Nieuwsagentschap

Voeding

VOEDSELPRODUCTIE

Het globale voedselsysteem is de belangrijkste oorzaak voor de ecologische crisis en de klimaatontregeling. Het duwt natuurlijke systemen tot voorbij de veilige grenzen voor de mensheid, schrijven Jeremy Coller van het investeerdersnetwerk FAIRR, hoogleraar Johan Rockström van het Potsdam Institute for Climate Impact Research en Gunhild Stordalen, oprichter van stichting EAT.

RWANDA

Met mobiele droogmachines wil Rwanda komaf maken met voedselverlies na de oogst. Door deze nieuwe technologie kunnen lokale boeren hun overschot aan basisgewassen beter bewaren en blijft het langer geschikt voor consumptie. 

ECOLOGISCHE CRISIS

Op 29 juli heeft de mensheid alle natuurlijke hulpbronnen opgebruikt die onze planeet op een jaar kan generen. Dat is vier weken vroeger dan vorig jaar, de bescheiden ecologische winst die gemaakt werd tijdens coronajaar 2020 is dus alweer uitgewist.

VOEDSELCRISIS

De effecten van klimaatverandering zijn verwoestend voor het zuiden van Madagaskar, een land dat slechts 0,01 procent van de wereldwijde broeikasgassen uitstoot. Het land is in de greep van de ergste droogte in veertig jaar, waardoor 1,4 miljoen mensen afhankelijk zijn van voedselhulp om te overleven.

RIJSTPRODUCTIE

Rijstboeren in de Bengaalse kustregio Shyamnagar zijn het zat dat stormen hun oogst telkens overspoelen en verwoesten. Zij ontwikkelen op eigen houtje nieuwe soorten die bestand zijn tegen zout water en extreem weer.

 

CO2-OPSLAG

Sommige plantensoorten reageren beter dan andere op de toename van CO2 in de atmosfeer. Het is belangrijk dat de landbouw daar rekening mee houdt, zeggen de Franse ecofysiologen Denis Fabre en Dephine Luquet, onderzoekers aan het Centrum voor Landbouwonderzoek voor Internationale Ontwikkeling (Cirad). 

GEWELD HAÏTI

Nog geen week na de moord op president Jovenel Moïse neemt het geweld in Haïti met de dag toe. Unicef spreekt van “de zwaarste humanitaire crisis in jaren”. Een op de drie kinderen redt het niet zonder hulp uit het buitenland, zegt het agentschap.

VOEDSELONZEKERHEID

Volgens een nieuw Oxfam-rapport is het aantal mensen in hongersnood verzesvoudigd het afgelopen anderhalf jaar. Daardoor overtreft het aantal mensen dat omkomt van de honger het aantal overlijdens door corona. Oorlog en conflict blijven de belangrijkste oorzaak van voedselcrises, maar de pandemie en de klimaatopwarming gooien olie op het vuur. 

SOMALIË

De humanitaire noodhulp voor Somalië staat op het laagste peil sinds zes jaar. Voor bijna zes miljoen mensen dreigt er hongersnood en ontbering, waarschuwen de Verenigde Naties.

VOEDSELSCHAARSTE

Het hongerseizoen in de Sahel zal dit jaar waarschijnlijk heviger zijn dan andere jaren. Door de pandemie en de bijhorende inflatie begint de bevolking verzwakt en verarmd aan de terugkerende magere periode.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo