Meer dan 70 procent van de inwoners uit de G20-landen is voorstander om milieuschade strafbaar te maken. Bedrijven of regeringen die de natuur of het klimaat beschadigen zouden zo voor de rechter gebracht kunnen worden.
De uittredende Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador grijpt een tweederdemeerderheid in het parlement aan om hervormingen door te duwen die het hooggerechtshof de voorbije jaren dwarsboomde. Vooral een justitiehervorming is controversieel: daardoor zou het volk voortaan rechters aanstellen via verkiezingen.
Massaal bomen planten om het klimaat te redden: werkt dat? Zeker, maar in bijna de helft van de gevallen is het nog beter om de natuur het werk zelf te laten opknappen, stelt een studie in Nature.
De Mexicaanse havens liggen ver uit koers als het gaat over uitstootreductie. Experts zien dat er inspanningen gebeuren, maar hameren op het belang van een alomvattend beleid havens én zeevervoer. Scheepvaart is immers het tweede belangrijkste transport voor buitenlandse handel in Mexico.
Sinds 1946 hebben er nooit meer conflicten gewoed op aarde dan vandaag. De laatste drie jaar waren die op de koop toe gewelddadiger dan ooit. Dat stelt het Noorse onderzoeksinstituut Prio.
Na de grootste en meest gewelddadige verkiezingen ooit, kent Mexico de naam van zijn nieuwe president: Claudia Sheinbaum. Luis Gómez Romero, hoofddocent Mensenrechten en Grondwetspecialist aan de Universiteit van Wollongong schetst een portret van een land in de ban van geweld en corruptie dat nu voor het eerst een vrouw aan het stuur krijgt.
Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.
De ramp op de Deepwater Horizon laat meer dan tien jaar later nog altijd sporen na: de koraalriffen in de Golf van Mexico hebben het bijzonder moeilijk om zich te herstellen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Om ziektes zoals dengue en zika in te dammen hebben verschillende steden in Latijns-Amerika besloten om vuur met vuur te bestrijden: ze zetten op grote schaal bijzondere muggen uit. Die zijn besmet met een bacterie die hun vermogen vermindert om ziektes over te brengen.
Wat motiveert mensen om hard te werken? Het meest voor de hand liggende antwoord: geld. Een mooi loonbriefje zou de reden zijn waarom we ons elke dag in het zweet werken. Nieuw onderzoek in Nature ontdekt echter dat dit vooral opgaat voor onze cultuur en veel minder in andere.