De ontdekking van een watervoerende laag - een ondergrondse formatie die water vasthoudt - leidt vaak tot heel wat opwinding, met name in regio’s met waterschaarste. Maar een mirakeloplossing is het niet, schrijft Gaathier Mahed, hoogleraar Geologie aan de Nelson Mandela Universiteit.
Religie is lang niet de belangrijkste drijfveer om zich aan te sluiten bij militante extremistische groeperingen in Afrika ten zuiden van de Sahara. De zoektocht naar werk is een grotere motivator, blijkt uit een bevraging van leden van zulke groepen door de VN.
Wat klimaatimpact betreft, zijn het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij de minst benijdenswaardige regio’s op aarde. De waterschaarste is er historisch hoog en zomers van 54 graden Celsius zijn geen uitzondering. “Op COP27 praten ze over de toestanden, de mensen die hier wonen moeten er elke dag mee leven”, zegt wateringenieur Maha Rashid.
Conflicten en geweld jagen nu al 36 miljoen Afrikanen op de vlucht - goed voor 44 procent van het wereldwijde totaal.
Het aantal mensen op de vlucht in Afrika is al een decennium lang aan het stijgen, maar het voorbije jaar is de toename aanzienlijk.
De Democratische Republiek Congo (DRC) is dit jaar opnieuw het toneel voor de meest verwaarloosde vluchtelingencrisis ter wereld, volgens de jaarlijkse analyse van de Noorse Vluchtelingenraad. Voor het eerst bestaat de top 10 volledig uit Afrikaanse landen.
Landbouworganisaties wereldwijd bundelen de krachten in de zoektocht naar droogtebestendige gewassen voor boeren in het Zuiden, nu een wereldwijde voedselcrisis de meest kwetsbare gemeenschappen bedreigt.
De harde bezuiningseisen die het Internationaal Monetair Fonds heeft gekoppeld aan covid-leningen voor kwetsbare landen, dreigen de ongelijkheid in die landen te verergeren, zegt Oxfam. De ngo wil dat het IMF de eisen terugdraait.
In Oost-Afrika is het aantal vluchtelingen de voorbije tien jaar verdriedubbeld naar bijna vijf miljoen. De situatie wordt stilaan onhoudbaar, zeggen de VN, want de beschikbare middelen voor vluchtelingenwerk zijn intussen achteruitgegaan.
In een gezamenlijk rapport beschuldigen Amnesty International en Human Rights Watch Ethiopische troepen en milities ervan een etnische zuiveringscampagne te voeren tegen Tigreërs in het betwiste Ethiopische gebied Tigray.
Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021. Het was een gitzwart jaar voor de mensenrechten, stelt de organisatie. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije mening en cybercontrole bleven ongestraft. “Die terughoudendheid van de internationale gemeenschap hielp de weg vrij te maken voor de Russische invasie in Oekraïne.”