De capaciteit aan hernieuwbare energiebronnen is vorig jaar wereldwijd gegroeid met 9,6 procent. Een record, maar het tempo moet nog hoger om de planeet leefbaar te houden, stelt het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena).
Een Zwitserse startup heeft zonnepanelen ontwikkeld die geautomatiseerd tussen treinsporen worden geplaatst. In mei start een eerste test, maar de voordelen zijn enorm, zegt het bedrijf.
Zwembaden in het Engelse Devon worden tot een comfortabele 30 graden Celsius verwarmd, enkel en alleen met de restwarmte van een klein datacentrum vlakbij. De Britse start-up Deep Green ontwikkelde de technologie.
Fastned gaat de eerste twee grote snelwegstations bouwen die het zonder benzine- of dieselpompen doen. De Europese primeur is voor Gent, aan weerszijden van de E17.
Duizenden steden over de hele wereld kunnen zichzelf volledig van energie voorzien met zonnepanelen die op waterreservoirs drijven. Bovendien beschermen die de watervoorraden in een opwarmend klimaat, stelt onderzoek in Nature.
China heeft vorig jaar versneld plannen doorgevoerd voor nieuwe steenkoolcentrales om de energiezekerheid te garanderen. Maar daardoor zal de impact van de Aziatische grootmacht op de wereldwijde uitstoot nog sneller toenemen, vrezen waarnemers.
Amper zes landen ter wereld halen de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en slechts in 3 procent van de steden blijft de luchtvervuiling binnen de perken. Dat is de conclusie van het jaarlijkse World Air Report van IQAIr.
De EU gebruikt een oppervlakte aan landbouwgrond ter grootte van Ierland voor de productie van biobrandstoffen. Het areaal zou 120 miljoen mensen kunnen voeden, zeggen milieuorganisaties.
Nederland heeft de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking in Europa, ondanks een gebrek aan ruimte. Het kleine land vindt innovatieve plekken - van stortplaatsen tot kunstmatige meren - om zonnecentrales op te richten.
De wereldwijde uitstoot van CO2 is vorig jaar verder gestegen, maar veel minder dan gevreesd. De groei van schone energie heeft een revival van steenkool helpen beperken, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap.