Nieuwsagentschap
LANDBOUW

Vlees- en melkproducten vermijden is veruit de beste manier om je impact op het klimaat, maar ook op landgebruik en biodiversiteit te verminderen. Dat blijkt uit een nieuw, grootschalig onderzoek in Science. 

VOEDSEL

Een goedkope tomaat kan in werkelijkheid veel meer kosten dan de prijs doet vermoeden. Danielle Nierenberg van Food Tank en Emily Payne, publicist over voedsel en landbouw, pleiten voor een diepgaande transitie in de landbouw.

KINDERARBEID

Kinderarbeid is aanzienlijk teruggedrongen in Latijns-Amerika, maar nog altijd zijn 5,7 miljoen minderjarige jongens en meisjes aan het werk. Vaak werken ze in precaire omstandigheden, met hoge risico’s en niet betaald. Het gaat om vormen van nieuwe slavernij.

MILIEU

Op plekken in heel Zwitserland blijkt de bodem vervuild met microplastics. Wetenschappers pleiten voor dringend onderzoek naar de gevolgen voor de voedselveiligheid. 

SUIKER

Suikervervangers mogen dan wel calorievrij zijn, onschuldig zijn ze daarom niet. Ook deze kunstmatige zoetstoffen kunnen diabetes en obesitas veroorzaken, stelt een nieuwe studie.

GEZONDHEID

De Internationale Osteoporose Vereniging heeft een interactieve kaart gelanceerd die de inname van calcium per land of regio toont. In Azië en Latijns-Amerika is de inname erg laag. Calcium is belangrijk voor sterke botten.

HONGER

Geen honger meer in de wereld, of ‘nulhonger’ is een van de doelen van de Verenigde Naties voor 2030. Maar nu er ernstige humanitaire crises gaande zijn in Azië, het Midden-Oosten en Afrika, lijkt dat doel steeds moeilijker te halen.

PLASTIC

Een gemiddeld bord eten kan tot ruim honderd sporen van plastic bevatten. Die zijn niet alleen afkomstig van de groenten of vis op het bord, maar ook in belangrijke mate uit huisstof.

OZON

Ozon speelt niet alleen een schadelijke rol in de steden maar ook op het platteland, waar het gewassen kan schaden en zo de oogsten bedreigt. Boeren en beleidsmakers kunnen maar beter rekening houden met die rol om de juiste oplossingen te ontwikkelen, schrijven Divya Pandey, Lisa Emberson en Sofie Mortensen, wetenschappers aan het Stockholm Environment Institute.

VOEDSELVERSPILLING

Onderzoek toont aan dat hotels zeven dollar kunnen besparen voor elke dollar die ze investeren in maatregelen om de verspilling van eten tegen te gaan. Vooral de buffetformule moet herbekeken worden.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo