Na alle regen in de afgelopen weken zou je het misschien niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op: “Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.”
Een Aziatische muggensoort speelt een prominente rol bij de opmars van resistentie malaria in Afrika, zegt onderzoek in Nature. De mug verspreidt zich bijzonder snel en kan het hele jaar door overleven.
Het aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is rondt deze maand de kaap van 114 miljoen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Oorlog en extreem weer zijn de belangrijkste oorzaken voor de stijging.
Van 2016 tot 2021 heeft extreem weer wereldwijd 43,1 miljoen kinderen uit hun huis gejaagd, blijkt uit cijfers van Unicef. Dat zijn er zo’n twintigduizend per dag.
Steeds meer mensen op de vlucht door droogte, overstromingen of mislukte oogsten - allemaal zaken die vaker voorkomen in een warmere wereld. Toch gnieten klimaatvluchtelingen tot vandaag geen enkele erkenning. Hoog tijd om die juridische leemte aan te pakken, schrijft Cristiano d’Orsi, hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit van Johannesburg.
In 2011 vielen Somalische Piraten nog honderden schepen aan en dreigden ze de wereldeconomie te ontwrichten. In de jaren daarop deemsterde het probleem helemaal weg, schrijft Peter Viggo Jakobsen. Kan de wereld dat succes ook in andere crises herhalen?
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er wereldwijd een toename van het aantal gevallen van cholera. Vorig jaar waren er meer dan dubbel zoveel patiënten als in 2021, aldus het VN-agentschap.
Een nieuw Oxfam-rapport merkt op dat rijke landen minder dan 5 procent van de 53,3 miljard dollar betaalden die Oost-Afrika nodig heeft om de klimaatcrisis aan te pakken. De uitstoot van de grootste economieën is sinds 1850 nochtans 850 keer groter geweest dan landen als Kenia, Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan samen.
De Hoorn van Afrika wordt steeds droger. Nochtans voorspellen klimaatmodellen dat een groot deel van tropisch Afrika juist natter wordt in de toekomst. Waarom dat niet opgaat voor landen als Ethiopië en Somalië? Een belangrijk kantelpunt tijdens de prehistorie helpt die toenemende droogte te verklaren.
De gezinscontacten van tuberculosepatiënten preventief behandelen, kan het aantal sterfgevallen aanzienlijk doen dalen en de behandeling van tbc goedkoper maken. Dat meldden onderzoekers in het tijdschrift Lancet Global Health.