Nieuwsagentschap

161

MALARIA

Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beloven om actie te ondernemen zodat malaria niet langer dodelijke slachtoffers maakt. Vandaag valt 95 procent van de malariadoden nog steeds op het Afrikaanse continent.

ECOWAS

De lidstaten van Ecowas hebben dit weekend besloten om een groot deel van de sancties tegen Niger, Guinee en Mali op te heffen. Het West-Afrikaanse regionale samenwerkingsverband wil de banden met de drie militaire regimes opnieuw aanhalen na een periode van crisis.

 

ENERGIE

Nigeria probeert al meer dan twintig jaar een pijpleiding aan te leggen die gas door de Sahara-woestijn naar Algerije en uiteindelijk naar Europese kopers zou brengen. Die miljardeninvestering vormt een enorm risico, want het project is meermaals uitgesteld en onderweg tappen dieven illegaal gas af.

AFRIKA

De militaire heersers in Mali, Burkina Faso en Niger hebben formeel aangekondigd dat de drie landen zich terugtrekken uit Ecowas, de belangrijkste politieke unie in West-Afrika. Politicoloog Olayinka Ajala schetst de gevolgen.

AI

Er is geen ontsnappen aan: kunstmatige intelligentie – of AI van het Engelse Artificial Intelligence – verandert de wereld. Het feit dat dit op de korte tot middellange termijn een invloed op personeelsbestanden en tewerkstelling zal hebben, wordt steeds duidelijker, zegt Niusha Shafiabady, hoogleraar Computerintelligentie.

NIGER

Na maanden van getouwtrek tussen Frankrijk en het nieuwe militaire regime in Niger besloot de Franse president Emmanuel Macron op 24 september de Franse ambassadeur en militairen uit Niger terug te trekken. Dat was om drie redenen een slecht idee, schrijft Olayinka Ajala, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Leeds Beckett Universiteit.

NIGER

België schroeft een deel van de ontwikkelingshulp aan Niger terug. Dat maakt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez bekend na de recente staatsgreep in het land: “Het bruut ondergraven van democratisch bestuur kan niet zonder gevolgen blijven”, zo luidt het.

MALARIA

Na een succesvol proefproject is het eerste malariavaccin klaar voor het grote werk. Twaalf Afrikaanse landen krijgen de komende twee jaar achttien miljoen doses, die vooral jonge kinderen moeten beschermen.

MIGRATIE

De plannen van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk om asielzoekers door te sturen naar Rwanda deed velen de wenkbrauwen fronsen. Het idee om asiel te outsourcen naar het Zuiden is niet nieuw, maar dat maakt het daarom nog geen goed idee, schrijven migratiedeskundigen Laura Lambert en Martin Lemberg-Pedersen.

MIGRATIE

Duizenden migranten die uit Algerije worden verdreven, zitten vast in het midden van de woestijn in het noorden van Niger. Organisatie Dokters van de Wereld trekt aan de alarmbel. “Ze worden er aan hun lot overgelaten.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo