Nieuwsagentschap

15

OZONLAAG

Rook uit bosbranden is nefast voor de ozonlaag, blijkt uit onderzoek in Nature. De enorme bosbranden in Australië in 2020 hebben het gat boven Antarctica met 10 procent doen groeien.

WALVISSEN

Mannelijke bultruggen langs de oostkust van Australië zingen steeds minder om een partner aan te trekken. In de plaats daarvan schakelen ze vaker over op een gevecht met concurrenten.

HAAIEN

Vorig jaar daalde het aantal haaienbeten wereldwijd tot 57 - samen met coronajaar 2020 het laagste aantal in tien jaar tijd. Onderzoekers vrezen dat de teloorgang van de haaiensoorten en rol speelt.
 

ZEEWIER

Intensieve zeewierteelt kan volgens nieuw onderzoek verschillende crises op wereldniveau verlichten: de voedselcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de klimaatproblematiek. “Zeewier kan de nood aan meer voeding en materialen helpen stillen.”

KLIMAATVERANDERING

Steeds hevigere stormen en overstromingen zorgen ervoor dat natuurrampen de komende jaren zware economische verliezen zullen veroorzaken, stelt herverzekeraar Munich Re in een nieuw rapport. In 2022 bedroeg de “rampenfactuur” wereldwijd 270 miljard dollar volgens de Duitse verzekeraar.

MALARIA

Onderzoekers hebben een nieuw meetinstrument ontwikkeld waarmee malaria snel en gemakkelijk kan worden opgespoord. De wetenschappers zijn hoopvol dat het hiermee zal lukken om malaria effectief tegen 2030 de wereld uit te helpen.

ENERGIETRANSITIE

Een groot deel van de steenkoolindustrie opent nog steeds nieuwe mijnen en centrales, ondanks het feit dat een snelle uitfasering van de grondstof essentieel is voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Duitse energiewaakhond Urgewald.

KLIMAAT

Er zijn nauwelijks landen die dit jaar hun klimaatambities hebben opgeschroefd, zoals ze nochtans beloofd hadden op de klimaattop in Glasgow vorig jaar. De oorlog in Oekraïne leidt zelfs tot een terugkeer naar fossiele brandstoffen.

MILIEU

Het gaat niet goed met het milieu in Australië. Nergens sterven er meer zoogdiersoorten uit, en verschillende ecosystemen staan op instorten. Het zijn maar enkele conclusies uit een overheidsrapport, dat maanden geheim werd gehouden.

NATUURBEHOUD

Zenders en andere technologie helpen onderzoekers om diersoorten in het wild te volgen. Maar vaak zorgt dit voor ongemak bij de dieren. Daarom ontwikkelen onderzoekers nieuwe apparatuur waar dieren zo min mogelijk last van hebben.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo