Nieuwsagentschap

SDG 16: Vrede, veiligheid en rechtszekerheid

OLYMPISCHE SPELEN

Voor het eerst in de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen vindt de openingsceremonie plaats in het hart van Unesco-Werelderfgoed: de oevers van de Seine.

MILIEU

Alle onderzochte haaien voor de kust van Brazilië bleken positief te testen op cocaïne. Onderzoekers waarschuwen voor de effecten van de drugs op het zeeleven.

GEZONDHEID

Terwijl de oorlog de bevolking blijft teisteren, is nu ook een variant van het poliovirus is aangetroffen in stalen van rioolwater in Gaza. Michael Toole, professor Internationale Geneeskunde aan het Burnet Institute in Australië schetst het belang van die ontdekking.

SOEDAN

Een nieuw rapport van Artsen Zonder Grenzen beschrijft de “catastrofale tol” van de oorlog in Soedan. Hele gemeenschappen lijden onder willekeurig geweld, moorden, martelingen en seksueel geweld, en ook de gezondheidszorg in het land kampt met voortdurende aanvallen.

 

MIGRATIE

In de eerste helft van dit jaar zijn ruim 6400 migrantenkinderen aangekomen in Griekenland. Dat zijn er vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

OEKRAÏNE

De Russische invasie van Oekraïne en de vlucht van miljoenen inwoners zullen op lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de bevolkingsstructuur van het land. Oostenrijks onderzoek voorspelt een bevolkingskrimp van 21 tot 31 procent tegen 2052.

LITOUWEN

Handicap Internationale slaat alarm over het Litouwse voornemen om zich terug te trekken uit het Internationaal Verdrag inzake Clustermunitie. Een gevaarlijk precedent dat andere landen op ideeën kan brengen, vreest Handicap International.

KLIMAAT

Conflictlanden worden vaak extra hard getroffen door de klimaatverandering, zegt het Internationale Rode Kruis. Tegen 2050 zullen al 200 miljoen mensen hulp nodig hebben.

POLITIEK

In Washington wordt deze week de 75ste verjaardag van de NAVO gevierd, maar dat gebeurt onder heel andere omstandigheden dan bij de vorige verjaardag 25 jaar geleden. Garret Martin, Hoogleraar aan de American University School of International Service, analyseert vier netelige kwesties.

MIGRATIE

Vluchtelingen en migranten doorstaan extreme vormen van geweld, mensenrechtenschendingen en uitbuiting, zowel op zee als tijdens hun reis over land. Dat staat in een nieuw rapport met de veelzeggende titel: 'Niemand maalt erom of je leeft of sterft'.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo