Nieuwsagentschap

IMF

SOEDAN

Een jaar na de afzetting van de Soedanese dictator Omar al-Bashir krabbelt het land amper recht. Een internationale conferentie onder leiding van Duitsland belooft de overgangsregering nu 1,8 miljard dollar steun. Een sprankel hoop voor een land waar inflatie de voedselprijzen dag na dag doet stijgen en covid-19 de situatie verergert.

CORONACRISIS

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de loer. 

MOZAMBIQUE

Het zwaar getroffen Mozambique kreeg van het Internationaal Muntfonds een renteloze lening voor de heropbouw. Maar dat is een tweede straf, zeggen activisten. Zo moet het land land immers opnieuw betalen voor de klimaatzonden van de rijke landen en wordt de bevolking alleen dieper in de armoede geduwd.

IMF

Met Lesetja Kganyago krijgt het invloedrijke Internationaal Monetair en Financieel Comité van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het eerst een voorzitter uit Afrika ten zuiden van de Sahara. Dat levert belangrijke kansen op voor het continent, schrijft Danny Bradlow, hoogleraar Internationaal Recht en Economische Betrekkingen aan de Universiteit van Pretoria.

ENERGIE

Elk jaar kosten subsidies aan olie-, gas- en steenkoolbedrijven wereldwijd 5300 miljard dollar, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat is meer dan de totale wereldwijde uitgaven aan gezondheidszorg.

NEPAL

Nepal, dat afgelopen zaterdag getroffen werd door een verwoestende aardbeving, moet in aanmerking komen voor schuldverlichting via een trust van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zegt Jubilee USA, een coalitie van 75 Amerikaanse en 400 buitenlandse geloofsgroepen.

ECONOMIE

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt ongebruikelijk scherp tegen belastingontwijking en de gevolgen daarvan voor ontwikkelingslanden. Ook de theorie die ten grondslag ligt aan de heersende belastingsystemen, krijgt ervan langs.

POLITIEK

Het Internationaal Monetair Fonds is er niet in geslaagd op tijd, voor 1 februari, een formule voor een nieuwe stemverdeling te vinden. Het Fonds stevent nu af op een "geloofwaardigheidsklif", aldus de Braziliaanse IMF-directeur.

ECONOMIE

Volgens een interne audit moet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn aanbevelingen over buitenlandse geldreserves bijstellen en hebben de VS een te grote invloed binnen de instelling. 

DE 12 VAN '12

Voor Myanmar (Birma) was 2012 het jaar dat het land uit zijn isolement brak. Verkiezingen brachten oppositieleidster Aung San Suu Kyi weer op de voorgrond. De internationale sancties werden versoepeld. Barack Obama bracht een bezoek aan het land, de eerste Amerikaanse president die zoiets deed.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo