Nieuwsagentschap

EU

MOBILITEIT

Ondanks de belofte om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen hebben Europese landen sinds 1995 maar liefst 66 procent meer geïnvesteerd in het wegennet dan in spoorverbindingen. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace.

 

ENERGIETRANSITIE

De Europese Unie gebruikt heffingen op CO2-uitstoot om een gaspijplijn in Roemenië te financieren. Brussel beweert dat het project de uitstoot zal verminderen in vergelijking met steenkool, maar critici veroordelen de beslissing. 

ARBEID

Werknemers met een tijdelijk of onzeker contract hechten minder geloof aan de werking van de democratie in hun land. Dat uit zich in ontevredenheid en minder sociale betrokkenheid, zeggen onderzoekers van advies- en expertisebureau Eurofound.

TRANSITIE

Kleinere modellen maken elektrische wagens betaalbaarder en een stuk duurzamer qua grondstoffenverbruik. Vooral de winst op het vlak van kostbare metalen is groot. Beperk je ook nog eens de hoeveelheid korte ritten, dan vergroot de winst nog meer.

MIGRATIE

Vijf niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie om de Italiaanse wet die opsporings- en reddingsactiviteiten op zee aan banden legt, onder de loep te nemen.

BIODIVERSITEIT

De natuurherstelwet is door het Europees Parlement geraakt. Een nipte meerderheid stemde voor.

GENDER

Vind jij een vrouwelijke piloot verrassend? Of kijk je nog vreemd op als een man zijn breinaalden bovenhaalt? De Europese Commissie lanceert een campagne om komaf te maken met genderstereotypes. Clichés treffen niet enkel vrouwen, maar ook mannen.

LANDBOUW

Het biologische landbouwareaal van de EU blijft stevig groeien en is nu goed voor bijna een tiende van het totale landbouwareaal. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

PESTICIDEN

België heeft een belangrijk Koninklijk Besluit goedgekeurd dat de export verbiedt van pesticiden die in de EU al verboden zijn voor gebruik. Het verbod wordt toegejuicht door een coalitie van ngo's die zich inzetten voor de geleidelijke eliminatie van synthetische pesticiden.

ECONOMIE

Meer dan 90 bedrijven spreken hun steun uit voor de natuurherstelwet van de Europese Commissie. De wet is nodig en goed voor de natuur, de economie én de gezondheid, zeggen onder meer Ikea, Nestlé en Unilever. “Als de natuur onder druk staat, staan onze voedselsystemen onder druk.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo