Nieuwsagentschap

Economie

MENTALE GEZONDHEID

Tijd doorbrengen in de natuur - zelfs al is dat maar een tiental minuten - kan op korte termijn voordelen opleveren voor mensen met psychische klachten. Dat wijst een meta-analyse uit van dertig jaar aan onderzoek naar de effecten van natuur op onze gezondheid.

BESTUIVERS

De teloorgang van bijen en andere nuttige insecten heeft te maken met vervuilende stoffen in de lucht, stelt onderzoek in Nature. De vervuiling hindert de capaciteit van de dieren om voedsel te zoeken.

WATERKWALITEIT

Waterschaarste wordt wereldwijd een steeds groter probleem. De benadering van een internationaal team van onderzoekers focust op de kwaliteit van water eerder dan enkel de kwantiteit. Dat belooft een aanzienlijke vermindering van de waterschaarste in de toekomst.

ANTIBIOTICARESISTENTIE

In de strijd tegen antibioticaresistentie - een bedreiging voor de volksgezondheid - stellen onderzoekers een nieuwe strategie voor: de antibioticataks. Niet voor de consument, wel voor de voorschrijvende arts.

MALEISIË

De Maleisische autoriteiten hebben ruim honderd containers onderschept met elektronisch afval uit het Westen. Nog eens tweehonderd andere containers moeten nog onderzocht worden.

ONGELIJKHEID

Een ‘rijkentaks’ kan een meerderheid van de ondervraagden in bijna alle G20-landen wel bekoren. Naast een herverdeling van de rijkdom zijn ze ook voor bredere politieke en economische hervormingen, zo blijkt uit een Ipsos-peiling in opdracht van de denktank Earth4All en de Global Commons Alliance.

ECONOMIE

De hele wereldbevolking voorzien van een basisinkomen zou niet alleen de wereldeconomie sterk opkrikken, zeggen Canadese economen. “Als dat basisinkomen gefinancierd wordt met een milieu-taks, slaan we twee vliegen in één klap.”

MIGRATIE

De Europese verkiezingen tonen een paradox waarbij anti-migratiepartijen sterk scoren op plaatsen die nauwelijks te maken hebben met migratie. Volgens David Laitin en Rafaela Dancygier, politieke wetenschappers van de Amerikaanse topuniversiteiten Stanford en Princeton, is de leegloop van het platteland een onderbelichte factor in het succes van extreemrechts.

MENSENRECHTEN

Honderden Tunesiërs zitten de facto levenslange gevangenisstraffen uit omdat ze ongedekte cheques hebben uitgeschreven, zegt Human Rights Watch (HRW). Volgens de Tunesische wetgeving is dat een vorm van fraude, maar vaak gaat het gewoon om mensen die hun schuld niet konden afbetalen.

ECONOMIE

De economische groei in de wereld zal voor het eerst in drie jaar stabiliseren, voorspelt de Wereldbank. Maar voor vier op de vijf wereldburgers is de groei nu minder groot dan in het decennium vóór covid-19.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo