Nieuwsagentschap

65

DOODSTRAF

Het aantal doodstraffen uitgevoerd in naam van de wet bereikte in 2022 het hoogste punt in vijf jaar. Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging. Dat zegt Amnesty International in zijn jaarlijks rapport.

TURKIJE

Op 14 mei gaan de Turkse kiezers naar de stembus. De inzet is niet min: wordt de twee decennia durende greep van president Recep Tayyip Erdogan gelost of verstevigd? Politiek wetenschapper Khalid Al Bostanji fileert de hoofdrolspelers en de mogelijke impact van de verkiezingen op Turkije en de regio.

BERICHT UIT DRIE WERELDSTEDEN

Het zaaltje in een recent opgeknapt monumentaal pand in centrum Caïro zit afgeladen vol met tientallen Egyptische en buitenlandse journalisten, diplomaten, wetenschappers en architecten. Ze zijn afgekomen op de presentatie van een door een Frans en een Duits instituut uitgebracht boek: “Midden-Oosterse steden in tijden van een klimaatcrisis.”

MENSENRECHTEN

Het Westen bestookt Rusland met strenge sancties en steunt Oekraïne volop met massale wapenleveringen. Maar die kordate aanpak steekt fel af tegen de lakse reactie op mensenrechtenschendingen elders in de wereld, stelt Amnesty international.

WATER

De ontdekking van een watervoerende laag - een ondergrondse formatie die water vasthoudt - leidt vaak tot heel wat opwinding, met name in regio’s met waterschaarste. Maar een mirakeloplossing is het niet, schrijft Gaathier Mahed, hoogleraar Geologie aan de Nelson Mandela Universiteit.

MENSENRECHTEN

Egypte heeft zondag veertien mensen tot zware gevangenisstraffen veroordeeld op beschuldiging van terrorisme, waaronder ook activisten. Volgens lokale en internationale mensenrechtenorganisaties is het proces niet eerlijk verlopen.

KLIMAAT

Azië, West-Afrika en Egypte krijgen de komende decennia te maken met de hoogste kosten van de zeespiegelstijging, blijkt uit Australisch onderzoek. Zonder ingrepen stijgen de kosten voor de wereldeconomie tot 2,9 procent tegen het eind van deze eeuw.

HAAIEN

Vorig jaar daalde het aantal haaienbeten wereldwijd tot 57 - samen met coronajaar 2020 het laagste aantal in tien jaar tijd. Onderzoekers vrezen dat de teloorgang van de haaiensoorten en rol speelt.
 

MILIEU

Het voorbije jaar was er niet alleen eentje van klimaatrampen, toenemende vervuiling en verdwijnende natuur. Er waren ook hoopgevende ontwikkelingen en ronduit historische doorbraken op het vlak van milieu en klimaat. We zetten de vijf grootste op een rij.

BIODIVERSITEIT

In het Canadese Montreal beginnen deze week internationale onderhandelingen over een wereldwijd verdrag om de natuur te beschermen. Het speerpunt van die onderhandelingen is “30x30”: tegen 2030 ten minste 30 procent van het land en de oceanen beschermen. Maar dat is complexer dan het klinkt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo