Vorig jaar hebben net geen dertig landen samen minstens 155 keer de toegang tot het internet afgesloten of beperkt. Het belette miljoenen mensen om te werken, te studeren of te communiceren.
Hulporganisatie CARE heeft haar top-10 gepubliceerd van de humanitaire crises die het minste aandacht hebben gekregen in de media in 2020. Burundi staat op nummer 1.
In zijn huidige vorm is het handelsverdrag tussen Europa en de Mercosur-landen in Latijns-Amerika rampzalig voor het Amazonewoud, schrijft Paulo Barreto, senior researcher bij de Braziliaanse denktank Imazon. Voor het goedgekeurd wordt, moeten er strenge garanties komen voor de impact op het vlak van mensenrechten en milieu.
Unicef zal volgend jaar twee miljard covid-19-vaccins per vliegtuig naar ontwikkelingslanden zoals Burundi, Afghanistan en Jemen sturen. Deze “mammoet-operatie” moet ervoor zorgen dat de eerlijke verdeling van vaccins wordt gewaarborgd.
Veranderingen van het klimaat kunnen nefast uitdraaien voor de visbestanden van het Tanganyikameer. Het reusachtige meer in Centraal-en Oost-Afrika is cruciaal voor de Afrikaanse visserij.
Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
Kameroen, de Democratische Republiek Congo en Burkina Faso zijn de meest verwaarloosde vluchtelingencrisissen ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse top-10 van de Norwegian Refugee Council, die vandaag is gepubliceerd.
De traditionele leiderschapsrol van Nigeria in Afrika is in de afgelopen jaren steeds minder vanzelfsprekend geworden, zegt Sheriff Folarin, politicoloog aan de Covenant University in Ota (Nigeria).
Patiënten met malaria, hiv/aids en tuberculose in Afrika mijden ziekenhuizen, nu die zich vooral richten op de bestrijding van covid-19. Dat kan leiden tot veel dodelijke slachtoffers, zeggen experts.
Voor 25 miljoen koffieboeren smaakt de koffie zeer bitter. Koffie is nog nooit zo populair geweest, maar zij kunnen niet van hun oogst leven, erkent de Internationale Koffie-organisatie (ICO).