Nieuwsagentschap

SDG 12: Duurzame consumptie en productie

MILIEU

Als de hele wereld zou consumeren zoals de Belgen, zouden de natuurlijke hulpbronnen nu zaterdag 23 maart al opgebruikt zijn. “Ons systeem loopt tegen de grenzen van de planeet aan”, zegt het WWF.

DIERENWELZIJN

Actievoerders hebben een rechtszaak opgestart tegen de Europese Commissie vanwege het niet nakomen van de belofte om werk te maken van een stelselmatige afbouw van dieren in kooien en een uiteindelijk verbod op de praktijk.

MODE

Het nieuwste rapport van Remake laat zien dat de mode-industrie anno 2024 nog heel vaak ondermaats scoort op zaken als traceerbaarheid van de producten of milieuvriendelijkheid. Overproductie blijft een hardnekkig probleem en moordende concurrentie een excuus om niet te investeren in correcte lonen of duurzaamheid.

MILIEU

Europese rivieren bevatten een mix van meer dan vijfhonderd schadelijke chemicaliën, blijkt uit Duits onderzoek. Die vormen vooral voor ongewervelde organismen een gevaar.

VOEDSELCRISIS

In de Arabische wereld was honger de voorbije jaren het ergst sinds 2000. Maar de aanhoudende crises in Gaza, Soedan, Syrië en Jemen dreigen de voedselcrisis in de regio helemaal te doen escaleren, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie (FAO).

CONSUMPTIE

Textiel wordt op grote schaal vernietigd: zo’n 3,4 miljard T-shirts gaan jaarlijks de vuilbak in. Het merendeel zijn retourzendingen. Dat blijkt uit een nieuw rapport in opdracht van het Europees Milieuagentschap.

VOEDING

Indien we vlees en zuivel af en toe links laten liggen vermijden we de uitstoot van een hele hoop broeikasgassen en bovendien gaat onze levensverwachting omhoog. Dat heeft Brits-Canadees onderzoek in Nature nu onomstotelijk bewezen.

ENERGIE

De Europese verkoop van warmtepompen is vorig jaar licht gedaald na jaren van groei. De sector vraagt dat een Europees actieplan er snel komt, zo niet komen niet alleen de klimaatdoelen in het gedrang, maar ook drieduizend banen.

MILIEU

Tegen 2050 zal het stedelijke afval met tweederde groeien en de kost bijna verdubbelen, blijkt uit projecties van de VN. Een drastische vermindering van de afvalproductie dringt zich op, en daarmee kan geld verdiend worden.

BRAZILIË

Een duurzamer model voor de Braziliaanse Cerrado beschermt niet alleen de wereld tegen een voedselcrisis. Het kan de Braziliaanse economie ook 72 miljard dollar extra per jaar opleveren, zegt een rapport van het World Economic Forum.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo