Nieuwsagentschap

Landbouw

PFAS

Oostenrijks onderzoek heeft in graanproducten alarmerend hoge niveaus vastgesteld van trifluorazijnzuur, een PFAS-variant. De gemeten niveaus zijn drie keer hoger dan in een vergelijkbare studie acht jaar geleden.

BOSSEN

Bosbranden hebben vorig jaar tot ongekende verliezen geleid. De emissies die daarbij vrijkwamen waren vier keer zo hoog dan die van alle vliegreizen samen in 2023.

WIJNBOUW

Alle wijngebieden ter wereld zijn getroffen door de klimaatverandering, blijkt uit een studie door de Universiteit van British Columbia. Maar de impact is sterk verschillend en Europa zit in het oog van de storm.

ANTIBIOTICARESISTENTIE

Bijna een derde van alle antibiotica die door mensen wordt ingenomen, komt uiteindelijk in onze  rivieren terecht. Dat is schadelijk voor het waterleven, en het kan ook bacteriën resistenter maken, waarschuwen experts.

GEZONDHEID

Stijgende temperaturen en CO2 doen rijst meer arseen opnemen. Dat is een groeiend probleem voor de volksgezondheid, omdat rijst een basisvoedsel is voor miljoenen mensen in Azië.

GEZONDHEID

Een steekproef van wijnen uit tien Europese landen toont opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-variant. De enige geteste Vlaamse wijn bevat zelfs de op een na hoogste concentratie.

GEZONDHEID

Stikstofvervuiling heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar kan ook onze gezondheid rechtstreeks beïnvloeden. Een teveel aan stikstof doet graslanden tot zes keer meer stuifmeel produceren, en dat is ook nog eens krachtiger, blijkt uit onderzoek van KU Leuven en Sciensano.

BIODIVERSITEIT

Van een brommende vlieg zien we misschien niet meteen het nut in, maar we onderschatten de dieren, blijkt uit Brits onderzoek. Veel soorten vliegen migreren over grote afstanden, en spelen zo een cruciale rol voor mens en natuur.

RIVIEREN

Rivieren, beken en meren 'ademen' zuurstof zoals wij dat doen, zeggen wetenschappers, maar onder menselijke invloed zijn ze aan het verstikken. En dat heeft grote gevolgen voor mens en milieu.

OEKRAÏNE

Als de wapens zwijgen in Oekraïne, zal het land niet meteen weer de graanschuur van de wereld kunnen worden. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat honderdduizenden hectaren grond onderzocht, gezuiverd en ontmijnd zullen moeten worden, goed voor minstens 20 miljard dollar aan kosten.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo