Nieuwsagentschap

Milieu

OCEANEN

De oceaan wordt steeds lawaaieriger en dat is een probleem voor baby-oesters. Zij vertrouwen op akoestische signalen om zich te vestigen.

KLIMAAT

Ondanks ontbossing en bosbranden blijven bossen wereldwijd een erg krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze hebben de afgelopen dertig jaar consequent CO2 opgenomen, met een gemiddelde van 3,5 miljard ton per jaar. Dat is ruim een derde van de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen.

 

ENERGIE

Europa heeft voldoende ruimte om wind- en zonne-energie uit te breiden zonder de voedselproductie of de natuur in gevaar te brengen. Vooral op het Europese platteland is ruimte te vinden.

MILIEU

Alle onderzochte haaien voor de kust van Brazilië bleken positief te testen op cocaïne. Onderzoekers waarschuwen voor de effecten van de drugs op het zeeleven.

METHAAN

Willen we de klimaatverandering stoppen, dan moeten we het over methaan hebben, schrijven wetenschappers Malika Menoud en Thomas Röckmann. Het krachtige broeikasgas lekt op grote schaal weg in de atmosfeer. “Die lekken opsporen en dichten biedt een enorme winst voor het klimaat.”

MENTALE GEZONDHEID

Tijd doorbrengen in de natuur - zelfs al is dat maar een tiental minuten - kan op korte termijn voordelen opleveren voor mensen met psychische klachten. Dat wijst een meta-analyse uit van dertig jaar aan onderzoek naar de effecten van natuur op onze gezondheid.

BOSBRANDEN

De voorbije maanden heeft een groot aantal intense bosbranden gewoed in Oost-Rusland, Canada en Alaska. Dat leidt tot veel rook boven delen van Eurazië en Noord-Amerika.

 

ENERGIE

China breekt alle records met 339 gigawatt aan zonne- en windenergie in aanbouw. Dat is bijna twee keer zoveel als wat er in alle andere landen samen in aanbouw is.

VISSERIJ

Tegen het midden van deze eeuw zullen vissers gemiddeld 10 procent minder vis vangen. De hoge uitstoot van broeikasgassen is de boosdoener, zeggen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Tegen het einde van de eeuw loopt dat voor meer dan veertig landen al op tot 30 procent.

BESTUIVERS

De teloorgang van bijen en andere nuttige insecten heeft te maken met vervuilende stoffen in de lucht, stelt onderzoek in Nature. De vervuiling hindert de capaciteit van de dieren om voedsel te zoeken.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo