In Oost-Afrika is het aantal vluchtelingen de voorbije tien jaar verdriedubbeld naar bijna vijf miljoen. De situatie wordt stilaan onhoudbaar, zeggen de VN, want de beschikbare middelen voor vluchtelingenwerk zijn intussen achteruitgegaan.
Miljoenen zwarte Jemenieten en Afrikaanse migranten in Jemen hebben weinig perspectief om te ontsnappen aan armoede en marginalisering als gevolg van eeuwenlange structurele discriminatie.
Sinds begin dit jaar hebben al meer dan 450.000 mensen in Somalië hun huis moeten verlaten, op zoek naar water en voedsel. Het land is in de greep van een historische droogte. De ngo Save The Children vreest voor een herhaling van de dodelijke hongersnood van 2011.
Een half miljard mensen in Afrika is kwetsbaar voor ‘wateronveiligheid’, stelt onderzoek van de VN. Toch is er voldoende water, zegt een studie van WaterAid die op hetzelfde moment is gelanceerd: de meeste Afrikaanse landen hebben voldoende grondwaterreserves om minstens vijf jaar droogte het hoofd te bieden.
Het klimaatpanel van de VN bestempelt 3,3 tot 3,6 miljard mensen als zeer kwetsbaar voor klimaatrampen. Maar hoe die groep bepaald wordt, staat ter discussie. Is het vooral een politieke keuze?
De Hoorn van Afrika maakt de droogste omstandigheden mee sinds 1981. Naar schatting 13 miljoen mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië dreigen in de volgende maanden met ernstige honger geconfronteerd te worden.
Tegen april kunnen meer dan een miljoen Somaliërs gedwongen worden hun huis te verlaten, waarschuwt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De reden is de toenemende droogte in het land.
De wereld slaagt er niet in om de corruptie verder terug te dringen, blijkt uit de jaarlijkse Corruption Perceptions Index (CPI). 86 procent van de onderzochte landen heeft de afgelopen tien jaar weinig tot geen vooruitgang geboekt.
Na drie opeenvolgende mislukte regenseizoenen dreigt honger voor twintig miljoen mensen in Oost-Afrika. Experten spreken van het grootste risico in 35 jaar, vooral in Somalië, Kenia en Ethiopië.
Een nieuw rapport van Human Rights Watch (HRW) klaagt aan dat aan IS gelinkte milities in Mozambique op grote schaal kinderen ontvoeren om hun strijdkrachten mee aan te vullen.