Nieuwsagentschap

138

AFRIKA

Afrika heeft deze week de African Entrepreneurial Ecosystem Index gepresenteerd. Het continent wil met de index het ondernemersklimaat in verschillende landen meten waarmee stakeholders aan de slag kunnen.

MAROKKO

Marokko zet volop in op de ontwikkeling van groene waterstof - die geproduceerd wordt op basis van hernieuwbare energie. Het land wil investeerders aantrekken met een opvallend aanbod: een miljoen hectare land.

MIGRATIE

De Europese Unie heeft haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten, betogen twee Spaanse onderzoekers. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven ze.    

SCHULDENCRISIS

De gezamenlijke jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank is maandag gestart in het Marokkaanse Marrakech. Volgens een nieuw Oxfam-rapport moeten beide instellingen hun beleid dringend hervormen, want business as usual werkt wereldwijd ongelijkheid en armoede in de hand.

ISRAEL-PALESTINA

Er zal maar één winnaar zijn in de oorlog die zopas is uitgebroken tussen Israël en de Palestijnse militante groep Hamas. En dat is noch Israël noch Hamas, schrijft expert internationale politiek Aaron Pilkington.

AARDBEVING MAROKKO

Oxfam België heeft een noodfonds geopend om hulp te bieden aan de slachtoffers van de verwoestende aardbeving die Marokko vrijdagavond trof. 

TOERISME

Een samenwerking tussen de Verenigde Naties en Marokko wil het toerisme in het land, dat na covid-19 nog steeds niet helemaal hersteld is, nieuw leven inblazen. Frisse ideeën en creatieve oplossingen moeten leiden tot een duurzaam model dat zowel het milieu als de lokale ontwikkeling voor ogen heeft.

CRYPTOMUNTEN

“Hallo, West-Afrika!”, had mede-oprichter Sam Bankman-Fried nog getweet, enkele dagen voordat het cryptoplatform FTX overkop ging op 11 november. Het was zijn laatste knipoog naar een regio waar een groeiend aantal keukentafelbeleggers hun spaargeld en vertrouwen in FTX hadden gestopt.

POSTKOLONIALE PROBLEMEN

Algerije schort een decennialang samenwerkingsverdrag met Spanje op, nadat Madrid openlijk zijn steun heeft betuigd aan aartsrivaal Marokko in het dispuut om de betwiste Westelijke Sahara. 

ISRAEL-PALESTINA

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben in Dubai een vrijhandelsakkoord ondertekend. Het is de eerste keer dat een Arabisch land zulke intense bilaterale relaties aangaat met Israël.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo