China heeft vorig jaar versneld plannen doorgevoerd voor nieuwe steenkoolcentrales om de energiezekerheid te garanderen. Maar daardoor zal de impact van de Aziatische grootmacht op de wereldwijde uitstoot nog sneller toenemen, vrezen waarnemers.
Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrijelijk academisch onderzoek te doen terug op het niveau van vier decennia geleden.
Internationale humanitaire organisaties zetten massaal hulpacties op poten in Turkije en Syrië, de landen die werden getroffen door een van de dodelijkste aardbevingen in de geschiedenis. Hulp op tijd op de juiste plaats krijgen wordt al van bij aanvang gehinderd door machtspolitiek, sancties en beperkte grensovergangen.
Een groot deel van het budget dat België vrijmaakt als respons op de aardbeving die Turkije en Syrië heeft getroffen, was al eerder goedgekeurd in het kader van noodhulp voor Noordwest-Syrië. Volgens koepelorganisatie 11.11.11 schiet ons land grondig tekort.
Bij grote rampen wordt vaak een weinig bekend samenwerkingsverband tussen 17 grote ruimtevaartagentschappen wereldwijd geactiveerd. Die bieden dan zo snel mogelijk cruciale satellietgegevens over het rampgebied om de reddingswerken te sturen, schrijft Emilie Bronner van het Franse ruimtevaartagentschap CNES.
De regering van Azerbeidzjan zet natuurbehoud in als diplomatieke wapen, om de bovenhand te krijgen in de vredesgesprekken met buurland Armenië. Maar volgens experts overspeelt Baku zijn hand.
De Europese Unie is de grootste importeur van kikkerbillen afkomstig van wilde kikkersoorten. Door gebrek aan transparantie en wetgeving vormt de handel een ernstig risico op het uitsterven van kikkersoorten, zeggen wetenschappers.
Van Nigeria en Turkije tot Argentinië, Zimbabwe en Pakistan: dit jaar staan wereldwijd verschillende belangrijke verkiezingen gepland. Vijf deskundigen werpen hun licht op wat er op het spel staat.
Het Zweedse bedrijf Eco Wave Power en het Turkse Ordu Energji hebben een overeenkomst afgesloten rond een proefproject voor de opwekking van energie uit de golfslag van de zee. De bedoeling is om uiteindelijk de grootste getijdencentrale ter wereld te realiseren.
De luchtkwaliteit in Europa blijft verbeteren en het aantal mensen dat eraan sterft of ziek wordt neemt af. Maar luchtvervuiling blijft wel nog steeds het grootste gezondheidsrisico in Europa, verantwoordelijk voor aanzienlijke economische verliezen, blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap (EEA).