Rook uit bosbranden is nefast voor de ozonlaag, blijkt uit onderzoek in Nature. De enorme bosbranden in Australië in 2020 hebben het gat boven Antarctica met 10 procent doen groeien.
Mannelijke bultruggen langs de oostkust van Australië zingen steeds minder om een partner aan te trekken. In de plaats daarvan schakelen ze vaker over op een gevecht met concurrenten.
Vorig jaar daalde het aantal haaienbeten wereldwijd tot 57 - samen met coronajaar 2020 het laagste aantal in tien jaar tijd. Onderzoekers vrezen dat de teloorgang van de haaiensoorten en rol speelt.
Intensieve zeewierteelt kan volgens nieuw onderzoek verschillende crises op wereldniveau verlichten: de voedselcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de klimaatproblematiek. “Zeewier kan de nood aan meer voeding en materialen helpen stillen.”
Achtendertig grote kledingmerken, waaronder Hugo Boss en Closed, hebben een brief geschreven aan de Europese Commissie. Daarin vragen ze een verbod op het kweken van bont en de invoer van gekweekte bontproducten op de Europese markt.
Bijenkorven bieden een schat aan informatie over steden en de gezondheid van hun inwoners. Dat blijkt uit dna-analyse van het afval onderaan korven in onder meer Venetië, New York en Tokio.
Een nieuw onderzoek van Oxfam België brengt ernstige mensenrechtenschendingen aan het licht in de Belgische toeleveringsketen van bio-ethanol uit Braziliaans en Peruaans suikerriet. “Ondanks duidelijk bewijs blijft België mensenrechten schenden door de import van biobrandstoffen.”
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren (woendag) bij consensus een historische resolutie over klimaatgerechtigheid aangenomen.