In de meeste Afrikaanse vluchtelingenkampen wordt energie opgewekt door dieselgeneratoren, aangevuld met lampen op zonne-energie. Voor veel bewoners die vaak jaren in zulke kampen wonen, is de energiebehoefte echter groter dan dat. ‘Mini-grids’ - stroomnetten in het klein - kunnen dan een oplossing zijn.
Als we de hoeveelheid suiker in ons dieet terugschroeven, kunnen we met het ontstane ‘overschot’ eiwitten aanmaken als vleesvervanger. Een win-win voor onze gezondheid en het milieu dus, schrijven hoogleraar Paul Behrens (Universiteit van Oxford) en onderzoeker Alon Shepon (Universiteit van Tel Aviv).
Deze week woont goodwill-ambassadeur Mauro Colagreco de VN-biodiversiteitstop (COP16) bij. Wie is deze vaandeldrager van de circulaire gastronomie, die voedsel en natuur weer op één lijn wil brengen?
De wereldwijde waterkringloop raakt steeds meer uit balans – met enorme gevolgen voor de wereldeconomie en de voedselproductie. “We moeten water opnieuw waarderen”, zeggen experts van de Global Commission on the Economics of Water (GCEW).
Een sobere levensstijl op vlak van voeding houdt je langer in leven, maar afvallen alleen is niet voldoende. Dat stellen wetenschappers na onderzoek naar voeding, veroudering en levensduur bij muizen.
Sinds 1990 is het aantal kinderen met overgewicht op elk continent explosief gestegen. De Verenigde Staten zijn koploper, maar veel andere landen zitten hen op de hielen. Wetenschappers vrezen voor een wereldwijde epidemie van obesitas bij jongeren, met ernstige gezondheidsrisico’s voor hun toekomst.
Twee derde van de Belgen is overtuigd van de positieve impact van fair trade op sociaal en ecologisch vlak. Maar dat vertaalt zich niet in onze consumptie: de verkoop van fairtradeproducten is er voor het eerst op achteruit gegaan, en daar zit de inflatie voor veel tussen.
Begin deze week zette een dambreuk grote delen van Nigeria onder water. Volgens officiële gegevens zijn bijna een kwart miljoen mensen getroffen. Hulporganisaties vrezen dat een snelle respons enorm moeilijk wordt omdat de watersnood niet de enige crisis is waar het land mee moet afrekenen.
De sector van de vleesvervangers en plantaardige zuivel doet het goed. Binnen tien jaar zal het aantal banen in Vlaanderen en Brussel tot 15 keer hoger liggen dan nu. Dat stelt een rapport in opdracht van de Vlaamse Overheid.