Nieuwsagentschap

Klimaatimpact

STEDEN

De grootste steden ter wereld krijgen steeds vaker te maken met zowel droogte als grote overstromingen. Europese steden komen opvallend kwetsbaar uit nieuw onderzoek.

KLIMAAT

Meisjes en jonge vrouwen hebben het meest te lijden onder de klimaatcrisis die de Sahel momenteel treft, toont onderzoek door Plan International. De voedselonzekerheid neemt er toe, net als de schooluitval, en tienermeisjes zijn vaker slachtoffer van seksueel geweld.

KLIMAAT IN EUROPA

Bij hogere temperaturen worden we meer blootgesteld aan mycotoxinen. De van nature voorkomende gifstoffen worden door schimmels geproduceerd en in een klimaatveranderende wereld treffen we ze vaker aan, zegt het Europees Milieuagentschap (EEA).

STEDEN

In de dichtbevolkte Egyptische havenstad Alexandrië zijn de afgelopen twintig jaar al minstens 280 gebouwen ingestort. “Een lot dat kuststeden over de hele wereld kan treffen”, zegt onderzoek.

GEZONDHEID

Langdurige blootstelling aan hittegolven maakt ons biologisch tot 2,48 jaar ouder, stelt Amerikaans onderzoek.

ENERGIETRANSITIE

Zimbabwe heeft te kampen met ernstige stroomtekorten en kijkt naar een uitbreiding van steenkool en gas om dit op te vangen. “Nu de VS terug gaan boren, zien we ook Afrikaanse landen schaamteloos terugkeren naar fossiele brandstoffen.”

KLIMAAT

De motor achter de Golfstroom blijkt beter bestand tegen de klimaatverandering dan gedacht. Volgens een nieuwe studie in Nature zal het mechanisme, niet stilvallen - of toch niet voor het einde van deze eeuw.

CHOLERA

Cholera is opnieuw sterk in opmars in Afrika. Vooral in het zuiden en oosten van het continent worden meer mensen besmet dan in de afgelopen tien jaar. De klimaatverandering en toegenomen conflicten in de regio doen besmettingen, die voor sommigen dodelijk kunnen zijn, terug stijgen.

OCEANEN

Zeeschildpadden keren elk jaar vroeger terug naar hun nestplaatsen om de stijgende temperatuur te compenseren. Dat laat onderzoek op Cyprus zien.

KLIMAATVERANDERING

Sinds 2000 hebben gletsjers elk jaar 273 miljard ton ijs verloren. De grootste verliezen waren voor de Alpen en de Pyreneeën. De totale hoeveelheid verloren ijs is gelijk aan het drinkwaterverbruik van de gehele wereldbevolking in 30 jaar tijd.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo