Nieuwsagentschap

194

MALARIA

Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beloven om actie te ondernemen zodat malaria niet langer dodelijke slachtoffers maakt. Vandaag valt 95 procent van de malariadoden nog steeds op het Afrikaanse continent.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Wereldwijd leven nu meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van genitale verminking. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met schattingen uit 2016, maar toch verliest de praktijk terrein, zegt Unicef.

VOEDSELCRISIS

In de Arabische wereld was honger de voorbije jaren het ergst sinds 2000. Maar de aanhoudende crises in Gaza, Soedan, Syrië en Jemen dreigen de voedselcrisis in de regio helemaal te doen escaleren, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie (FAO).

SOEDAN

De Soedanese strijdkrachten hebben de voorbij maanden steeds vaker het onderspit moeten delven tegen de Rapid Support Forces. Dat is voor een deel het gevolg van enkele politieke misrekeningen van de voorbije jaren, schrijft Harry Verhoeven, onderzoeker aan het Center on Global Energy Policy van Columbia University.

SOEDAN

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties waarschuwt dat minstens 25 miljoen mensen in Soedan, Zuid-Soedan en Tsjaad te kampen hebben met honger en ondervoeding. Door de burgeroorlog worden de buurlanden overspoeld met vluchtelingen en krijgen hulporganisaties voedsel niet op de plaatsen waar het nodig is.

SOEDAN

In Zamzam Camp, een van de grootste vluchtelingenkampen in de de Soedanese regio Darfoer, sterft elke twee uur een kind door een gebrek aan hulpverlening. Vooral de situatie op vlak van ondervoeding is “catastrofaal”, waarschuwt Artsen Zonder Grenzen.

SOEDAN

De EU heeft economische sancties uitgevaardigd tegen zes partijen die betrokken zijn bij de burgeroorlog in Soedan. De Europese tegoeden van de zes entiteiten, vooral bedrijven die betrokken zijn bij wapenleveringen aan beide partijen in het conflict, worden bevroren.

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

SOEDAN

In West-Darfoer sterven sinds april vorig jaar twintig keer meer mensen dan gemiddeld. In 82 procent van de gevallen was geweld - waaronder etnisch geweld - de doodsoorzaak. Vier op de vijf slachtoffers zijn mannen. Dat zegt Artsen Zonder Grenzen na onderzoek in drie grote vluchtelingenkampen in de regio.

ISRAEL-PALESTINA

Hoe verhouden de wandaden van Hamas enerzijds, en die van Israël anderzijds zich tot elkaar? Die vraag hield filosoof Torbjörn Tännsjö van de universiteit van Stockholm, uit zijn slaap. Hij doet een poging om een antwoord te formuleren.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo