Nieuwsagentschap

132

KINDERRECHTEN

We kennen de Zweedse Greta Thunberg en Anuna De Wever en Kyra Gantois bij ons. Maar wereldwijd is er een trend aan de gang waarbij jonge mensen hun ongenoegen uiten en daarbij hun stem luid laten klinken. De Liberiaanse jongen Abraham Keita zet zich in zijn geboorteland in voor kinderrechten. De verkrachting en de moord op een dertienjarig meisje waren het startsein voor zijn activisme.

EIGENDOM

Duurzaam land- en bosbeheer wordt belangrijker dan ooit omdat de uitstoot van broeikasgassen, houtkap en waterschaarste blijven toenemen. Maar wat als je geen recht hebt om het land waarop je woont of werkt aan te kopen? Terwijl de invloed van de landbouw op land stilaan bekend is, lijkt de relatie tussen landdegradatie en landeigendom minder goed begrepen.

RECHTEN

Miljoenen mensen in leven in constante angst hun grond of bezittingen kwijt te raken. Dat blijkt uit onderzoek van het Overseas Development Institute en de Global Land Alliance.

EBOLA

Uit DNA-stalen van de ebola-epidemie in West-Afrika hebben Leuvense virologen afgeleid welke maatregelen de verspreiding van de ziekte hebben versneld of vertraagd. Dat levert nuttige informatie op, zeker nu de ziekte weer opduikt in de Democratische Republiek Congo.

MIGRATIE

Ondanks erbarmelijke leefomstandigheden, eenzaamheid en werkloosheid, kiezen West-Afrikaanse migranten in Italië om te blijven waar ze zijn, ook al zouden ze de middelen hebben om terug te keren. “Het is de schaamte die ons hier houdt”, klinkt het, “we kunnen niet met lege handen naar huis.”

EBOLA

Ebolavirussen hebben zeer weinig mutaties nodig om de ziekte te verspreiden via nieuwe diersoorten.

EBOLA

Ebola kan in meer dan twintig landen van dieren op mensen overgaan, stelt een nieuwe studie. In twee derde van die landen kwam nog geen ebola-uitbraak voor.

GEZONDHEID

Het aantal gevallen van syfilis is wereldwijd sterk gedaald, maar in Afrika blijft de ziekte hardnekkig aanwezig. Dat blijkt uit een studie van het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).

EBOLA

Het is onmogelijk na te gaan wat er precies is gebeurd met de 5,8 miljard dollar die internationale donoren hebben toegezegd om de ebola-crisis in West-Afrika te bestrijden. Dat blijkt uit een studie door Oxfam.

EBOLA

De bestrijding van het zeer besmettelijke ebola moet zich eerst en vooral op armere gebieden richten. Dat is de conclusie na een analyse van de uitbraak van 2014.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo