Maleisië zet betekenisvolle stappen om de verplichte doodstraf voor bepaalde misdrijven af te schaffen. Mensenrechtenorganisaties verwelkomen de stap, aangezien de doodstraf volgens hen vaak onterecht en na een oneerlijk proces wordt toegepast.
Een internationaal team van onderzoekers heeft een algoritme ontwikkeld om artsen met beperkte middelen te helpen tuberculose bij kinderen vast te stellen en de juiste behandeling te kiezen.
De energietransitie zit allesbehalve op schema. Volgens deskundigen moet er jaarlijks zo’n 1000 miljard euro aan fossiele investeringen herleid worden naar hernieuwbare projecten om bij te benen. Dat is jaarlijks drie keer meer dan nu.
Het Westen bestookt Rusland met strenge sancties en steunt Oekraïne volop met massale wapenleveringen. Maar die kordate aanpak steekt fel af tegen de lakse reactie op mensenrechtenschendingen elders in de wereld, stelt Amnesty international.
Rook uit bosbranden is nefast voor de ozonlaag, blijkt uit onderzoek in Nature. De enorme bosbranden in Australië in 2020 hebben het gat boven Antarctica met 10 procent doen groeien.
Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Op Internationale Vrouwendag waarschuwt professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen en kan leiden tot crises in het gezinsleven.
Bij zeevogels voor de kust van Australië is een nieuwe ziekte vastgesteld die veroorzaakt is door plasticvervuiling. De inname van de deeltjes veroorzaakt een voortdurende ontsteking van hun ingewanden.
De stijging van de zeespiegel zal deze eeuw disproportioneel grote gevolgen hebben voor Aziatische megasteden, zoals Bangkok, manilla, Ho Chi Minh Stad en Calcutta. Door lokale omstandigheden kan het waterpeil er tot 30 procent hoger komen te liggen, stelt nieuw onderzoek in Nature.
Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrijelijk academisch onderzoek te doen terug op het niveau van vier decennia geleden.