Mensen die meer bewerkt rood vlees eten lopen meer risico op cognitieve achteruitgang en dementie. Dat besluit de Amerikaanse Academie voor Neurologie na jarenlang onderzoek.
Slecht nieuws voor wie houdt van blauwe bessen in de fruitsla: de populaire blueberries zijn bedreigd door een schimmelziekte die zich vanuit de VS naar de hele wereld verspreidt.
De laatste update van de Rode Lijst met bedreigde diersoorten komt met een kras cijfer: maar liefst een kwart van de vissen, zoetwaterschaaldieren en waterinsecten zoals libellen is met uitsterven bedreigd. “Gebruik deze studie om je waterbeheer te bepalen”, vragen de auteurs aan de industrie.
Platformen die een abonnement op kleding aanbieden, zoals Netflix dat doet voor films, zijn aan een opmars bezig. Het lijkt ecologischer, omdat elk kledingstuk verschillende dragers blij kan maken. Maar er zijn ook ongewenste effecten, schrijven wetenschappers Joëlle Vanhamme en Valerie Swaen.
Maatregelen om de landbouw schoner te maken en aan te passen aan een warmere wereld, drijven de voedselprijzen stevig op. Vooral arme landen zijn daarvan de dupe, blijkt uit nieuw onderzoek in Nature.
Wetenschappers hebben een computersysteem ontwikkeld dat het gedrag van woestijnsprinkhanen voorspelt. Dat kan helpen om de enorme zwermen te beheersen voordat ze hele oogsten in Afrika en Azië kunnen verwoesten.
De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.
Steeds grotere delen van onze bodem blijken aangetast door verzilting. Meer dan een tiende van het totale landoppervlak op aarde is al te zout, en nog veel meer land is in gevaar, blijkt uit cijfers van de VN.
Ruim driekwart van het aardoppervlak is tussen 1990 en 2020 structureel droger geworden. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het VN-Verdrag tegen Woestijnvorming (UNCCD).