Waterstof halen uit plastic afval: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zijn Amerikaanse wetenschappers daar in geslaagd. En dat is niet alles: het proces levert ook het kostbare grafeen op als bijproduct.
Niet alleen alleen individuele diersoorten verdwijnen aan alarmerend tempo, waarschuwt nieuw onderzoek: ook geslachten - hele groepen van verwante soorten - verdwijnen steeds vaker. De gevolgen voor de biodiversiteit en voor de mens kunnen groot zijn.
Patiënten met borst-, eierstok-, huid- en baarmoederkanker blijken opvallend hogere niveaus van bepaalde chemicaliën in hun lichaam te hebben. Een grootschalig onderzoek in de VS vindt een “duidelijk verband” met stoffen als PFAS en Bisphenol A.
In een baanbrekende ontwikkeling hebben onderzoekers een micro-organisme dat in het water leeft zodanig genetisch gewijzigd dat het in staat is om polyethyleentereftalaat, oftewel PET, af te breken.
Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders de komende dagen proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
De Europese Unie gebruikt heffingen op CO2-uitstoot om een gaspijplijn in Roemenië te financieren. Brussel beweert dat het project de uitstoot zal verminderen in vergelijking met steenkool, maar critici veroordelen de beslissing.
Of het nu gaat om de strijd tegen honger, armoede en ziekte of de toegang tot schoon water en energie: de klimaatverandering en extreem weer halen de hele ontwikkelingsagenda overhoop. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van achttien VN-instellingen en agentschappen.
De blootstelling van de Europeanen aan de chemische stof bisphenol A ligt veel te hoog en vormt een gezondheidsrisico voor miljoenen mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA).
Wereldwijd de helft van onze vlees- en melkproducten vervangen door plantaardige alternatieven levert enorme klimaat- en milieuwinsten op, zegt een nieuwe studie in Nature. De CO2-uitstoot zou met 31 procent dalen en de aantasting van bossen en natuurgebied zou grotendeels gestopt kunnen worden.