Nieuwsagentschap

Latijns-Amerika

KLIMAATVERANDERING

Vorig jaar braken de temperaturen op aarde alle records, maar ook de opwarming van de oceaan, zelfs de diepere waterlagen, warmen jaar na jaar op. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.

LANDBOUW

Slecht nieuws voor wie houdt van blauwe bessen in de fruitsla: de populaire blueberries zijn bedreigd door een schimmelziekte die zich vanuit de VS naar de hele wereld verspreidt.

MENSENRECHTEN

Sinds de snelle toename van klimaatprotesten in 2018 is een opvallende reactie ontstaan, schrijven wetenschappers Oscar Berglund en Tie Franco Brotto. Overheden proberen steeds vaker via de wet de protesten te beperken en te criminaliseren, en dat overal ter wereld.

PRIVACY

Het socialemediaplatform X, eigendom van Elon Musk, mag niet langer de persoonlijke gegevens van zijn kindgebruikers in Brazilië gebruiken om zijn chatbot te trainen. Alle regeringen moeten kunstmatige intelligentie reguleren om de privacy van kinderen te beschermen, vindt Human Rights Watch.

DINOSAURIËRS

Enorme vulkanische uitbarstingen in India worden al jarenlang genoemd als een mogelijke oorzaak voor het uitsterven van de dinosauriërs. Maar was de boosdoener niet een meteoriet die 66 miljoen jaar geleden insloeg op aarde? Klimaatwetenschappers hebben dat nu voor eens en altijd uitgeklaard.

ONTWIKKELING

De komende 25 jaar worden doorslaggevend voor de armste landen ter wereld, zegt de Wereldbank. Ze trappelen al jaren ter plaatse, maar mede door de energietransitie duiken er nu kansen op.

KLIMAAT

In de meeste regio’s in de wereld zal de temperatuurstijging veel sneller door de grens van 1,5 graad breken dan tot nog toe wordt aangenomen. Dat blijkt uit voorspellingen door kunstmatige intelligentie (AI) op basis van de bestaande klimaatmodellen.

KLIMAAT

Giften aan klimaatorganisaties zijn vorig jaar met een vijfde gestegen - een pak sneller dan de totale groei aan donaties. Maar de stijging moet nog veel sneller om de groeiende impact bij te benen.

KLIMAAT

We gaan er makkelijk van uit dat ouderen een hoger risico lopen om te sterven door extreme hitte naarmate de aarde opwarmt. Maar nieuw onderzoek in Mexico situeert hittedoden vooral bij jongvolwassenen, mensen waarvan je zou verwachten dat ze het best bestand zijn tegen hitte.

KLIMAAT

Ruim driekwart van het aardoppervlak is tussen 1990 en 2020 structureel droger geworden. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het VN-Verdrag tegen Woestijnvorming (UNCCD).

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo