Nieuwsagentschap

Klimaatimpact

KLIMAAT

Ondanks ontbossing en bosbranden blijven bossen wereldwijd een erg krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze hebben de afgelopen dertig jaar consequent CO2 opgenomen, met een gemiddelde van 3,5 miljard ton per jaar. Dat is ruim een derde van de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen.

 

METHAAN

Willen we de klimaatverandering stoppen, dan moeten we het over methaan hebben, schrijven wetenschappers Malika Menoud en Thomas Röckmann. Het krachtige broeikasgas lekt op grote schaal weg in de atmosfeer. “Die lekken opsporen en dichten biedt een enorme winst voor het klimaat.”

STEDEN

Om de temperatuur in de stad draaglijk te houden, moet ook naar het omliggende platteland gekeken worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Een groene gordel kan de temperatuur met een halve graad doen dalen.

BOSBRANDEN

De voorbije maanden heeft een groot aantal intense bosbranden gewoed in Oost-Rusland, Canada en Alaska. Dat leidt tot veel rook boven delen van Eurazië en Noord-Amerika.

 

KLIMAAT

Wanneer de ijskappen op aarde smelten, verandert ook de manier waarop de planeet draait. Zwitsers onderzoek toont aan dat daarmee ook de dagen iets langer worden.

BURGERWETENSCHAP

De observaties van een app die planten helpt herkennen, blijken nuttige informatie te verschaffen voor wetenschappers die de effecten van de klimaatverandering op de plantenwereld onderzoeken.

KLIMAAT

Conflictlanden worden vaak extra hard getroffen door de klimaatverandering, zegt het Internationale Rode Kruis. Tegen 2050 zullen al 200 miljoen mensen hulp nodig hebben.

HITTE

Grote delen van Japan gaan gebukt onder een bijzonder intensieve hittegolf. Tokio heeft daarom ‘koelteshelters’ geopend waar inwoners even kunnen ontsnappen aan de ondraaglijke hitte. Vooral 65-plussers - een derde van de bevolking in het land - zijn kwetsbaar voor de extreme temperaturen.

LUCHTVAART

De luchtvervuiling is in sommige steden zo hoog dat ze ook vliegtuigmotoren doet verslijten, blijkt uit Brits onderzoek. Vooral op momenten dat piloten wachten op toestemming om te landen is de inname van stof groot.

VROUWENRECHTEN

Extreme hitte in India treft vrouwen het hardst. Niet alleen omdat ze vatbaarder zijn voor ziekte of vanwege hun sociale status: ook omdat hogere temperaturen leiden tot meer gevallen van familiaal geweld. Maar dat laatste blijft grotendeels buiten de discussie over klimaatopwarming.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo