Nieuwsagentschap

Wereld

OCEANEN

De oceaan wordt steeds lawaaieriger en dat is een probleem voor baby-oesters. Zij vertrouwen op akoestische signalen om zich te vestigen.

HONGER

De honger in de wereld laat zich al voor het derde jaar op rij niet terugdringen, blijkt uit cijfers van verschillende VN-agentschappen. Vorig jaar werd één op de elf mensen geconfronteerd met honger - maar tegelijk neemt ook zwaarlijvigheid toe.

GEZONDHEID

Psychologie en neurowetenschap tonen aan dat lezen tal van voordelen biedt voor ons brein en emotionele welzijn. Om meer mensen aan het lezen te krijgen, moeten de voordelen van lezen beter worden gecommuniceerd, schrijven hoogleraars María J. García-Rubio en Ana Merino.

ENERGIE

Europa heeft voldoende ruimte om wind- en zonne-energie uit te breiden zonder de voedselproductie of de natuur in gevaar te brengen. Vooral op het Europese platteland is ruimte te vinden.

LUCHTVAART

Om de uitstoot van de luchtvaart aan banden te leggen, lijken groene vliegtuigbrandstoffen de enige mogelijkheid op korte termijn. De keuze van het gewas en de plek waar het wordt geteeld spelen daarbij een grote rol, blijkt uit een nieuwe studie.

OCEANEN

Op grote diepte blijkt de oceaan “donkere zuurstof” te produceren zonder de hulp van planten. De ontdekking zet de wetenschap op zijn kop, en kan ook grote gevolgen hebben voor de diepzeemijnbouw.

STEDEN

Om de temperatuur in de stad draaglijk te houden, moet ook naar het omliggende platteland gekeken worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Een groene gordel kan de temperatuur met een halve graad doen dalen.

MENTALE GEZONDHEID

Tijd doorbrengen in de natuur - zelfs al is dat maar een tiental minuten - kan op korte termijn voordelen opleveren voor mensen met psychische klachten. Dat wijst een meta-analyse uit van dertig jaar aan onderzoek naar de effecten van natuur op onze gezondheid.

HIV/AIDS

Biologen hebben een nieuwe therapie ontwikkeld die verscheidene hiv-stammen kan neutraliseren. De mogelijke doorbraak in de strijd tegen hiv/aids komt uit onverwachte hoek: het genetische materiaal van lama’s.

WETENSCHAP

Blozen: Charles Darwin noemde het 'de meest bijzondere en meest menselijke van alle uitdrukkingen'. Maar waarom blozen we, en wat zijn de onderliggende mechanismen? Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam onderzochten het op een opvallende manier: met karaoke.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo