Nieuwsagentschap

SDG 1: Geen armoede

HONGER

De honger in de wereld laat zich al voor het derde jaar op rij niet terugdringen, blijkt uit cijfers van verschillende VN-agentschappen. Vorig jaar werd één op de elf mensen geconfronteerd met honger - maar tegelijk neemt ook zwaarlijvigheid toe.

LANDBOUW

Industriële veeteelt is geen wondermiddel tegen de opkomst van nieuwe ziekten - integendeel. In de realiteit kan het net hun opmars versnellen, stelt Brits onderzoek.

ONGELIJKHEID

Een ‘rijkentaks’ kan een meerderheid van de ondervraagden in bijna alle G20-landen wel bekoren. Naast een herverdeling van de rijkdom zijn ze ook voor bredere politieke en economische hervormingen, zo blijkt uit een Ipsos-peiling in opdracht van de denktank Earth4All en de Global Commons Alliance.

MENSENRECHTEN

Lidl is koploper wat betreft de bescherming van de mensenrechten in hun toeleveringsketens. Maar alle grote supermarkten kunnen nog veel meer doen, blijkt uit een ranking van vijf grote supermarktketens in ons land.

ZUIDELIJK AFRIKA

VN-agentschappen en regeringen slaan alarm over de droogte in Zuidelijk Afrika, die nu al 30 miljoen mensen bedreigt met honger. De impact van El Niño heeft de neerslag in de landen in het zuiden van Afrika aanzienlijk verminderd, en de temperaturen liggen er 5 graden boven het gemiddelde.

MIGRATIE

De Europese verkiezingen tonen een paradox waarbij anti-migratiepartijen sterk scoren op plaatsen die nauwelijks te maken hebben met migratie. Volgens David Laitin en Rafaela Dancygier, politieke wetenschappers van de Amerikaanse topuniversiteiten Stanford en Princeton, is de leegloop van het platteland een onderbelichte factor in het succes van extreemrechts.

MENSENRECHTEN

Honderden Tunesiërs zitten de facto levenslange gevangenisstraffen uit omdat ze ongedekte cheques hebben uitgeschreven, zegt Human Rights Watch (HRW). Volgens de Tunesische wetgeving is dat een vorm van fraude, maar vaak gaat het gewoon om mensen die hun schuld niet konden afbetalen.

AFGHANISTAN

De Afghaanse overheid is het voorbije weekend begonnen met de grootschalige sloop van sloppenwijken in de hoofdstad Kaboel. Meer dan achthonderd gezinnen zijn al dakloos geworden en kunnen nergens naartoe.

ZIMBABWE

Ondernemende Zimbabwanen springen op de trend van de madenkweek. De larve van de zwarte soldatenvlieg is razendsnel gekweekt en biedt een goedkoop en eiwitrijk alternatief voor diervoeder én ruimt meteen ook massa’s organisch afval op.

HONGER

Maar liefst 6,5 miljoen kinderen in Afghanistan zullen dit jaar te maken krijgen met crisisniveaus van honger, zegt hulporganisatie Save The Children. Dat komt door de impact van overstromingen, aanhoudende droogte en de terugkeer van Afghaanse vluchtelingen uit Pakistan en Iran.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo