Vervuiling met PFAS blijft in Afrika vaak onder de radar maar is er net zo urgent als in industrielanden. Dat schrijven de onderzoekers Patrick Ssebugere, Ashirafu Miiro and Oghenekaro Nelson Odume. Ze pleiten voor scherpere regelgeving, handhaving en aangepast onderzoek naar methoden om de chemicaliën te verwijderen.
In 22 landen en regio’s dreigt de honger in de komende maanden nog toe te nemen, vrezen verschillende VN-agentschappen. Onder meer in het Midden-Oosten leidt de combinatie van klimaatopwarming en conflict tot steeds grotere problemen.
India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Conflictlanden worden vaak extra hard getroffen door de klimaatverandering, zegt het Internationale Rode Kruis. Tegen 2050 zullen al 200 miljoen mensen hulp nodig hebben.
Het West-Afrikaanse land Burkina Faso staat voor de tweede keer bovenaan de lijst van meest vergeten humanitaire crises die elk jaar wordt samengesteld door de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). De hele Centrale Sahelregio staat in de top 5.
De junta van Burkina Faso, die aan de macht kwam na een staatsgreep in 2022, verlengt de militaire heerschappij met vijf jaar. De militairen noemen “hardnekkige veiligheidsproblemen” als voornaamste reden voor het uitstel van een terugkeer naar democratie.
Een groot deel van de bevolking in West- en Centraal-Afrika zal de komende zomer geconfronteerd worden met honger, waarschuwt het International Rescue Committee (IRC).
Volgens nieuw Duits onderzoek is meer dan een derde van de totale populatie van mensapen in Afrika bedreigd door mijnbouwconcessies, een gevolg van de stijgende vraag naar mineralen zoals kobalt en lithium.
Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beloven om actie te ondernemen zodat malaria niet langer dodelijke slachtoffers maakt. Vandaag valt 95 procent van de malariadoden nog steeds op het Afrikaanse continent.