Windmolenparken op zee veranderen het voedselweb onder water, blijkt uit onderzoek voor de Belgische Kust. Vooral de komst van dieren die deeltjes uit het water filteren, zoals mosselen en anemonen, heeft een invloed.
De oceanen verzuren een pak sneller dan verwacht. Een belangrijk kantelpunt waar wetenschappers al jaren voor waarschuwen, blijkt vijf jaar geleden al bereikt.
Oostenrijks onderzoek heeft in graanproducten alarmerend hoge niveaus vastgesteld van trifluorazijnzuur, een PFAS-variant. De gemeten niveaus zijn drie keer hoger dan in een vergelijkbare studie acht jaar geleden.
Clownvissen hebben een opmerkelijk vermogen ontwikkeld om te krimpen bij hitte. Zo vermijden ze sociale conflicten en verhogen ze hun overlevingskansen.
Bosbranden hebben vorig jaar tot ongekende verliezen geleid. De emissies die daarbij vrijkwamen waren vier keer zo hoog dan die van alle vliegreizen samen in 2023.
Alle wijngebieden ter wereld zijn getroffen door de klimaatverandering, blijkt uit een studie door de Universiteit van British Columbia. Maar de impact is sterk verschillend en Europa zit in het oog van de storm.
Bijna een derde van alle antibiotica die door mensen wordt ingenomen, komt uiteindelijk in onze rivieren terecht. Dat is schadelijk voor het waterleven, en het kan ook bacteriën resistenter maken, waarschuwen experts.
Hengelaars rapporteren steeds vaker schade aan hun materiaal door de Chinese wolhandkrab, een invasieve soort. De Universiteit Antwerpen wil de problematiek in kaart brengen en roept daarbij de hulp van de hengelaars in.
Stijgende temperaturen en CO2 doen rijst meer arseen opnemen. Dat is een groeiend probleem voor de volksgezondheid, omdat rijst een basisvoedsel is voor miljoenen mensen in Azië.
Een steekproef van wijnen uit tien Europese landen toont opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-variant. De enige geteste Vlaamse wijn bevat zelfs de op een na hoogste concentratie.