Nieuwsagentschap

Voeding

VOEDING

Britse jongeren halen nu al twee derde van hun dagelijkse calorie-inname uit ultrabewerkte producten. Dat baart wetenschappers zorgen, want zo’n dieet is een pak minder gezond dan verse ingrediënten.

GEZONDHEID

Wie vaker kiest voor plantaardige, onverzadigde vetten zal zijn of haar ziekterisico op de lange termijn zien dalen. Dat heeft nieuw onderzoek overtuigend kunnen aantonen.

VISSERIJ

Tegen het midden van deze eeuw zullen vissers gemiddeld 10 procent minder vis vangen. De hoge uitstoot van broeikasgassen is de boosdoener, zeggen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Tegen het einde van de eeuw loopt dat voor meer dan veertig landen al op tot 30 procent.

GEZONDHEID

Kies je ook al eens vaker voor havermelk of een dessertje op basis van soja? Dat is goed voor het milieu, maar mogelijk krijg je wel wat minder jodium binnen. Dit essentiële mineraal is rijkelijk aanwezig in melk, zuivel en vis, maar door de populariteit van plantaardige alternatieven en kant-en-klaarmaaltijden daalt de inname bij de bevolking in Europa.

SOEDAN

In Soedan lijdt driekwart van de kinderen dagelijks honger als gevolg van de conflicten in het land. Dat is een verdubbeling in zes maanden tijd.

VISSERIJ

Duurzaamheidskeurmerk MSC stuurt een SOS de wereld in: de handel in niet-gecertificeerde Noordzeegarnalen ondermijnt de inspanningen van vissers die zich inzetten voor een duurzame garnalenvisserij. “De toekomst van de garnalenvisserij is in gevaar”, zegt het label.

HAÏTI

De situatie in Haïti is bijzonder alarmerend door geweld, een economische puinhoop en extreem weer, zegt Mario Lubetkin, assistent directeur-generaal bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). “Een acute voedselcrisis dreigt”.

MICROBIOOM

De aanwezigheid van bepaalde bacteriën in je darmen kan de kans op ernstige infecties zoals longontsteking voorspellen, zegt Nederlands-Fins onderzoek in The Lancet.

GEZONDE VOEDING

Kant-en-klare vleesvervangers zijn gezonder dan vlees, zegt nieuw Belgisch onderzoek. Enkele bevatten wel minder eiwitten en voor sommige burgers en alternatieven voor worst is het uitkijken met vet.

GEZONDHEID

Tabak, alcohol, ultrabewerkt voedsel en fossiele brandstoffen: die vier sectoren zijn samen goed voor 2,7 miljoen overlijdens per jaar in de bredere Europese regio, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat zijn zevenduizend overlijdens per dag.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo