Minuscule plasticdeeltjes in ons eten en drinken vinden via de darmen een weg naar andere organen zoals de lever, nieren en hersenen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij muizen.
Als de wereld gezonder gaat eten, is dat een enorme boost voor de strijd tegen de klimaatverandering, blijkt uit Duits onderzoek. De impact is zo groot dat er minder ingrijpende reducties nodig zijn in het energie- of transportsysteem.
Gezinnen gooiden in 2022 wereldwijd meer dan een miljard maaltijden per dag weg. Tegelijk zijn 783 miljoen mensen getroffen door honger en een derde van de wereldbevolking kampt met voedselonzekerheid. Voedselverspilling schaadt de wereldeconomie en bedreigt klimaat en milieu, zeggen de VN aan de vooravond van de Internationale Dag van Zero Waste.
Voedzame stoffen in kleine visjes zoal ansjovis of sardines gaan grotendeels verloren als ze eindigen als voer voor kweekzalm. “Het is veel slimmer en duurzamer om deze vissoorten rechtsreeks te eten”, zeggen wetenschappers in Nature.
Grazend vee is voor de wereldwijde klimaatverandering zowel een zegen als een vloek, zegt nieuw onderzoek van het MIT in Nature. Belangrijk is om het evenwicht tussen grazen en niet-grazen goed te bewaken. Zo kan de opslag van CO2 in de bodem geoptimaliseerd worden.
Extreme droogte heeft de helft van de landbouwopbrengst in Zambia vernietigd. Oxfam luidt de alarmbel: zes miljoen mensen staan op de rand van een humanitaire crisis.
Grote multinationals financieren academisch onderzoek in Afrikaanse universiteiten en binden academici aan zich met lucratieve postjes, schrijft een groep Zuid-Afrikaanse professoren. Als die bedrijven ongezonde producten verkopen en de wetenschappers onderzoek doen naar volksgezondheid, vormt dat een “ernstig belangenconflict”.
In de Arabische wereld was honger de voorbije jaren het ergst sinds 2000. Maar de aanhoudende crises in Gaza, Soedan, Syrië en Jemen dreigen de voedselcrisis in de regio helemaal te doen escaleren, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie (FAO).