Nieuwsagentschap

48

KLIMAAT

Ondanks ontbossing en bosbranden blijven bossen wereldwijd een erg krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze hebben de afgelopen dertig jaar consequent CO2 opgenomen, met een gemiddelde van 3,5 miljard ton per jaar. Dat is ruim een derde van de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen.

 

BOSBRANDEN

De voorbije maanden heeft een groot aantal intense bosbranden gewoed in Oost-Rusland, Canada en Alaska. Dat leidt tot veel rook boven delen van Eurazië en Noord-Amerika.

 

ENERGIE

China breekt alle records met 339 gigawatt aan zonne- en windenergie in aanbouw. Dat is bijna twee keer zoveel als wat er in alle andere landen samen in aanbouw is.

VISSERIJ

Tegen het midden van deze eeuw zullen vissers gemiddeld 10 procent minder vis vangen. De hoge uitstoot van broeikasgassen is de boosdoener, zeggen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Tegen het einde van de eeuw loopt dat voor meer dan veertig landen al op tot 30 procent.

POLITIEK

In Washington wordt deze week de 75ste verjaardag van de NAVO gevierd, maar dat gebeurt onder heel andere omstandigheden dan bij de vorige verjaardag 25 jaar geleden. Garret Martin, Hoogleraar aan de American University School of International Service, analyseert vier netelige kwesties.

WATERKWALITEIT

Waterschaarste wordt wereldwijd een steeds groter probleem. De benadering van een internationaal team van onderzoekers focust op de kwaliteit van water eerder dan enkel de kwantiteit. Dat belooft een aanzienlijke vermindering van de waterschaarste in de toekomst.

ENERGIE

Sneller dan verwacht heeft Northvolt een accu ontwikkeld op basis van natrium, waarvoor geen ‘kritieke’ mineralen nodig zijn én die de Europese afhankelijkheid van China voor de technologie zou kunnen doorbreken.

KLIMAAT

Volgens een grootschalige, wereldwijde opiniepeiling van de VN wil 80 procent van de wereldburgers sterkere klimaatactie door hun regering en meer geopolitieke eenheid over het thema. Opvallend: dat is ook zo in grote olieproducerende landen.

ENERGIE

De energietransitie zet wereldwijd door, maar aan een trager tempo door de groeiende wereldwijde onzekerheid. Het zwaartepunt van de transitie verschuift wel meer naar de ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van het Wereld Economisch Forum.

ENERGIE

China, de grootste exporteur van afvalolie ter wereld, kan niet aan de stijgende vraag in Europa en de VS blijven voldoen. Dat is een probleem, want de luchtvaart zal de vraag nog doen verdrievoudigen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo