Nieuwsagentschap

111

KLIMAAT

Laaggelegen wijnregio’s in Spanje, Italien Californië zullen tegen het einde van deze eeuw niet meer leefbaar zijn, blijkt uit onderzoek van verschillende Franse instituten. Maar nieuwe regio’s worden geschikt, waaronder België, Nederland en zelfs Denemarken.

ONGELIJKHEID

Uit een nieuwe analyse van Oxfam blijkt dat minder dan acht cent van elke euro aan belastinginkomsten in de G20-landen afkomstig is van belastingen op vermogen. Goederen en diensten worden veel zwaarder belast.

EUROPA

Het Europese kiezerspubliek is niet langer verdeeld in links en rechts, maar in vijf “crisisstammen”, stelt onderzoek door de European Council on Foreign Relations. Elk van die stammen reageert op een crisis zoals de pandemie of de oorlog in Oekraïne. Maar de grootste strijd dit jaar wordt gevoerd tussen het klimaat- en migratiekamp.

MIGRATIE

De Europese Unie heeft haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten, betogen twee Spaanse onderzoekers. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven ze.    

ISRAEL/VS

De Verenigde Staten hebben sinds de oprichting van Israël meer dan 130 miljard dollar gespendeerd aan de veiligheid van het land. Dat budget werd nagenoeg volledig opgeslokt door wapenleveringen. De voorwaarden voor het inzetten van die wapens worden alvast in het huidige conflict met Gaza, niet nagekomen.

PLASTICVERVUILING

Alle soorten in de riviermondingen rond de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan zijn vervuild met microplastics. Schelpen zijn het zwaarst getroffen.

ENERGIETRANSITIE

De Europese Unie zal haar eigen energie- en klimaatdoelen niet halen op basis van de plannen die tot nog toe zijn ingediend. Dat blijkt uit een vernietigende doorlichting van CAN Europe, een koepel van milieuorganisaties.

GEZONDHEID

Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.

INVASIEVE SOORTEN

In Zuid-Italië zijn kolonies van de rode vuurmier ontdekt, een bijzonder schadelijke invasieve soort met een erg pijnlijke beet. Het is de eerste keer dat de mier in Europa voet aan de grond zet.

NATUURRAMPEN

Natuurrampen hebben de eerste helft van dit jaar al tot een pak meer menselijke en economische schade geleid dat gemiddeld. Bovendien is amper 40 procent van de verliezen gedekt door de verzekering, zegt herverzekeraar Munich Re.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo