Pesticiden hebben een invloed op het gedrag van bijen, en volgens een nieuwe studie is de omgevingstemperatuur daarbij een extra bepalende factor. Met een veranderend klimaat wil dat zeggen dat we het toekomstige gedrag van bijen – inclusief hun bestuivingsdiensten- moeilijk kunnen inschatten.
Ozonvervuiling brengt insecten helemaal in dewar tijdens de paring: mannetjes worden minder aantrekkelijk en zien andere mannetjes voor vrouwtjes aan. Het is mogelijk een belangrijke factor in de teloorgang van insectenpopulaties wereldwijd, stelt Duits onderzoek.
Watergerelateerde rampen zoals droogtes en overstromingen zijn gelinkt aan de opwarming van de aarde en zullen in de toekomst alleen maar toenemen in intensiteit en frequentie. Dat bevestigt een grootschalige studie van NASA.
Klimaatomstandigheden die de koffieoogsten negatief beïnvloeden, komen de laatste veertig jaar steeds vaker voor. Dat zet ons kopje koffie behoorlijk onder druk, stellen Australische onderzoekers.
Een van Europa's grootste banken krijgt twee spraakmakende rechtszaken te slikken. Het moederbedrijf van BNP Paribas Fortis moet zich verdedigen tegen beschuldigingen van financiering van klimaatverandering en de vernietiging van natuur.
Nederland heeft de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking in Europa, ondanks een gebrek aan ruimte. Het kleine land vindt innovatieve plekken - van stortplaatsen tot kunstmatige meren - om zonnecentrales op te richten.
Een nieuwe studie in Nature waarschuwt dat onze voedselproductie alleen al genoeg is om de klimaatgrenzen te overschrijden. Maar ze biedt ook oplossingen: technologie, schonere energie en een gezonder dieet kunnen de impact op het klimaat aanzienlijk verminderen.
Vis, schelpdieren, algen en waterplanten kunnen een antwoord bieden op meerdere mondiale crises, stelt een nieuwe analyse in Nature. Deze zogeheten ‘blauwe voeding’ heeft potentieel en wordt nu nog grotendeels onbenut.