Nieuwsagentschap

Voeding

LOKAAL CONSUMEREN

Kwaliteit, smaak en voedselveiligheid staan bovenaan ons boodschappenlijstje. En voor groenten en fruit verkiezen consumenten steeds vaker Europese producten. Dat is goed nieuws, aan de vooravond van de Week van de Korte Keten, al zijn er ook vraagtekens te plaatsen bij onze voorkeuren. “Een product dat in Europa geteeld wordt, is niet automatisch ook ethisch geproduceerd.”

WESPEN

Onze haat voor wespen is totaal onterecht, schrijft ecoloog Seirian Sumner, die jaren onderzoek deed naar de dieren. Van ongediertebestrijding en bestuiving tot mogelijke kankerbehandelingen en duurzame voedselproductie: het ongeliefde neefje van de bij verdient een heus eerherstel.

VOEDSELZEKERHEID

De controle over onze voedselketens dreigt zich te concentreren bij enkele grote bedrijven, met rampzalige gevolgen voor voedselzekerheid, ongelijkheid én milieu. We moeten nu in actie komen voordat een onomkeerbare trend is ingezet, schrijft econoom en voormalig VN-functionaris Jomo Kwame Sundaram.

VOEDSELZEKERHEID

Door de lockdownmaatregelen in Kenia heeft zo’n 90 procent van de sloppenwijkbewoners te maken met ernstige voedselonzekerheid. Een lopend onderzoek laat zien dat de algemene landelijke maatregelen voor dit deel van de bevolking onhoudbaar zijn.  

VOEDING

Met enkele ingrepen kunnen Belgische gezinnen de impact van hun voeding op het klimaat halveren, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Wereldnatuurfonds. Het is ook beter voor de gezondheid, en zelfs voor de portemonnee.

SUIKERTAKS

Zuid-Afrika heft sinds drie jaar, als eerste Afrikaanse land, een belasting op gesuikerde frisdrank. Nu wordt dit beleid geëvalueerd en de resultaten zijn veelbelovend. Tijd voor de overheid om de volgende stap te nemen, zegt Karen Hofman, professor aan de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg. 

LANDBOUW

Bijna een derde van het Europese promobudget voor landbouwproducten gaat naar reclamecampagnes voor vlees en zuivel, stelt onderzoek door Greenpeace. Dat valt moeilijk te rijmen met de Europese klimaat- en gezondheidsambities.

VOEDSELZEKERHEID

Viskwekerijen zijn intussen een belangrijk onderdeel van het wereldwijde voedselsysteem. Maar de ongebreidelde groei van de aquacultuur is  gevaarlijk voor zowel het milieu als onze gezondheid, blijkt uit een nieuwe studie van Stanford University.

EARTH HOUR

Voor Earth Hour worden nu zaterdag om 20u30 overal ter wereld de lichten gedoofd. Dit jaar staat de actie in het teken van de link tussen het milieu en de pandemie. Als we niet opletten, doet de natuur het licht uit.

VOEDING

Beschimmelde producten verbannen we uit de koelkast. Hoe komt het dat we schimmelkaas dan wel mogen eten? Expert voedselveiligheid Teresa María López Díaz legt uit waarom Camembert en Roquefort veilig zijn om te eten, maar waarschuwt dat we schimmels die zich spontaan op kazen vormen beter verwijderen. “Ook beschimmelde yoghurt eet je beter niet meer op.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo