Nieuwsagentschap

Zuid- en Centraal Azië

RUSLAND

De sterke positie van Poetin en de recente Russische militaire successen in Oekraïne verbergen een dieper probleem in Rusland, schrijft William Partlett, hoogleraar Rechten aan de Universiteit van Melbourne. Terwijl de macht geconcentreerd wordt rond de president, wordt het Russische bestuur steeds meer disfunctioneel.

LUCHTVERVUILING

Elk jaar sterven meer dan een miljoen mensen door een kortdurende blootstelling aan luchtvervuiling, zegt onderzoek in The Lancet. Minstens twee derde van die overlijdens zijn te betreuren in Azië.

GEZONDHEID

De kindersterfte in de wereld is nog nooit zo laag geweest als vandaag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

RUSLAND

Deze week trekken de kiezers van de op drie na grootste uitstoter ter wereld opnieuw naar de stembus. Poetin kan rekenen op nog eens zes jaar aan de macht, en dat heeft ook gevolgen voor de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Investeren in vrouwenrechten en gendergelijkheid komt ook de economie ten goede, zeggen verschillende VN-agentschappen. “Het is een ongelooflijk slimme investering in economische groei, voedselzekerheid en betere levens.”

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Wereldwijd leven nu meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van genitale verminking. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met schattingen uit 2016, maar toch verliest de praktijk terrein, zegt Unicef.

ENERGIE

De wereldwijde CO2-uitstoot uit energie groeide bereikte vorig jaar opnieuw een record, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Maar de groei neemt wel af, mede dankzij de razendsnelle opmars van wind- en zonne-energie en elektrische wagens.

PFAS

Het gebruik van chemicaliën met PFAS is in tien jaar tijd enorm toegenomen in de EU, waardoor consumenten ook via hun voeding steeds vaker blootgesteld worden aan PFAS. Dat blijkt uit onderzoek van groenten en fruit. België hoort bij de landen met de hoogste concentraties.

OEKRAÏNE

Zaterdag gaat de oorlog in Oekraïne zijn derde jaar in. De balans: al meer dan 10.500 burgerslachtoffers. Een veelvoud daarvan raakte gewond, en maar liefst 14,6 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.

GEZONDHEID

Wetenschappers hebben een antilichaam ontwikkeld dat dodelijke gifstoffen van zowel mamba’s, cobra’s als koraalslangen kan tegengaan. Het is een grote stap in de richting van een universeel antigif, dat elk jaar tienduizenden levens kan redden.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo