Nieuwsagentschap

47

MALARIA

Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beloven om actie te ondernemen zodat malaria niet langer dodelijke slachtoffers maakt. Vandaag valt 95 procent van de malariadoden nog steeds op het Afrikaanse continent.

MEDIA

De oorlog in Oekraïne, Gaza en de aardbevingen in Turkije en Syrië domineerden een tijdlang het nieuws in 2023, maar konden het niet halen van de nieuwe Barbie-film of berichten over de nieuwste iPhone. Care International maakt daarom elk jaar een top tien van de meest vergeten crises in de wereld. Angola 'wint' de eerste plaats.

CHOLERA

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er wereldwijd een toename van het aantal gevallen van cholera. Vorig jaar waren er meer dan dubbel zoveel patiënten als in 2021, aldus het VN-agentschap.

PALMOLIE

Na verschillende terreinbezoeken aan plantages in Liberia en Kameroen, hebben onderzoekers aantijgingen bevestigd van seksuele intimidatie, oneigenlijk grondgebruik en oneerlijke wervingspraktijken aan het adres van het Belgisch-Luxemburgs palmoliebedrijf Socfin.

MALARIA

Na een succesvol proefproject is het eerste malariavaccin klaar voor het grote werk. Twaalf Afrikaanse landen krijgen de komende twee jaar achttien miljoen doses, die vooral jonge kinderen moeten beschermen.

VLUCHTELINGEN

In 2022 zijn opnieuw meer mensen op de vlucht geslagen, blijkt uit nieuwe cijfers van de VN. De oorlog in Oekraïne, extreem weer en toenemende conflicten in de wereld zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken.

GEZONDHEID

In Equatoriaal-Guinea zijn negen mensen overleden nadat ze besmet zijn geraakt met het dodelijke marburgvirus, een verwant van het ebolavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie roept een spoedberaad bijeen om de aanpak van de uitbraak te bespreken.

CHOLERA

Afrika telde in de eerste maand van dit jaar al een derde zoveel cholerabesmettingen als in heel 2022. Vooral Malawi is hard getroffen.

EXTREMISME

Religie is lang niet de belangrijkste drijfveer om zich aan te sluiten bij militante extremistische groeperingen in Afrika ten zuiden van de Sahara. De zoektocht naar werk is een grotere motivator, blijkt uit een bevraging van leden van zulke groepen door de VN.

HIV/AIDS

Vertegenwoordigers van twaalf Afrikaanse landen zijn formeel: tegen 2030 mag geen enkel kind nog besmet geraken met hiv. Vandaag sterft er nog elke vijf minuten ergens ter wereld een kind aan de gevolgen van aids.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo