Nieuwsagentschap

SDG 12: Duurzame consumptie en productie

GEZONDHEID

Microplastics maken bacteriën resistent tegen meerdere soorten antibiotica, blijkt uit experimenten aan de Universiteit van Boston. Dat is vooral zorgwekkend voor mensen in dichtbevolkte, verarmde gebieden zoals vluchtelingenkampen, waar weggegooid plastic zich ophoopt en bacteriële infecties zich gemakkelijk verspreiden.

VERVUILING

De bodem van de Calypso Deep, met 5112 meter het diepste punt van de Middellandse Zee, ligt bezaaid met zwerfvuil, blijkt uit onderzoek met een bemande duikboot. “De menselijke voetafdruk heeft zeeën en oceanen veranderd in een enorme afvalstortplaats.”

ENERGIE

Vorig jaar heeft de vraag naar batterijen de historische mijlpaal van 1 terawattuur (TWh) gerond, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). China is de grote koploper, terwijl Europa voor een ‘make or break’-moment staat.

PFAS

Trekvogels in Azië hebben tot 180 keer meer PFAS in de lever dan vroeger. Wetenschappers ontdekten dit aan de hand van betere detectiemethoden, en dat is op zich goed nieuws.

GEZONDHEID

Een groep van antioxidanten in noten, fruit en groenten tempert de schadelijke effecten van microplastics op de voortplanting, stelt nieuw onderzoek.

VISSERIJ

De Afrikaanse kleinschalige visserij levert een grote bijdrage aan de voedselzekerheid op het continent en daarbuiten. Daarnaast is het een bron van inkomsten en een sector die vaak vrouwen tewerkstelt. “Enkel het beleid volgt niet echt”, concludeert een analyse in Nature.

SHELL

De Nederlandse ngo Milieudefensie gaat in cassatie in de klimaatzaak tegen oliebedrijf Shell.

INNOVATIE

Nederlandse onderzoekers hebben een proces ontwikkeld dat plastic kan maken van gemengde textielvezels. Dat kan een doorbraak zijn in de verwerking van onze groeiende berg afgedankte kledij, én het vormt de basis voor bioplastics.

GEZONDHEID

Citrusvruchten bevatten de meeste pesticiden van alle groenten en fruit, blijkt uit de Nederlandse ‘PesticidenEetwijzer’. Op asperges zijn dan weer nauwelijks pesticiden te vinden.

MOBILITEIT

Elektrische auto’s zijn in de voorbije jaren veel betrouwbaarder geworden, blijkt uit Brits onderzoek van 300 miljoen voertuigen. Ze hebben nu een even lange levensduur als benzine- of dieselwagens, zelfs bij intensiever gebruik.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo