Nieuwsagentschap

SDG 12: Duurzame consumptie en productie

TECHNOLOGIE

Onderzoekers in Estland hebben een manier gevonden om oude smartphones nieuw leven in te blazen: voor enkele euro’s worden het mini-datacenters, die op veel manieren gebruikt kunnen worden.

PFAS

Oostenrijks onderzoek heeft in graanproducten alarmerend hoge niveaus vastgesteld van trifluorazijnzuur, een PFAS-variant. De gemeten niveaus zijn drie keer hoger dan in een vergelijkbare studie acht jaar geleden.

INNOVATIE

Volledig elektrische vrachtwagens zijn in sommige regio’s al goedkoper in gebruik dan dieseltrucks, blijkt uit Brits onderzoek. Als de overheid het slim speelt, kan dat ook in Europa snel gebeuren.

MICROPLASTICS

Brooddozen of andere plastic bakjes in de vaatwasser zijn een bron van nano- en microplasticvervuiling in het afvalwater. Dat blijkt uit onderzoek in Australië.

SCHEEPVAART

De Port of Antwerp-Bruges heeft de Volta 1 in gebruik genomen, de eerste volledig elektrische sleepboot in Europa. Het is een belangrijke stap in de vergroening van de haven.

ELEKTRISCHE AUTO

De elektrische auto zit sterk in de lift. Eén op de vier verkochte auto’s is al elektrisch, en tegen 2030 zullen dat er al vier op de tien zijn, verwacht het Internationaal Energieagentschap.

INNOVATIE

De Universiteit Stuttgart heeft met succes een systeem ontwikkeld om ‘biobeton’ te produceren met urine als grondstof. Het idee krijgt nu steun van de Duitse overheid om de productie op te schalen en het beton in de praktijk te testen.

LUCHTVERVUILING

Als Europa zijn uitstoot drastisch aan banden legt, is dat niet alleen goed nieuws voor het klimaat. Het kan meteen ook een kwart miljoen sterfgevallen per jaar door vuile lucht voorkomen.

KLIMAATSCHADE

Wetenschappers hebben een manier gevonden om te bepalen in welke mate de uitstoot van vervuilende bedrijven tot klimaatrampen heeft geleid. Is een methode om klimaatkosten terug te vorderen in de maak? “De grootste vervuilers hebben samen 28.000 miljard dollar aan klimaatschade op het geweten”

DUURZAAM CONSUMEREN

We nemen vaak aan dat grote apparaten zoals koelkasten, wasmachines of ovens minder lang meegaan dan vroeger. Maar Noors onderzoek toont een heel ander verhaal: als er een kortere levensduur is, hebben we die vaak aan onszelf te danken.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo