Nieuwsagentschap

SDG 15: Ecosystemen op land

LANDBOUW

Grazend vee is voor de wereldwijde klimaatverandering zowel een zegen als een vloek, zegt nieuw onderzoek van het MIT in Nature. Belangrijk is om het evenwicht tussen grazen en niet-grazen goed te bewaken. Zo kan de opslag van CO2 in de bodem geoptimaliseerd worden. 

RUSLAND

Deze week trekken de kiezers van de op drie na grootste uitstoter ter wereld opnieuw naar de stembus. Poetin kan rekenen op nog eens zes jaar aan de macht, en dat heeft ook gevolgen voor de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering.

KLIMAAT

Een boer uit Henegouwen daagt TotalEnergies voor de rechter vanwege de impact van het bedrijf op de klimaatcrisis. Extreme weersomstandigheden hebben zijn boerderij aanzienlijke schade berokkend, zegt hij. Het is de eerste klimaatzaak tegen een multinational in België.

BOSSEN

Jonge boompjes overleven beter in ongerepte bossen dan op plaatsen waar al houtkap heeft plaatsgevonden – zelfs als die al hersteld zijn. Dat toont onderzoek op Borneo aan.

MILIEU

Europese rivieren bevatten een mix van meer dan vijfhonderd schadelijke chemicaliën, blijkt uit Duits onderzoek. Die vormen vooral voor ongewervelde organismen een gevaar.

CYPRUS

Na jaren van verbetering is de illegale vangst van trekvogels op Cyprus door de georganiseerde misdaad opnieuw sterk toegenomen. Voorbije herfst zijn 435.000 trekvogels gedood - 90.000 meer dan het jaar ervoor, en dat heeft gevolgen voor heel Europa.

MILIEU

Er is nog nooit zo weinig ijs geweest op de vijf grote meren op de grens tussen de VS en Canada sinds het begin van de metingen, vijftig jaar geleden. De voorbije winter was uitzonderlijk warm, maar volgens wetenschappers zijn de ijsomstandigheden al decennialang gestaag aan het verslechteren.

MILIEU

Klimaatverandering veroorzaakt drastische veranderingen in de seizoensgebonden stroming van Europese, Amerikaanse en Russische rivieren. Dat houdt risico’s in voor zoetwaterdieren en onze watervoorziening, stelt een studie in Science.

DIEREN

Muskusossen in Groenland gaan zelf op zoek naar de meest optimale omstandigheden om aan gezinsuitbreiding te doen. Ze trekken naar gebieden met meer mineralen in de ondergrond, om hun kansen op een groter nageslacht te vergroten.

VERHARDING

Elke dag verdwijnt in Vlaanderen nog steeds een oppervlakte van zo’n tien voetbalvelden onder asfalt of beton. Het goede nieuws is wel dat de snelheid afneemt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo