Nieuwsagentschap

102

ENERGIETRANSITIE

China heeft vorig jaar versneld plannen doorgevoerd voor nieuwe steenkoolcentrales om de energiezekerheid te garanderen. Maar daardoor zal de impact van de Aziatische grootmacht op de wereldwijde uitstoot nog sneller toenemen, vrezen waarnemers.

KOFFIE

Klimaatomstandigheden die de koffieoogsten negatief beïnvloeden, komen de laatste veertig jaar steeds vaker voor. Dat zet ons kopje koffie behoorlijk onder druk, stellen Australische onderzoekers.

STEDEN

Sinds het begin van deze eeuw hebben kuststeden wereldwijd al met meer dan 2000 vierkante kilometer veroverd op de zee. Maar die uitbreidingen gebeuren vaak ondoordacht, waarschuwt onderzoek.
 

MOERASSEN

De teloorgang van watergebieden wereldwijd valt beter mee dan gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek. In Europa, de VS en China is het probleem wel erg groot, en de overblijvende gebieden moeten dringend beschermd worden om de klimaatdoelen binnen bereik te houden.

MYANMAR

Twee jaar na de staatsgreep in februari 2021 wordt het groeiende verzet in Myanmar nog altijd grotendeels genegeerd op het internationale toneel. Het contrast met Oekraïne kan niet groter zijn, schrijven Nicholas Farrelly, hoogleraar aan de Universiteit Tasmanië en Adam Simpson, hoogleraar aan de Universiteit Zuid-Australië. 

ZEEWIER

Intensieve zeewierteelt kan volgens nieuw onderzoek verschillende crises op wereldniveau verlichten: de voedselcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de klimaatproblematiek. “Zeewier kan de nood aan meer voeding en materialen helpen stillen.”

BIODIVERSITEIT

De Europese Unie is de grootste importeur van kikkerbillen afkomstig van wilde kikkersoorten. Door gebrek aan transparantie en wetgeving vormt de handel een ernstig risico op het uitsterven van kikkersoorten, zeggen wetenschappers.

MIGRATIE

Indonesië heeft de voorbije dagen meer dan tweehonderd Rohinqya-bootvluchtelingen gered. Sommigen waren al minstens een maand stuurloos op zee aan het ronddobberen.

BIODIVERSITEIT

Ook tropische wouden die al zijn omgehakt, verdienen nog altijd volop bescherming, stelt onderzoek in Nature. De gebieden blijven opvallend waardevol, en mogen niet zomaar opgegeven worden voor plantages. 

MALARIA

Onderzoekers hebben een nieuw meetinstrument ontwikkeld waarmee malaria snel en gemakkelijk kan worden opgespoord. De wetenschappers zijn hoopvol dat het hiermee zal lukken om malaria effectief tegen 2030 de wereld uit te helpen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo