Niet alleen alleen individuele diersoorten verdwijnen aan alarmerend tempo, waarschuwt nieuw onderzoek: ook geslachten - hele groepen van verwante soorten - verdwijnen steeds vaker. De gevolgen voor de biodiversiteit en voor de mens kunnen groot zijn.
Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders de komende dagen proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
Rivieren warmen nog sneller op dan de oceanen en verliezen snel zuurstof. Nieuw onderzoek waarschuwt dat daardoor ook in rivieren “dode zones” kunnen voorkomen in de zomer.
Of het nu gaat om de strijd tegen honger, armoede en ziekte of de toegang tot schoon water en energie: de klimaatverandering en extreem weer halen de hele ontwikkelingsagenda overhoop. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van achttien VN-instellingen en agentschappen.
In Zuid-Italië zijn kolonies van de rode vuurmier ontdekt, een bijzonder schadelijke invasieve soort met een erg pijnlijke beet. Het is de eerste keer dat de mier in Europa voet aan de grond zet.
De ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied blijft een neerwaartse trend vertonen, zo blijkt uit gegevens die vrijdag zijn vrijgegeven door INPE, het nationale ruimteonderzoeksinstituut van Brazilië.
Noorse onderzoekers hebben aangetoond dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap worden blootgesteld aan luchtvervuiling, een groter risico lopen op een kindje met een laag geboortegewicht.
De zomercampage ‘Niet meppen, wel appen’ heeft anderhalf miljoen waarnemingen van insecten in Vlaanderen opgeleverd. “Een massa insecten, maar toch zien we bij veel soorten een achteruitgang”, concludeert Natuurpunt.
De schadelijke stof glyfosaat en reststoffen ervan zijn teruggevonden in oppervlaktewateren in elf van de twaalf onderzochte Europese landen, van België tot Bulgarije en van Polen tot Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van de ngo Pan Europe
De opmars van invasieve soorten wordt wereldwijd sterk onderschat, waarschuwt een VN-rapport. Exoten kosten nu zo’n 423 miljard per jaar en vormen een van de belangrijkste bedreigingen voor de biodiversiteit.