Nieuwsagentschap

Biodiversiteit

BIJEN

Pesticiden hebben een invloed op het gedrag van bijen, en volgens een nieuwe studie is de omgevingstemperatuur daarbij een extra bepalende factor. Met een veranderend klimaat wil dat zeggen dat we het toekomstige gedrag van bijen – inclusief hun bestuivingsdiensten- moeilijk kunnen inschatten.

IPCC

Het internationale klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) is het eens geworden over een nieuwe tekst waarin actuele wetenschappelijke klimaatkennis wordt gebundeld en de vorige klimaatrapporten worden samengevat. Het syntheserapport doet een oproep aan wereldleiders om de wetenschap ter harte te nemen en zonder uitstel te handelen.

BESTUIVERS

Ozonvervuiling brengt insecten helemaal in dewar tijdens de paring: mannetjes worden minder aantrekkelijk en zien andere mannetjes voor vrouwtjes aan. Het is mogelijk een belangrijke factor in de teloorgang van insectenpopulaties wereldwijd, stelt Duits onderzoek.

BIOBRANDSTOFFEN

De EU gebruikt een oppervlakte aan landbouwgrond ter grootte van Ierland voor de productie van biobrandstoffen. Het areaal zou 120 miljoen mensen kunnen voeden, zeggen milieuorganisaties. 

KLIMAATVERANDERING

Een van Europa's grootste banken krijgt twee spraakmakende rechtszaken te slikken. Het moederbedrijf van BNP Paribas Fortis moet zich verdedigen tegen beschuldigingen van financiering van klimaatverandering en de vernietiging van natuur.

MILIEU

Bij zeevogels voor de kust van Australië is een nieuwe ziekte vastgesteld die veroorzaakt is door plasticvervuiling. De inname van de deeltjes veroorzaakt een voortdurende ontsteking van hun ingewanden.

KLIMAAT

De uitstoot van CO2 door bosbranden is in 2021 drastisch gestegen. Dat wijst op een sneeuwbaleffect, waarbij bosbranden de klimaatverandering elkaar aanzwengelen.

OCEANEN

Beleidsmakers en milieuorganisaties wereldwijd zijn in de wolken over het bindend internationaal verdrag om de wereldzeeën en het leven erin beter te beschermen. Na bijna twintig jaar van moeilijke onderhandelingen werd zaterdag eindelijk een akkoord gesloten. “Wat op volle zee gebeurt, is niet langer 'uit het oog, uit het hart’”.

CAMBODJA/BIODIVERSITEIT

Het Tonlé Sapmeer in het noordwesten van Cambodja is de levensader van 1,2 miljoen mensen. Dammen op de rivier de Mekong hebben het visbestand in het meer sterk doen dalen. De klimaatverandering geeft de biodiversiteit in Tonlé Sap een volgende genadeslag. Maar er zijn ook zaken als corruptie en overbevissing.

NATUURBEHOUD

Afgevaardigden van 193 lidstaten van de Verenigde Naties begonnen maandag in New York gesprekken in een poging een akkoord te bereiken over een langverwacht verdrag om de wereldzeeën te beschermen tegen overbevissing, vervuiling en andere bedreigingen. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo