Soedan is officieel het toneel van de grootste interne ontheemdingscrisis ter wereld. Zes maanden nadat een machtsstrijd losbarstte tussen het reguliere leger en de milities van de Rapid Support Forces zijn meer dan zeven miljoen mensen op de vlucht binnen de grenzen van hun eigen land.
Steeds meer mensen op de vlucht door droogte, overstromingen of mislukte oogsten - allemaal zaken die vaker voorkomen in een warmere wereld. Toch gnieten klimaatvluchtelingen tot vandaag geen enkele erkenning. Hoog tijd om die juridische leemte aan te pakken, schrijft Cristiano d’Orsi, hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit van Johannesburg.
In Darfoer vinden opnieuw wreedheden plaats die doen denken aan de massale gruweldaden in 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit. Wat dan met de internationale doctrine “verantwoordelijkheid om te beschermen”, vraagt adjunct-hoogleraar Genocidestudies Mike Brand zich af.
Een nieuw Oxfam-rapport merkt op dat rijke landen minder dan 5 procent van de 53,3 miljard dollar betaalden die Oost-Afrika nodig heeft om de klimaatcrisis aan te pakken. De uitstoot van de grootste economieën is sinds 1850 nochtans 850 keer groter geweest dan landen als Kenia, Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan samen.
In minder dan drie maanden tijd heeft het geweld in Soedan nu bijna 3 miljoen mensen uit hun huis verdreven, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De humanitaire noden zijn groot.
Het gemiddelde vredesniveau in de wereld is voor het negende jaar op rij verslechterd, blijkt uit Global Peace Index van het Institute for Economics & Peace. Het aantal doden als gevolg van conflicten steeg vorig jaar met 96 procent tegenover 2021, tot 238.000.
In 2022 zijn opnieuw meer mensen op de vlucht geslagen, blijkt uit nieuwe cijfers van de VN. De oorlog in Oekraïne, extreem weer en toenemende conflicten in de wereld zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken.
Het geweld in Soedan jaagt nu dagelijks duizend mensen de grens over. Ook in buurlanden als Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn de gevolgen steeds meer voelbaar.
De berichtgeving rond het geweld in Soedan focust vooral op het persoonlijke conflict tussen twee generaals, maar het conflict heeft diepe wortels in economische teloorgang, schrijft Harry Verhoeven, hoogleraar aan de universiteit van Columbia. “Elites voeren al dertig jaar een machtsstrijd om hun invloed te bewaren.”
Tien landen lopen niet alleen een groot risico lopen op overstromingen, stormen of droogte, maar zijn daar ook nog eens erg slecht op voorbereid door bijvoorbeeld ziekte of conflicten. Het International Rescue Committee (IRC) en het World Resource Institute (WRI) stelden een lijst op met de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatrampen.