Nieuwsagentschap

Voeding

VOEDSELPRODUCTIE

Wereldwijd de helft van onze vlees- en melkproducten vervangen door plantaardige alternatieven levert enorme klimaat- en milieuwinsten op, zegt een nieuwe studie in Nature. De CO2-uitstoot zou met 31 procent dalen en de aantasting van bossen en natuurgebied zou grotendeels gestopt kunnen worden.

AFVALCRISIS

Sommige spelers in de verpakkingsindustrie hebben intensief gelobbyd om papieren verpakkingen te promoten als een duurzaam alternatief voor plastic, terwijl dat in werkelijkheid een “valse oplossing” is voor Europa’s afvalcrisis. Dat staat in een nieuw rapport van een coalitie van ngo’s.

LATIJNS-AMERIKA

Weerfenomeen El Niño roert zich en zal de regenval in bepaalde delen van de wereld nog extremer gaan beïnvloeden, zegt Mario Lubetkin, de vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Mensen die van de landbouw leven, zijn best voorbereid op wat er nog zal komen.”

GEZONDHEID

Wereldwijd kookt bijna een op de drie mensen nog boven open vuur, met alle gevolgen van dien voor de luchtkwaliteit en hun gezondheid. Met wat goede wil en beperkte investeringen kan dit euvel nog dit decennium worden verholpen, stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

PESTICIDEN

Het onjuist gebruik van pesticiden in Kenia heeft al aan verschillende boeren het leven gekost. Landbouw- en voedselexperts maken zich zorgen over de wildgroei aan bestrijdingsmiddelen in het land.

GEZONDHEID

Niet alleen wat we eten, maar ook wanneer is van belang voor onze gezondheid. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar diabetes. Mensen die vroeg ontbijten, lopen minder kans op de ziekte dan wie dat later of niet doet.

INSECTEN

Vervuilende deeltjes in de lucht zouden een verklaring kunnen zijn waarom er zoveel insecten sterven. Nieuw onderzoek toont aan dat insecten vandaag minder makkelijk voedsel vinden door de luchtvervuiling. Dat is ook nefast voor onze voedselketen.

VOEDING

Joha-rijst uit India heeft als voordeel dat het de bloedsuikerspiegel niet verhoogt. Dat is goed nieuws voor diabetici en mensen die risico lopen op deze ziekte. Rijst is in veel landen in het Zuiden immers een hoofdbestanddeel op het menu en diabetes treft ook deze regio bijzonder hard.

VLEES

Nederland is het eerste land in de Europese Unie waar kweekvlees uit het lab zal kunnen worden geproefd door consumenten. Het land wil zich positioneren als wereldspeler in de snel groeiende industrie.

AQUACULTUUR

Niet alleen wilde vis heeft steeds meer te lijden onder de klimaatverandering: ook 90 procent van de viskwekerijen zal de gevolgen voelen. Vooral in de VS, China en Thailand worden de gevolgen nog vaak onderschat, blijkt uit onderzoek in Nature.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo