De wereld is weer 0,3 procent minder vreedzaam geworden, blijkt uit de jaarlijkse Global Peace Index. Het is al de elfde verslechtering in veertien jaar.
De Russische blokkade van de graan en tarwe in de Zwarte Zee-havens van Oekraïne heeft directe gevolgen voor regio's die honger lijden. Als er niet snel iets verandert, zullen onder meer Somalië, Kenia en Ethiopië met hongersnood worden geconfronteerd, waarschuwt het International Rescue Committee.
De Democratische Republiek Congo (DRC) is dit jaar opnieuw het toneel voor de meest verwaarloosde vluchtelingencrisis ter wereld, volgens de jaarlijkse analyse van de Noorse Vluchtelingenraad. Voor het eerst bestaat de top 10 volledig uit Afrikaanse landen.
In de voorbije maanden zijn in Niger al tienduizenden vluchtelingen aangekomen. De Verenigde Naties maken zich zorgen over de groeiende vluchtelingenstroom nu het geweld in de buurlanden blijft toenemen.
In Burkina Faso zijn er dit jaar al tientallen aanvallen geteld op de watervoorziening voor burgers. Hulporganisaties spreken van een nieuw soort oorlog, die van water een wapen maakt.
Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021. Het was een gitzwart jaar voor de mensenrechten, stelt de organisatie. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije mening en cybercontrole bleven ongestraft. “Die terughoudendheid van de internationale gemeenschap hielp de weg vrij te maken voor de Russische invasie in Oekraïne.”
Politieke instabiliteit en onveiligheid hebben zowel in Tsjaad, Burkina Faso als Mali geleid tot staatsgrepen. De landen worstelen ook allemaal met islamitische opstanden. Maar de relatie tussen beide fenomenen is complex, schrijft Folahanmi Aina, onderzoeker aan het King's College London.
Burkina Faso wordt al vijf jaar geteisterd door het geweld van militante islamistische groeperingen, met een politieke en humanitaire crisis tot gevolg. Een verijdelde staatsgreep toont aan hoezeer de fragiele politieke instellingen onder druk staan, schrijft West-Afrika-expert Daniel Eizinga, maar de herinnering aan een eerdere militair-civiele samenwerking houdt de rangen voorlopig gesloten.
Aan de grens van Niger met Mali en Burkina Faso worden steeds meer kinderen gedood of door gewapende groeperingen gerekruteerd om te dienen in het regionale conflict. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International.
De aanvallen door jihadistische groepen in Burkina Faso worden frequenter en gewelddadiger, waarschuwen de Verenigde Naties. Een recordaantal mensen ontvlucht het geweld, zowel binnen het land als over de grenzen heen.