Nieuwsagentschap

15

MILIEU

Het zuidelijke deel van het Great Barrier Reef bij Australië is volgens wetenschappers opnieuw snel aan het verbleken. Ze vrezen voor een nieuwe verblekingsgolf, de zevende al sinds 1998.

POLITIEK

Het gebruik van onze persoonsgegevens en de beïnvloeding die daaruit kan voortvloeien, maakt mensen soms bijzonder onwennig. Maar datagebruik in kiescampagnes is momenteel niet per sé een bedreiging voor de democratie, stelt Brits onderzoek nu.

ENERGIETRANSITIE

De oprichting van productiecentra voor groene ammoniak in slechts tien belangrijke zeehavens kan 60 procent van de wereldwijde scheepvaart koolstofvrij maken. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford becijferd.

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

MENTAAL WELZIJN

Jongeren blijven steeds langer thuis wonen, al is dat vaak noodgedwongen. Voor hun mentale welzijn is het niet altijd bevorderlijk, blijkt uit onderzoek.

KLIMAATMIGRATIE

Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.

ZEE-IJS

Meer dan tweehonderd wetenschappers uit negentien landen hebben het mariene ecosysteem in de Zuidelijke Oceaan aan een assessment onderworpen. “De samenvattende tekst leest als een rapport van het VN-klimaatpanel en is minstens even urgent”, schrijven medeauteurs Andrew Constable en Jess Melbourne-Thomas. “De bescherming van de oceaan rond Antarctica is dringend nodig, voor het welzijn van de hele planeet”.

KLIMAATVERANDERING

Als de aarde 1 graad of meer opwarmt ten opzichte van het huidige niveau, zullen miljarden mensen worden blootgesteld aan hitte en vochtigheid die zo extreem zijn dat ze niet in staat zijn om zichzelf op natuurlijke wijze te koelen. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

ENERGIETRANSITIE

De leiders van de G20 komen op 9 en 10 september bijeen in New Delhi. Daar zullen ze onder meer maatregelen bespreken om de klimaatverandering aan te pakken en schone energie te stimuleren. Verschillende experts vinden dat de G20-landen een deadline moeten vastleggen voor het afschaffen van subsidies. Enkel zo kunnen fossiele brandstoffen uitgefaseerd worden.

POLITIEK

Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo