Nieuwsagentschap

SDG 13: Klimaatactie

STRESS

Stress tast niet enkel onze gezondheid aan, maar heeft ook een invloed die verder gaat dan het individu, zegt nieuw onderzoek in Science. De toename van stress in de samenleving kan uiteindelijk ook de gezondheid van de hele planeet aantasten.

MAROKKO

Marokko zet volop in op de ontwikkeling van groene waterstof - die geproduceerd wordt op basis van hernieuwbare energie. Het land wil investeerders aantrekken met een opvallend aanbod: een miljoen hectare land.

MOZAMBIQUE

Mozambique is dinsdag getroffen door tropische storm Filipo, exact een jaar na de dramatische doortocht van orkaan Freddy. Honderdduizenden mensen hebben dringend nood aan onderdak en voedsel.

RUSLAND

Deze week trekken de kiezers van de op drie na grootste uitstoter ter wereld opnieuw naar de stembus. Poetin kan rekenen op nog eens zes jaar aan de macht, en dat heeft ook gevolgen voor de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering.

KLIMAAT

Een boer uit Henegouwen daagt TotalEnergies voor de rechter vanwege de impact van het bedrijf op de klimaatcrisis. Extreme weersomstandigheden hebben zijn boerderij aanzienlijke schade berokkend, zegt hij. Het is de eerste klimaatzaak tegen een multinational in België.

BOSSEN

Jonge boompjes overleven beter in ongerepte bossen dan op plaatsen waar al houtkap heeft plaatsgevonden – zelfs als die al hersteld zijn. Dat toont onderzoek op Borneo aan.

KLIMAAT

Europa is helemaal niet voldoende voorbereid op de extreme hitte, droogte, natuurbranden en overstromingen die in de volgende jaren zullen blijven toenemen. Dat zegt het Europese Milieuagentschap (EEA) in een nieuw rapport. “Extreem weer zal de levensomstandigheden op het hele continent beïnvloeden.”

ZAMBIA

Extreme droogte heeft de helft van de landbouwopbrengst in Zambia vernietigd. Oxfam luidt de alarmbel: zes miljoen mensen staan op de rand van een humanitaire crisis.

TECHNOLOGIE

De Amerikaanse milieugroep Environmental Defense Fund heeft een eigen satelliet in een baan rond de aarde gebracht. Die gaat grote methaanvervuilers opsporen en aan de kaak stellen.

KLIMAAT

Februari 2024 heeft opnieuw alle warmterecords gebroken. “De continue opwarming van het klimaatsysteem leidt onvermijdelijk tot telkens weer nieuwe extremen.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo