Nieuwsagentschap

156

MILIEUVERVUILING

De ramp op de Deepwater Horizon laat meer dan tien jaar later nog altijd sporen na: de koraalriffen in de Golf van Mexico hebben het bijzonder moeilijk om zich te herstellen, blijkt uit nieuw onderzoek.

VOLKSGEZONDHEID

Om ziektes zoals dengue en zika in te dammen hebben verschillende steden in Latijns-Amerika besloten om vuur met vuur te bestrijden: ze zetten op grote schaal bijzondere muggen uit. Die zijn besmet met een bacterie die hun vermogen vermindert om ziektes over te brengen.

 

GELD

Wat motiveert mensen om hard te werken? Het meest voor de hand liggende antwoord: geld. Een mooi loonbriefje zou de reden zijn waarom we ons elke dag in het zweet werken. Nieuw onderzoek in Nature ontdekt echter dat dit vooral opgaat voor onze cultuur en veel minder in andere.

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

GEZONDHEID

Een goedkoop geneesmiddel tegen nagelschimmel blijkt erg blijkt effectief in de strijd tegen mycetoom, een “vergeten” ziekte die vooral ontwikkelingslanden treft. Wetenschappers spreken van een veelbelovende doorbraak.

RIVIEREN

Rivierdelta’s wereldwijd staan onder druk, en lang niet alleen door de klimaatverandering, blijkt uit een studie van 49 grote  riviermondingen over de hele wereld. In veel gevallen vormen bevolkingsgroei en slecht milieubeheer een nog grotere bedreiging.

KLIMAAT

Regeringen zijn van plan om in 2030 zowat dubbel zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van twintig grote producerende landen van steenkool, olie en gas.

LANDBOUW

Natuurrampen en extreem weer hebben de voorbije dertig jaar stevig ingehakt op de landbouwproductie, zo blijkt op Wereldvoedseldag. Het VN-voedselagentschap berekent de schade op maar liefst 3600 miljard euro aan verloren voeding en levend vee.

GEZONDHEID

De wereldwijde consumptie van suikerhoudende dranken is sinds 1990 met 16 procent gestegen, maar verschilt sterk van regio tot regio. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Nature Communications

KLIMAAT

De extreme hittegolven deze maand in grote delen van de VS, Zuid-Europa en China zouden “vrijwel onmogelijk” zijn zonder de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Dat is de conclusie van het World Weather Attribution-initiatief (WWA), dat de invloed van het klimaat op extreme weerfenomenen onderzoekt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo