Nieuwsagentschap

Economie

BIODIVERSITEIT

De laatste update van de Rode Lijst met bedreigde diersoorten komt met een kras cijfer: maar liefst een kwart van de vissen, zoetwaterschaaldieren en waterinsecten zoals libellen is met uitsterven bedreigd. “Gebruik deze studie om je waterbeheer te bepalen”, vragen de auteurs aan de industrie.

WERK

Tegen 2030 zullen een vijfde van de huidige banen verdwijnen, meldt het World Economic Forum vandaag in een nieuw rapport. Er komen ook miljoenen nieuwe banen bij, maar daarvoor moeten bijna 6 op de 10 mensen worden omgeschoold.

VOEDSELPRIJZEN

Maatregelen om de landbouw schoner te maken en aan te passen aan een warmere wereld, drijven de voedselprijzen stevig op. Vooral arme landen zijn daarvan de dupe, blijkt uit nieuw onderzoek in Nature.

LANDBOUW

Wetenschappers hebben een computersysteem ontwikkeld dat het gedrag van woestijnsprinkhanen voorspelt. Dat kan helpen om de enorme zwermen te beheersen voordat ze hele oogsten in Afrika en Azië kunnen verwoesten.

VERSPILLING

Met elektronische labels aan het winkelschap kunnen supermarkten hun prijzen snel en eenvoudig wijzigen. Dat heeft voordelen voor de winkel, de consument én het milieu, zegt Amerikaans onderzoek, want het kan voedselverspilling tegengaan.

KORALEN

Als er minder gezonde koralen zijn, heeft dat gevolgen voor de visserij, blijkt uit onderzoek rond het Great Barrier Reef in Australië.

WATER

De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.  

ECONOMIE

Bedrijven die zich niet aanpassen aan de toenemende risico’s van de klimaatverandering kunnen tot 7 procent van hun winst zien verdampen tegen 2035. Maar er zijn ook belangrijke kansen, blijkt uit rapporten van het Wereld Economisch Forum.
 

WATERSTOF

Er zou een gigantische hoeveelheid natuurlijke waterstof in de grond zitten. Geologen kleven er een cijfer op: 5600 miljard ton. Zelfs een fractie van die voorraad kan de mensheid eeuwenlang van energie voorzien.

VERDRINKING

Het aantal verdrinkingsdoden is sinds het begin van deze eeuw met 38 procent gedaald. “Een belangrijke prestatie”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar eerste rapport over verdrinkingspreventie.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo