Nieuwsagentschap

Economie

ENERGIE

Er gaapt een enorme kloof tussen de beloften en de praktijk wat groene waterstof betreft. Van de meer dan duizend aangekondigde projecten is amper 1 op de 10 met succes gerealiseerd.

ECONOMIE

Bedrijven die zich niet aanpassen aan de toenemende risico’s van de klimaatverandering kunnen tot 7 procent van hun winst zien verdampen tegen 2035. Maar er zijn ook belangrijke kansen, blijkt uit rapporten van het Wereld Economisch Forum.
 

TOERISME

De uitstoot van het toerisme groeit dubbel zo snel als die van de rest van de wereldeconomie. Toerisme is nu al goed voor 9 procent van de totale uitstoot, blijkt uit onderzoek in Nature.

KLIMAAT

Giften aan klimaatorganisaties zijn vorig jaar met een vijfde gestegen - een pak sneller dan de totale groei aan donaties. Maar de stijging moet nog veel sneller om de groeiende impact bij te benen.

ONTBOSSING

Voor de aanleg van een zonnepark op een landgoed in El Salvador moeten bomen en mensen wijken. De goedkope, hernieuwbare energie zou dienen om bitcoins te mijnen, een stokpaardje van de Salvadoraanse president.  

SPANJE

De Spaanse overheid stemt in om de bevolking betaald klimaatverlof toe te staan. Het verlof kan worden opgenomen bij noodweer zodat werknemers niet hoeven te pendelen naar hun werk.  

VISSERIJ

De visbestanden langs de West-Afrikaanse kust zijn in de voorbije vijftig jaar sterk afgenomen. Dat blijkt uit een combinatie van officiële gegevens en gesprekken met vissers.

STEDEN

De invoering van lage emissiezones gaat vaak gepaard met heel wat controverse, vaak ook uit vrees voor de impact op de lokale economie. Ricard Gil van de IESE Business School deed onderzoek naar de gevolgen van LEZ’s in Madrid.

CUBA

De recente stroompanne in Cuba toont de moeilijke economische situatie in het land. Het regime ziet zich geconfronteerd met een van de grootste uitdagingen ooit, en heeft weinig opties, schrijft Joseph J. Gonzalez, hoogleraar Internationale Studies aan de Appalachian State University in de VS.

KLIMAATTOP COP29

Superrijken in Europa nemen 140 keer per jaar het vliegtuig en hun luxejachten stoten jaarlijks evenveel CO2 uit als een gewone Europeaan in 585 jaar tijd. Dat zegt Oxfam in een nieuw rapport.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo