Nieuwsagentschap

Maatschappij

GEZONDHEID

Om de snelle opmars van dengue wereldwijd te stoppen, kan een eenvoudige aanpak helpen, stelt nieuwe onderzoek aan de Universiteit van Stanford: afval opruimen.

HAÏTI

Het escalerende bendegeweld in Haïti heeft vorig jaar aan minstens 5601 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN. Duizenden anderen raakten gewond of werden ontvoerd.

SLAAP

Slaaptekort vermindert het vermogen van de hersenen om ongewenste herinneringen en opdringerige gedachten te onderdrukken. Dat heeft Brits onderzoek aangetoond.

ALCOHOL

Alcohol is niet goed voor de gezondheid, en veel mensen zijn zich daar steeds meer van bewust. Maar helemaal stoppen is voor velen net een brug te ver. Zebradrinken is misschien een goede oplossing.

GAZA

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid onderschat het aantal slachtoffers door de oorlog met 41 procent, stelt onderzoek in The Lancet. Volgens de studie is nu al 3 procent van de bevolking omgekomen.

LUCHTVAART

Terwijl industrieën over de hele wereld in sneltempo vergroenen, is de luchtvaart duidelijk bij de achterblijvers. Groen vliegen blijft een verre droom, maar er zijn al vijf ingrepen mogelijk om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen, schrijven experten Mark Maslin en Iain Hanson van University College London.

MODE

Platformen die een abonnement op kleding aanbieden, zoals Netflix dat doet voor films, zijn aan een opmars bezig. Het lijkt ecologischer, omdat elk kledingstuk verschillende dragers blij kan maken. Maar er zijn ook ongewenste effecten, schrijven wetenschappers Joëlle Vanhamme en Valerie Swaen.

MENTAAL WELZIJN

Mensen die af en toe een therapeut consulteren, zelfs voor er sprake is van symptomen van somberheid, blijken beter beschermd tegen de ontwikkeling van depressie.

 

VERVUILING

Ook ten tijde van de Romeinen kreunde Europa al onder industriële vervuiling, blijkt uit nieuw onderzoek. De loodvervuiling was zelfs groot genoeg om de intelligentie van de hele Europese bevolking te laten dalen.

GEZONDHEID

Plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel zijn niet alleen goed voor milieu en klimaat, maar ook voor het microbioom in de darmen, blijkt uit onderzoek in Nature. Zelfs kleine verschuivingen kunnen al een impact hebben.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo