Nieuwsagentschap

189

OEKRAÏNE

De Russische invasie van Oekraïne en de vlucht van miljoenen inwoners zullen op lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de bevolkingsstructuur van het land. Oostenrijks onderzoek voorspelt een bevolkingskrimp van 21 tot 31 procent tegen 2052.

LITOUWEN

Handicap Internationale slaat alarm over het Litouwse voornemen om zich terug te trekken uit het Internationaal Verdrag inzake Clustermunitie. Een gevaarlijk precedent dat andere landen op ideeën kan brengen, vreest Handicap International.

POLITIEK

In Washington wordt deze week de 75ste verjaardag van de NAVO gevierd, maar dat gebeurt onder heel andere omstandigheden dan bij de vorige verjaardag 25 jaar geleden. Garret Martin, Hoogleraar aan de American University School of International Service, analyseert vier netelige kwesties.

FAUNA

Het uitsterven van de wolharige mammoet is geen klassiek geval van inteelt, zoals lang gedacht. Nieuw onderzoek toont aan dat genetische foutjes zich generaties lang in de dieren hebben opgestapeld, maar ook dat het einde van de mammoet een plotse gebeurtenis was.    

GEORGIË

Een wetsvoorstel door de regeringspartij in Georgië maakt mensen uit de Lgbtq+-gemeenschap bijzonder zenuwachtig. “Als deze wetgeving wordt aangenomen, kunnen Lgbtq+-mensen hier gewoon niet meer wonen.”

KLIMAAT

Volgens een grootschalige, wereldwijde opiniepeiling van de VN wil 80 procent van de wereldburgers sterkere klimaatactie door hun regering en meer geopolitieke eenheid over het thema. Opvallend: dat is ook zo in grote olieproducerende landen.

CONFLICT

Sinds 1946 hebben er nooit meer conflicten gewoed op aarde dan vandaag. De laatste drie jaar waren die op de koop toe gewelddadiger dan ooit. Dat stelt het Noorse onderzoeksinstituut Prio.

SOEDAN/IRAN

Iran mengt zich nu ook in de burgeroorlog in Soedan, met de verkoop van drones. Die steun moet de regionale invloed van Teheran versterken en regionale rivalen als Saoedi-Arabië en de Emiraten beteugelen, schrijft Eric Lob, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Florida International University. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden.

NETTO NUL

Te veel geloof hechten in vooruitgangstechnologie om CO2 te verwijderen of te reduceren, verlengt alleen maar het gebruik van fossiele brandstoffen, zegt een analyse van onderzoeksgroep Climate Action Tracker. “Het brengt de 1,5 graad Celsius-limiet in gevaar en dicht de kloof tussen de verhoopte en de reële klimaatneutraliteit niet.”

OEKRAÏNE

Bastaardarenden maken tijdens hun migratie een omweg rond de conflictgebieden in Oekraïne en mijden tussenstops, blijkt uit gps-data. Daardoor wordt de al epische trek van de roofvogels nog gevaarlijker.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo