Nieuwsagentschap

SDG 7: Energie

NOORDZEE

Windmolenparken op zee veranderen het voedselweb onder water, blijkt uit onderzoek voor de Belgische Kust. Vooral de komst van dieren die deeltjes uit het water filteren, zoals mosselen en anemonen, heeft een invloed.

POLITIEK

Er is veel te doen geweest over de luxejet die Donald Trump kreeg van Qatar tijdens zijn reis naar de Golfstaten. Maar de essentie van de reis is de innige relatie tussen de VS en de oliestaten die al decennia lang wordt uitgediept, schrijft Adam Hanieh, hoogleraar Politieke Economie aan de Universiteit van Exeter.

SCHEEPVAART

De Port of Antwerp-Bruges heeft de Volta 1 in gebruik genomen, de eerste volledig elektrische sleepboot in Europa. Het is een belangrijke stap in de vergroening van de haven.

ENERGIE

Energieprojecten met een capaciteit van 1700 gigawatt zitten vast in Europa door een ouderwets stroomnet. Veel netbeheerders gaan nog uit van verouderde scenario’s en veronderstellingen, blijkt uit onderzoek.

KLIMAATSCHADE

Wetenschappers hebben een manier gevonden om te bepalen in welke mate de uitstoot van vervuilende bedrijven tot klimaatrampen heeft geleid. Is een methode om klimaatkosten terug te vorderen in de maak? “De grootste vervuilers hebben samen 28.000 miljard dollar aan klimaatschade op het geweten”

TECHNOLOGIE

Na wind- en zonne-energie krijgen we misschien ook wel ‘regenenergie’. Wetenschappers in Singapore hebben een systeem ontwikkeld dat stroom genereert als het regent.

ENERGIE

Niet-fossiele energie was vorig jaar goed voor meer dan 40 procent van de wereldwijde stroomproductie. Vooral zonne-energie breekt alle records: de productie uit zon is verdubbeld in amper drie jaar tijd.

DEFENSIE

Europa hoeft niet te kiezen tussen strenger klimaatbeleid of meer defensie, argumenteren Duitse experten van het Kiel Institute for World Policy. “Het zijn twee kanten van dezelfde medaille: investeringen in klimaat leiden tot besparingen op het vlak van defensie.”

ENERGIE

De Amerikaanse importtarieven zullen de opmars van hernieuwbare energie in de VS hinderen, maar kunnen wereldwijd weinig roet in het eten gooien. Dat stelt klimaatorganisatie 350.org na een eerste analyse.

ENERGIE

Na jaren van dalingen stijgt zelfs in industrielanden de vraag naar energie. De wereld heeft vooral nood aan elektriciteit, en om die te produceren gebruiken we ook meer gas, steenkool en kernenergie.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo