Klimaatmodellen zijn er de voorbije decennia niet in geslaagd om de afname van het Antarctisch zee-ijs correct te voorspellen. Nochtans heeft die afname verstrekkende gevolgen voor het klimaat en het leven op aarde. Een groep wetenschappers legt uit waarom betere modellen en metingen in de toekomst cruciaal zullen blijken.
Er is een verband tussen warmer weer en het aantal ziekenhuisopnames voor drank- en druggebruik, blijkt uit Amerikaanse onderzoek. De klimaatverandering kan het probleem nog doen toenemen.
Zes Portugese jongeren tussen 11 en 24 jaar worden morgen (woensdag) gehoord door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze klagen Europese regeringen aan voor de enorme bosbranden in Portugal in 2017. Ngo’s spreken van een historisch proces.
De hoop om ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden blijft leven, met dank aan het fenomenale succes van hernieuwbare energie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het internationaal Energieagentschap (IEA).
Neushoorns staan zwaar onder druk van natuurvernietiging en van stropers die de dieren doden voor hun hoorns. De komende tien jaar worden in heel Afrika echter tweeduizend gekweekte witte neushoorns uitgezet. Volgens ecoloog en neushoornkenner Jason Gilchrist is dat initiatief cruciaal voor het behoud van de diersoort, maar hij ziet ook enkele uitdagingen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er wereldwijd een toename van het aantal gevallen van cholera. Vorig jaar waren er meer dan dubbel zoveel patiënten als in 2021, aldus het VN-agentschap.
De Nederlandse elektriciteitsproductie komt nu voor bijna de helft uit hernieuwbare energiebronnen. Terwijl zon en wind in de lift zitten, daalt de productie uit gas en steenkool.
De Noorse toendra rekent op strenge winters en temperaturen die met gemak tientallen graden onder het vriespunt gaan. De temperatuurschommelingen van de laatste jaren blijken een groot probleem voor de rendierpopulaties in Noorwegen én voor de mensen die er afhankelijk van zijn. “We kunnen niet meer vertrouwen op de natuur”.
Waterstof halen uit plastic afval: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zijn Amerikaanse wetenschappers daar in geslaagd. En dat is niet alles: het proces levert ook het kostbare grafeen op als bijproduct.