Nieuwsagentschap

EU

GEOPOLITIEK

Door het sluimerende conflict in de Westelijke Sahara hebben Algerije en Marokko afgelopen zomer voor de tweede maal in de moderne geschiedenis hun diplomatieke banden doorgeknipt, maar de wortels van de tweedracht liggen dieper. Expert internationale politiek Yahia H. Zoubir doet het relaas van een tumultueuze relatie. 

ENERGIETRANSITIE

Europa handelt te traag op vlak van ecodesign en energielabels, wat de consument naar schatting 40 miljard euro extra zal kosten tegen 2030. Dat staat in een nieuw rapport van een coalitie van tientallen Europese milieuorganisaties.

MILIEUACTIVISME

In 2020 zijn minstens 227 mensen vermoord die opkwamen voor het milieu of hun land, het hoogste aantal ooit. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de ngo Global Witness.

VACCINATIES

Het internationale samenwerkingsverband om armere landen van covid-19-vaccins te voorzien moet zijn doelstellingen voor dit jaar naar beneden bijstellen. Ondanks de beloftes van donorlanden geraakt het niet aan genoeg spuitjes.

WAR ON TERROR

Hoeveel burgers zijn er gedood door Amerikaanse luchtaanvallen tijdens twintig jaar War on Terror? Volgens de onafhankelijke waakhond Airwars minstens 22.679, maar de werkelijke dodentol kan dubbel zo hoog zijn.

MEDIA

Vijftien belangrijke Europese organisaties hebben aangekondigd dat ze niet langer uitnodigingen zullen accepteren om te spreken op media-evenementen, als die gesponsord zijn door fossiele brandstofbedrijven. 

 

MIGRATIE

Het reddingschip Ocean Viking vaart al vier dagen rond in internationale wateren, op zoek naar een plaats om aan te meren. Aan boord zijn 593 migranten die gered werden toen ze de Middellandse Zee probeerden over te steken in gammele bootjes.

CORONAVACCIN

Het coronareiscertificaat van de Europese Unie, een verplichte pas voor reizen binnen de EU tijdens de covid-19-pandemie, is onder vuur komen te liggen. Het zou lage-inkomenslanden uitsluiten die afhankelijk zijn van het Covax-programma voor vaccinaties.

EU

De Europese honger naar biodiesel voor auto's en vrachtwagens heeft op tien jaar tijd de ontbossing enorm aangewakkerd. "Een gebied ter grootte van Nederland is verdwenen", stelt de denktank Transport & Environment (T&E) in een nieuwe studie.

KLIMAATVERANDERING

De Conseil d’État, de Franse Raad van State, heeft de Franse overheid verplicht om binnen de negen maanden concrete actie te ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen. Indien het Elysée hier geen gehoor aan geeft, kunnen zware boetes volgen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo