Nieuwsagentschap

EU

METHAAN

Willen we de klimaatverandering stoppen, dan moeten we het over methaan hebben, schrijven wetenschappers Malika Menoud en Thomas Röckmann. Het krachtige broeikasgas lekt op grote schaal weg in de atmosfeer. “Die lekken opsporen en dichten biedt een enorme winst voor het klimaat.”

VERKEER

Vorig jaar is het aantal Dodge Ram pick-uptrucks in Europa met 20 procent gestegen. Deze gevaarlijke en zwaar vervuilende voertuigen gebruiken een achterpoortje om de veiligheids- en milieuwet te omzeilen, zegt een coalitie van consumenten- en milieugroeperingen. “Hier past enkel een verbod”, schrijven ze in een verzoek aan de Europese Commissie. 

UITSTOOT

Twaalf EU-landen zullen hun nationale klimaatdoelstellingen niet halen, waarschuwt een analyse van milieudenktank Transport & Environment. Minstens zeven andere landen, waaronder België, zitten in de gevarenzone. Duitsland en Italië presteren slecht, Spanje en Polen kunnen straks wellicht langs de kassa van de koolstofkredieten.

GAZA/ISRAEL

Europese financiële instellingen investeren 60 miljard euro in bedrijven die wapens verkopen aan Israël. BNP Paribas is de grootste Europese investeerder, zeggen FairFin en koepelorganisatie 11.11.11 in een nieuw rapport.

POLITIEK

De Europese kiezer heeft de politieke kaarten grondig dooreen geschud bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De fameuze Green Deal - een pakket ingrijpende milieu- en klimaatregels - komt daarmee in het vizier van enkele winnende partijen. Milieuorganisaties waarschuwen nu al voor de impact van versoepelingen.

GROENE MOBILITEIT

Noord-Amerika weet veel beter dan Europa hoe het investeringen kan aantrekken in de productie van elektrische auto’s, batterijen en laadinfrastructuur. Dat stelt een nieuw rapport van transportkoepel Transport & Environment (T&E). “Europa moet dringend helder communiceren over de doelstelling rond schone auto’s in 2035.”

WATERKWALITEIT

Deze zomer kan je met een gerust hart gaan zwemmen in Europese zeeën en meren. De overgrote meerderheid van de zwemwaterlocaties voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen, blijkt uit de laatste jaarlijkse beoordeling van het Europese zwemwater.

EUROPESE VERKIEZINGEN

Onder inwoners van de Europese Unie (EU) is het gevoel van een Europese identiteit in de afgelopen vijftien jaar toegenomen – ondanks de Brexit en de eurocrisis. “De euro en open grenzen hebben de EU tastbaar gemaakt.”

BIODIVERSITEIT

Migrerende zoetwatervissen zoals zalm en paling staan wereldwijd onder druk: op vijftig jaar tijd zijn ze meer dan 80 procent afgenomen. Dat is slecht nieuws voor de gezondheid van rivieren en vormt een bedreiging voor de voedselzekerheid van miljoenen mensen, zeggen verschillende natuurbeschermingsorganisaties. Gelukkig zijn er ook oplossingen die snel lonen.

KLIMAATVERANDERING

Landen moeten meer doen dan hun toezeggingen onder het Klimaatakkoord van Parijs om de oceanen te beschermen tegen de impact van de uitstoot van broeikasgassen, oordeelt het Internationaal Zeerechttribunaal.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo