Nieuwsagentschap

Azië-Pacific

OCEANEN

De oceaan wordt steeds lawaaieriger en dat is een probleem voor baby-oesters. Zij vertrouwen op akoestische signalen om zich te vestigen.

HONGER

De honger in de wereld laat zich al voor het derde jaar op rij niet terugdringen, blijkt uit cijfers van verschillende VN-agentschappen. Vorig jaar werd één op de elf mensen geconfronteerd met honger - maar tegelijk neemt ook zwaarlijvigheid toe.

GEZONDHEID

De mondiale vaccinatiedekking slaagt er niet in om zich te herstellen van de corona-pandemie, blijkt uit nieuwe VN-cijfers. Vergeleken met 2019 zijn 2,7 miljoen extra kinderen niet of onvoldoende gevaccineerd tegen vermijdbare ziekten als mazelen.

VISSERIJ

Tegen het midden van deze eeuw zullen vissers gemiddeld 10 procent minder vis vangen. De hoge uitstoot van broeikasgassen is de boosdoener, zeggen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Tegen het einde van de eeuw loopt dat voor meer dan veertig landen al op tot 30 procent.

INNOVATIE

Toen zware stormen in Australië het elektriciteitsnet in de problemen brachten, leverden elektrische auto’s stroom terug aan het net om het te stabiliseren. Volgens onderzoekers kunnen elektrische voertuigen zo een belangrijke rol spelen in noodsituaties.

HITTE

Grote delen van Japan gaan gebukt onder een bijzonder intensieve hittegolf. Tokio heeft daarom ‘koelteshelters’ geopend waar inwoners even kunnen ontsnappen aan de ondraaglijke hitte. Vooral 65-plussers - een derde van de bevolking in het land - zijn kwetsbaar voor de extreme temperaturen.

MALEISIË

De Maleisische autoriteiten hebben ruim honderd containers onderschept met elektronisch afval uit het Westen. Nog eens tweehonderd andere containers moeten nog onderzocht worden.

MENSENRECHTEN

Julian Assange heeft twintig jaar de krantenkoppen beheerst. Matthew Ricketson, hoogleraar Communicatie aan de Deakin Universiteit, schat de impact van de zaak in voor de journalistiek en de democratie.

KLIMAAT

Denemarken voert als eerste land een belasting in op de uitstoot van de landbouw. Daarover heeft de Deense regering een breed compromis bereikt met de boeren, vakbonden en natuurorganisaties.

KLIMAAT

Volgens een grootschalige, wereldwijde opiniepeiling van de VN wil 80 procent van de wereldburgers sterkere klimaatactie door hun regering en meer geopolitieke eenheid over het thema. Opvallend: dat is ook zo in grote olieproducerende landen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo