Nieuwsagentschap

Fossiele brandstoffen, financiering en rechtvaardigheid: dit zijn de belangrijkste klimaatwerven in 2023

KLIMAATVERANDERING
Alle nieuws

Meer nieuws

EVOLUTIETHEORIE

Wetenschappers in India roepen de regering op om de leerstof over de evolutietheorie terug in ere te herstellen. Darwins theorie was tijdens de covid-19-periode uit de schoolboeken verwijderd, naar verluidt om scholieren te ontlasten tijdens de pandemie.

LUCHTVERVUILING

Slechte luchtkwaliteit leidt tot cognitieve achterstand bij baby's en peuters. Een studie onder Indiase kinderen waarschuwt voor mogelijk levenslange gevolgen.

BEVOLKING

Het is officieel: volgens gegevens van de Verenigde Naties zal India China nog dit jaar inhalen als land met de grootste bevolking. Die demografische verschuiving heeft verregaande gevolgen voor beide samenlevingen.

INDIASE TIJGER

De populatie wilde tijgers is in India tussen 2018 en 2022 gegroeid van 2461 naar minimaal 3167 dieren. Die mooie stijging werd door de Indiase premier Modi zelf bekend gemaakt ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Project Tijger.

CUBA

Vergrijzing, lage vruchtbaarheidscijfers en de uittocht van jonge, gekwalificeerde mensen vormen aanzienlijke uitdagingen voor de ontwikkelingsdoelen van Cuba. Het land staat voor de complexe taak om zich aan te passen aan deze demografische veranderingen, die worden verergerd door de ongunstige economische context.

AFGHANISTAN

De taliban beperken de mensenrechten van vrouwen en meisjes in Afghanistan zo erg dat hun optreden onderzocht moet worden als “vervolging op grond van geslacht” - een misdaad tegen de mensheid. Dat zeggen Amnesty International en de International Commission of Jurists.

PLASTICVERVUILING

Plastic vervuilt niet alleen waterlopen over de hele wereld - het verstopt ze ook. Meer dan tweehonderd miljoen mensen lopen risico op frequentere en meer intense overstromingen omdat plastic afval de afwatering blokkeert. Geblokkeerde afwateringskanalen maken ook dat het water minder snel weg kan trekken.

TUNESIË

Sinds president Saïed in 2019 aan de macht kwam, is de vrijheid van meningsuiting in Tunesië steeds verder ingeperkt. De vrije media-instellingen die ontstonden na de Arabische lente zijn intussen gemuilkorfd en kritische onderzoeksjournalisten worden als staatsvijanden bestempeld.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo