Wie op zoek is naar een tand of de huid van een jaguar, hoeft niet per sé de meest duistere hoeken van de zwarte markt op te zoeken. Dat leert een snelle Google-zoekopdracht of een bezoekje aan online marktplaatsen. Overheden kijken liever de andere kant op in plaats van iets te doen tegen deze illegale praktijken, stelt een nieuw rapport.
Een gelekte overheidsdatabase onthult misstanden tijdens de afgekondigde noodtoestand in El Salvador die sinds maart vorig jaar van kracht is. Het gaat om een gebrek aan eerlijk processen, extreme overbevolking in de gevangenis en de opsluiting van meer dan duizend minderjarigen, zegt Human Rights Watch.
Van het Amazonewoud dat vandaag nog overeind staat, is al een derde aangetast door menselijke activiteiten en droogte. Dat is veel meer dan wetenschappers eerder dachten, blijkt uit een nieuwe studie in het tijdschrift Science.
In Brazilië komt de vorige regering onder vuur te liggen nadat Brazilië de noodtoestand heeft uitgeroepen voor het Yanomami-volk in het Amazonewoud. Door de opmars van de illegale mijnindustrie - oogluikend toegestaan onder het bewind van Bolsonaro - zou de inheemse stam lijden onder extreme ondervoeding en besmettelijke ziekten.
“Terrorisme” en “poging tot staatsgreep”: dat is de breed gedeelde conclusie onder de autoriteiten en journalisten na de bestorming van overheidsgebouwen door duizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro zondag. De ideologie van de ex-president zit sindsdien in het verdomhoekje.
De Wereldbank overweegt klimaatactie een centralere plaats te geven in haar missie. Dat blijkt uit een schrijven van de ontwikkelingsbank aan de aandeelhouders.
Van Nigeria en Turkije tot Argentinië, Zimbabwe en Pakistan: dit jaar staan wereldwijd verschillende belangrijke verkiezingen gepland. Vijf deskundigen werpen hun licht op wat er op het spel staat.
De oprichting van een ministerie van Inheemse Volkeren weerspiegelt de omslag die Luiz Inácio Lula da Silva wil bewerkstelligen in zijn derde ambtstermijn als president van Brazilië. Die begon afgelopen zondag met een duidelijk doel: de schrijnende ongelijkheid in het grootste land van Zuid-Amerika aanpakken.
Het voorbije jaar was er niet alleen eentje van klimaatrampen, toenemende vervuiling en verdwijnende natuur. Er waren ook hoopgevende ontwikkelingen en ronduit historische doorbraken op het vlak van milieu en klimaat. We zetten de vijf grootste op een rij.
Het voorbije jaar kende meer dan twintig grote klimaatrampen, waarvan tien met een schade boven 3 miljard dollar. Dat blijkt uit een de jaarlijkse balans van de Britse hulporganisatie Christian Aid.