Nieuwsagentschap
DIABETES

Wereldwijd krijgt slechts 4,6 procent van de mensen met diabetes de medische zorg zoals die wordt voorgeschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat zegt nieuw Amerikaans onderzoek. De studie legt ook bloot dat in lage- en middeninkomenslanden mensen vaak niet beseffen dat ze suikerziekte hebben.

LOKAAL CONSUMEREN

Kwaliteit, smaak en voedselveiligheid staan bovenaan ons boodschappenlijstje. En voor groenten en fruit verkiezen consumenten steeds vaker Europese producten. Dat is goed nieuws, aan de vooravond van de Week van de Korte Keten, al zijn er ook vraagtekens te plaatsen bij onze voorkeuren. “Een product dat in Europa geteeld wordt, is niet automatisch ook ethisch geproduceerd.”

WESPEN

Onze haat voor wespen is totaal onterecht, schrijft ecoloog Seirian Sumner, die jaren onderzoek deed naar de dieren. Van ongediertebestrijding en bestuiving tot mogelijke kankerbehandelingen en duurzame voedselproductie: het ongeliefde neefje van de bij verdient een heus eerherstel.

VOEDING

Met enkele ingrepen kunnen Belgische gezinnen de impact van hun voeding op het klimaat halveren, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Wereldnatuurfonds. Het is ook beter voor de gezondheid, en zelfs voor de portemonnee.

KLIMAATVERANDERING

710 miljoen minderjarigen leven in regio’s waar de klimaatverandering het dagelijkse leven sterk beïnvloedt. Vooral de impact van de klimaatcrisis op de voedselproductie is in deze landen zeer problematisch. Dat zegt organisatie Save The Children in een analyse die ze presenteert naar aanleiding van de Amerikaanse klimaattop die op 22 april van start gaat.

 

SUIKERTAKS

Zuid-Afrika heft sinds drie jaar, als eerste Afrikaanse land, een belasting op gesuikerde frisdrank. Nu wordt dit beleid geëvalueerd en de resultaten zijn veelbelovend. Tijd voor de overheid om de volgende stap te nemen, zegt Karen Hofman, professor aan de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg. 

BRAZILIË

Brazilië kampt met een nieuwe uitbraak van het coronavirus, waardoor ziekenhuizen overspoeld raken. Vrijwilligers trekken er de sloppenwijken in om de doden te tellen, want het aantal slachtoffers ligt er hoger dan de officiële cijfers doen vermoeden.
 

LANDBOUW

Bijna een derde van het Europese promobudget voor landbouwproducten gaat naar reclamecampagnes voor vlees en zuivel, stelt onderzoek door Greenpeace. Dat valt moeilijk te rijmen met de Europese klimaat- en gezondheidsambities.

VOEDSELZEKERHEID

Viskwekerijen zijn intussen een belangrijk onderdeel van het wereldwijde voedselsysteem. Maar de ongebreidelde groei van de aquacultuur is  gevaarlijk voor zowel het milieu als onze gezondheid, blijkt uit een nieuwe studie van Stanford University.

EARTH HOUR

Voor Earth Hour worden nu zaterdag om 20u30 overal ter wereld de lichten gedoofd. Dit jaar staat de actie in het teken van de link tussen het milieu en de pandemie. Als we niet opletten, doet de natuur het licht uit.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo