Dit jaar zijn al 176 hulpverleners tijdens hun werk om het leven gekomen. Dat maakt 2024 tot nu al het tweede dodelijkste jaar voor mensen die hun leven besteden aan het helpen van anderen.
Het West-Afrikaanse land Burkina Faso staat voor de tweede keer bovenaan de lijst van meest vergeten humanitaire crises die elk jaar wordt samengesteld door de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). De hele Centrale Sahelregio staat in de top 5.
Iran mengt zich nu ook in de burgeroorlog in Soedan, met de verkoop van drones. Die steun moet de regionale invloed van Teheran versterken en regionale rivalen als Saoedi-Arabië en de Emiraten beteugelen, schrijft Eric Lob, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Florida International University. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden.
Na de pandemie moeten opnieuw verschillende landen in Azië en Afrika de scholen sluiten. De oorzaak is dit keer extreme hitte, die onderwijs onmogelijk maakt.
Een jaar nadat in Soedan een bloedige burgeroorlog uitbrak, ontvluchten nog steeds elke dag duizenden Soedanezen hun land, laat het VN-vluchtelingenagentschap weten. De gevechten tussen het regeringsleger en de milities van de Rapid Support Forces gaan intussen onverminderd door.
De Soedanese strijdkrachten hebben de voorbij maanden steeds vaker het onderspit moeten delven tegen de Rapid Support Forces. Dat is voor een deel het gevolg van enkele politieke misrekeningen van de voorbije jaren, schrijft Harry Verhoeven, onderzoeker aan het Center on Global Energy Policy van Columbia University.
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties waarschuwt dat minstens 25 miljoen mensen in Soedan, Zuid-Soedan en Tsjaad te kampen hebben met honger en ondervoeding. Door de burgeroorlog worden de buurlanden overspoeld met vluchtelingen en krijgen hulporganisaties voedsel niet op de plaatsen waar het nodig is.
De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.
2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft politiek analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan vier miljard mensen in meer dan veertig landen naar de stembus gaan. Zal de democratie deze lakmoesproef doorstaan?