Nieuwsagentschap
VOEDSELZEKERHEID

Vrouwen produceren meer dan de helft van het voedsel in de wereld, maar worden benadeeld op het vlak van toegang tot landbouwgrond en financiële steun. Dat heeft alarmerende gevolgen, stelt Danielle Nierenberg, voorzitster van de ngo Food Tank. Volgens haar dringt een metamorfose van het huidige, ongelijke voedselsysteem zich op.

JEMEN

Het uitgeputte Jemen krijgt een derde covid-golf over zich heen, terwijl amper 1 procent van de bevolking gevaccineerd is.

KLIMAAT

De wereldwijde voedselproductie is goed voor een derde van de totale menselijke uitstoot, blijkt uit een grootschalige nieuwe studie in Nature. Vlees en zuivel zijn dubbel zo vervuilend als plantaardige producten.

INNOVATIE

Covid-19 en de sluiting van grenzen had enorme gevolgen voor landen die economisch sterk leunen op toerisme en voedselimport. De Cookeilanden zetten nu in op een toekomst waarin slimme landbouwtechnologie, zoals hydrocultuur op zonne-energie, een cruciale plaats krijgt.

BIODIVERSITEIT

De afnemende populatie van bijen en andere bestuivers heeft potentieel verwoestende gevolgen voor mensen overal, maar de regio’s met een armere bevolking - Afrika, Azië en Latijns-Amerika - lopen het grootste risico. Zij zijn namelijk meer afhankelijk van gewassen waarvoor bestuiving noodzakelijk is. 
 

VOEDSELPRODUCTIE

Het globale voedselsysteem is de belangrijkste oorzaak voor de ecologische crisis en de klimaatontregeling. Het duwt natuurlijke systemen tot voorbij de veilige grenzen voor de mensheid, schrijven Jeremy Coller van het investeerdersnetwerk FAIRR, hoogleraar Johan Rockström van het Potsdam Institute for Climate Impact Research en Gunhild Stordalen, oprichter van stichting EAT.

NATUURHERSTEL

In Zuid-Korea loopt een succesvol herintroductieprogramma van de Aziatische zwarte beer, die eind vorige eeuw vrijwel was uitgestorven. Joshua Powell, gastonderzoeker aan de faculteit van diergeneeskunde aan Seoul National University, onderzoekt waarom het programma werkt en welke uitdagingen blijven.

CO2-OPSLAG

Sommige plantensoorten reageren beter dan andere op de toename van CO2 in de atmosfeer. Het is belangrijk dat de landbouw daar rekening mee houdt, zeggen de Franse ecofysiologen Denis Fabre en Dephine Luquet, onderzoekers aan het Centrum voor Landbouwonderzoek voor Internationale Ontwikkeling (Cirad). 

DIABETES

Wereldwijd krijgt slechts 4,6 procent van de mensen met diabetes de medische zorg zoals die wordt voorgeschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat zegt nieuw Amerikaans onderzoek. De studie legt ook bloot dat in lage- en middeninkomenslanden mensen vaak niet beseffen dat ze suikerziekte hebben.

LOKAAL CONSUMEREN

Kwaliteit, smaak en voedselveiligheid staan bovenaan ons boodschappenlijstje. En voor groenten en fruit verkiezen consumenten steeds vaker Europese producten. Dat is goed nieuws, aan de vooravond van de Week van de Korte Keten, al zijn er ook vraagtekens te plaatsen bij onze voorkeuren. “Een product dat in Europa geteeld wordt, is niet automatisch ook ethisch geproduceerd.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo