans geeft op een diploma, en een toekomst.
De Afrikaanse bevolking groeit snel en die trend zal de steden uit hun voegen doen barsten. “Als het continent enig voordeel wil halen uit de snelle verstedelijking moet alle aandacht gaan naar industrialisering”, zegt de Economist Intelligence Unit in een nieuw rapport. Maar, meer industrie zal de uitstoot van broeikasgassen doen toenemen en de zeespiegel doen stijgen. En veel van de megasteden die nieuwkomers aantrekken, liggen nu net in kustgebied.
Afrika heeft een nieuwe naam nodig, schrijft de Zuid-Afrikaanse hoogleraar Filosofie Jonathan O. Chimakonam. “Het is een racistische term die ooit gekozen is door Europeanen en die meer gebaseerd is op het klimaat dan op de mensen die het continent bevolken”, argumenteert hij met zijn Nigeriaanse collega Uti Egbai in een onderzoekspaper.
Lokale markten voeden miljoenen mensen in drukke Afrikaanse steden, maar de gevolgen van besmette etenswaren kunnen ziekte en dood betekenen voor nietsvermoedende consumenten. Daar wil de Afrikaanse Unie verandering in brengen.
De ernstige droogte die zes landen in Zuidelijk Afrika heeft getroffen, bedreigt het leven van honderdduizenden kinderen, zegt Unicef. Voor 270.000 kinderen betekent dat zelfs levensbedreigende acute ondervoeding.
Ondernemende Zimbabwanen springen op de trend van de madenkweek. De larve van de zwarte soldatenvlieg is razendsnel gekweekt en biedt een goedkoop en eiwitrijk alternatief voor diervoeder én ruimt meteen ook massa’s organisch afval op.