Langdurige blootstelling aan fijnstof, stikstof en roet leidt tot een hoger risico op ernstige covid, opname in het ziekenhuis of overlijden. Dat blijkt uit een studie onder meer dan vier miljoen Spanjaarden.
Herhaaldelijk naar foto’s van eten kijken kan de honger stillen, blijkt uit Deens onderzoek. De wetenschappers hopen dat het tot nieuwe methoden kan leiden in de strijd tegen overgewicht.
Bijna 12.000 rampen, 2 miljoen doden en een economische kost van 4300 miljard dollar: dat is de tol van extreem weer sinds 1970. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereld Meteorologische Organisatie.
Methaan is als broeikasgas 80 keer krachtiger dan CO2 in de eerste twintig jaar na de uitstoot, en is volgens het VN-klimaatpanel verantwoordelijk voor minstens een kwart van de huidige temperatuurstijgingen. Toch is wereldwijd slechts 13 procent van de uitstoot gereguleerd, volgens nieuw onderzoek.
Wetenschappers en artsen waarschuwen de leden van de Groep van Zeven (G7) dat een volgende gezondheidscrisis veel weg zal hebben van de coronacrisis. De leiders van de zeven rijkste industrielanden zijn momenteel samen in Hiroshima.
In de tonijnindustrie zijn mensenrechtenschendingen alomtegenwoordig, stelt een rapport van actiegroep Bloom in samenwerking met de Harvard Law School.
Tegen het einde van deze eeuw zal het aantal boerderijen in de wereld met de helft gekrompen zijn, stelt onderzoek in Nature. De overblijvende bedrijven worden steeds groter, en dat vormt risico’s voor de biodiversiteit en onze voedselsystemen.
De oplossingen zijn nu al voorhanden om plasticvervuilng tegen 2040 met 80 procent te verminderen, zeggen de Verenigde Naties. Eind deze maand start in Parijs de tweede ronde van onderhandelingen over een wereldwijd verdrag om plasticvervuiling te stoppen.
Eind 2022 waren er wereldwijd 71,1 miljoen mensen op de vlucht in eigen land voor crises en conflicten. Nooit eerder waren er zoveel intern ontheemden, blijkt uit een rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) en de Noorse Vluchtelingenraad (NRC).
De scheepvaart ligt steeds meer onder vuur vanwege de grote klimaatafdruk. Europa legt strengere regels op, en ook de Internationale Maritieme Organisatie zal dat waarschijnlijk doen. We vroegen hoogleraar Handelswetenschappen Don Maier van de Universiteit van Tennessee of de industrie die strengere doelstellingen kan halen.