Nieuwsagentschap

Wereldbank

KLIMAATTOP DUBAI

De COP28-klimaattop opent al meteen met een doorbraak: de goedkeuring van een langverwacht fonds voor verlies en schade. Milieu- en ontwikkelingsorganisaties juichen de “historische beslissing” toe.

SCHULDENCRISIS

De gezamenlijke jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank is maandag gestart in het Marokkaanse Marrakech. Volgens een nieuw Oxfam-rapport moeten beide instellingen hun beleid dringend hervormen, want business as usual werkt wereldwijd ongelijkheid en armoede in de hand.

WERELDBANK

De miljarden die nodig zijn voor de klimaatstrijd liggen eigenlijk voor het rapen. Ten minste als we willen kijken naar de subsidies die nu nog steeds in fossiele brandstoffen worden gepompt, maar ook in het in stand houden van landbouw- en visserijpraktijken zoals we die nu kennen. Dat zegt een nieuw rapport van de Wereldbank.

ENERGIETRANSITIE

De wereld hinkt ver achterop bij de doelstelling om iedereen tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare en duurzame stroom. Wereldwijd moeten nog altijd 674 miljoen mensen het zonder stellen, blijkt uit een rapport van verschillende VN-instellingen en het Internationaal Energieagentschap (IEA).

MIGRATIE

Een beter beheer van de migratiestromen kan zowel bron- als doellanden helpen, zegt de Wereldbank in een nieuw rapport. Door de vergrijzing van de bevolking kan er nog geconcurreerd worden om nieuwe werkkrachten.

BEVOLKING

Het is officieel: volgens gegevens van de Verenigde Naties zal India China nog dit jaar inhalen als land met de grootste bevolking. Die demografische verschuiving heeft verregaande gevolgen voor beide samenlevingen.

WERELDBANK

Wereldbank-voorzitter David Malpass stopt in juni - bijna een jaar voor het einde van zijn officiële termijn. Malpass’ persoonlijke opvattingen over de klimaatverandering leidden tot heel wat controverse. 

KLIMAATVERANDERING

De Wereldbank overweegt klimaatactie een centralere plaats te geven in haar missie. Dat blijkt uit een schrijven van de ontwikkelingsbank aan de aandeelhouders.

KLIMAATVERANDERING

Verschillende experts ter zake delen hun inzichten over welke kwesties het klimaatdebat het komende jaar zullen beheersen.

CENTRAAL-AZIË

De armoedebestrijding in Centraal-Azië maakte de afgelopen jaren sterke vorderingen. Covid bracht stilstand maar de regio krabbelde snel weer rechtop. Experts kijken echter wel met argusogen naar de impact van de economische vertraging en de stijgende voedselprijzen op de regio.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo