Nieuwsagentschap

SDG 12: Duurzame consumptie en productie

DUURZAAM CONSUMEREN

Supermarktketen Albert Heijn laat zich begeleiden door WWF om de ecologische voetafdruk van verse en houdbare producten te halveren tegen 2030. Ze hebben daartoe een tweejarige samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

LANDBOUW

Duurzame landbouwpraktijken verbeteren niet alleen de voedselzekerheid van boeren in Afrika, maar ook hun welzijn. Dat blijkt uit Brits onderzoek in Tanzania.
 

PLASTICVERVUILING

Wetenschappers hebben voor het eerst bewezen dat virussen kunnen overleven door zich te binden aan plasticvervuiling in het water. Ze blijven ook besmettelijk, en dat vormt een gevaar voor de volksgezondheid.

BIODIVERSITEIT

Ongecontroleerde visserij in de Amazone bedreigt de biodiversiteit in het stroomgebied en daarmee ook de visserij zelf, de belangrijkste bron van eiwitten en essentiële voedingsstoffen voor de lokale bevolking. Dat blijkt uit een analyse van visvoorraden in de afgelopen dertig jaar.

GEZONDHEID

Wereldwijd daalt het aantal rokers, maar in bepaalde Afrikaanse landen stijgt de tabaksconsumptie. Dat komt vooral door agressieve marketing die zich richt op jongeren.

KLIMAATCRISIS

De gevolgen van de groeiende ruimtevaart op het klimaat zullen ontzettend ingrijpend zijn als we niet nu in actie komen met regulering. Dat stelt een team van wetenschappers in nieuw onderzoek. 

ENERGIETRANSITIE

Brazilië heeft een overvloed aan goedkope energie, maar tegen de tijd dat die de consument bereikt, zijn de prijzen torenhoog. Dit belemmert de sociale en economische ontwikkeling van het land, zeggen experts. 

CIRCULAIRE ECONOMIE

Het circulaire jeansmerk MUD Jeans heeft samen met de Nederlandse Hogeschool Saxion een volledig circulaire spijkerbroek ontwikkeld. Die bestaat voor het eerst uitsluitend uit vezels van gedragen broeken.

PFAS

Tests door de Universiteit Antwerpen ontdekten PFAS in vrijwel alle onderzochte papieren en andere duurzame drinkrietjes. Mogelijk lekken de stoffen ook in vloeistoffen, en kunnen ze zo de gezondheid schaden.

VOEDSELPRODUCTIE

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het zwaartepunt van de uitstoot van ’s werelds voedselproductie bij het transport ervan ligt, nog veel meer dan eerder werd aangenomen. Vooral de consumptie van exotische niet-seizoensgebonden etenswaren weegt door.

 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo