Nieuwsagentschap

26

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

MEDIA

De oorlog in Oekraïne, Gaza en de aardbevingen in Turkije en Syrië domineerden een tijdlang het nieuws in 2023, maar konden het niet halen van de nieuwe Barbie-film of berichten over de nieuwste iPhone. Care International maakt daarom elk jaar een top tien van de meest vergeten crises in de wereld. Angola 'wint' de eerste plaats.

VOEDSELZEKERHEID

Wortels, knolgewassen en bananen zijn nog niet op grote schaal ingeburgerd in Afrika. Nochtans hebben ze alle potentieel in huis om het continent een voedselzekere toekomst te bezorgen, zegt Hugo Campos, kweekspecialist en onderzoeksdirecteur bij het Internationaal Aardappelcentrum.

TUBERCULOSE

De gezinscontacten van tuberculosepatiënten preventief behandelen, kan het aantal sterfgevallen aanzienlijk doen dalen en de behandeling van tbc goedkoper maken. Dat meldden onderzoekers in het tijdschrift Lancet Global Health.

MALARIA

Na een succesvol proefproject is het eerste malariavaccin klaar voor het grote werk. Twaalf Afrikaanse landen krijgen de komende twee jaar achttien miljoen doses, die vooral jonge kinderen moeten beschermen.

MOZAMBIQUE

De cholera-epidemie die oprukt in Zuidelijk Afrika heeft ook Mozambique in haar greep gekregen. De doortocht van cycloon Freddy en de daarbij horende overstromingen, die meer dan een half miljoen mensen dakloos maakten, vormden de druppel voor het gezondheidssysteem.

CHOLERA

Afrika telde in de eerste maand van dit jaar al een derde zoveel cholerabesmettingen als in heel 2022. Vooral Malawi is hard getroffen.

HONGER

Door de mediafocus op de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis kregen tien menselijke crises nauwelijks aandacht, zegt ngo Care International. Ze speelden zich allemaal in Afrika af. 

DEKOLONISERING

De kennis van de gemiddelde Belg over het koloniaal verleden van ons land schiet schromelijk tekort, al is er een lichte verbetering te merken sinds de opkomst van de Black Lives Matter-beweging. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Antwerpen en het Afrikamuseum. 

 

VLUCHTELINGEN

De Democratische Republiek Congo (DRC) is dit jaar opnieuw het toneel voor de meest verwaarloosde vluchtelingencrisis ter wereld, volgens de jaarlijkse analyse van de Noorse Vluchtelingenraad. Voor het eerst bestaat de top 10 volledig uit Afrikaanse landen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo