Natuurrampen hebben de eerste helft van dit jaar al tot een pak meer menselijke en economische schade geleid dat gemiddeld. Bovendien is amper 40 procent van de verliezen gedekt door de verzekering, zegt herverzekeraar Munich Re.
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de Syrische leider Bashar al-Assad officieel uitgenodigd op de klimaatconferentie eind dit jaar in Dubai. Dat laat het Syrische staatspersagentschap SANA weten en wordt bevestigd door de VAE-ambassade in Damascus.
Op 14 mei gaan de Turkse kiezers naar de stembus. De inzet is niet min: wordt de twee decennia durende greep van president Recep Tayyip Erdogan gelost of verstevigd? Politiek wetenschapper Khalid Al Bostanji fileert de hoofdrolspelers en de mogelijke impact van de verkiezingen op Turkije en de regio.
Een beter beheer van de migratiestromen kan zowel bron- als doellanden helpen, zegt de Wereldbank in een nieuw rapport. Door de vergrijzing van de bevolking kan er nog geconcurreerd worden om nieuwe werkkrachten.
Terwijl de wereld de verwoesting in Oekraïne gadeslaat, broeit er nog een conflict aan de andere andere kant van de voormalige Sovjet-Unie. Door de afwezigheid van internationale steun voor Armenië dreigt het conflict om de betwiste regio Nagorno-Karabach opnieuw uit te barsten, schrijft professor Politieke Wetenschappen Ronald Suny.
De verwoestende aardbevingen in het zuiden van Turkije hebben ook gevolgen voor de voedselproductie in het land. Een eerste beoordeling spreekt van ernstige schade aan de landbouw en visserij, met meer dan 20 procent van de Turkse landbouwproductie beschadigd.
China heeft vorig jaar versneld plannen doorgevoerd voor nieuwe steenkoolcentrales om de energiezekerheid te garanderen. Maar daardoor zal de impact van de Aziatische grootmacht op de wereldwijde uitstoot nog sneller toenemen, vrezen waarnemers.
Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrijelijk academisch onderzoek te doen terug op het niveau van vier decennia geleden.
Internationale humanitaire organisaties zetten massaal hulpacties op poten in Turkije en Syrië, de landen die werden getroffen door een van de dodelijkste aardbevingen in de geschiedenis. Hulp op tijd op de juiste plaats krijgen wordt al van bij aanvang gehinderd door machtspolitiek, sancties en beperkte grensovergangen.
Een groot deel van het budget dat België vrijmaakt als respons op de aardbeving die Turkije en Syrië heeft getroffen, was al eerder goedgekeurd in het kader van noodhulp voor Noordwest-Syrië. Volgens koepelorganisatie 11.11.11 schiet ons land grondig tekort.